Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncept Cupra Tavascan Extreme-E nabízí další pohled na druhý elektromobil značky

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Závodního elektromobilu vznikal ve spolupráci s ABT a objevit by se měl v nové závodní sérii Extreme E. Produkční silniční Tavascan ale dorazí zřejmě až v roce 2024.

Na právě probíhajícím mnichovském autosalonu IAA 2021 nechybí ani španělská značka Cupra, zaměřená na výrobu sportovních vozů, která se pochlubila novým konceptem závodního offroadu Tavascan Extreme-E, který by se měl v blízké budoucnosti objevit v experimentální závodní sérii Extreme E.

Nový koncept byl vyvíjen ve spolupráci s německou společností ABT Sportsline, která je známým úpravcem sportovních automobilů a navíc se může pochlubit bohatými zkušenostmi v oblasti soutěžních elektromobilů. Patří totiž mezi klíčové dodavatele série Formula E a navíc spolupracuje na vývoji elektrických závodních vozidel s divizí Audi Sport.

Vraťme se ale k Tavascanu Extreme-E, který má být kromě jiného ukázkou udržitelných výrobních procesů s použitím přírodních materiálů. Například jeho karoserie je vyrobena z lněných vláken, kterými výrobce nahradil jinak běžně používaná uhlíková vlákna. Tato záměna by neměla mít žádné negativní dopady a měla by být snadno aplikovatelná i na produkční vozy.

Koncept je navíc postaven za velkého využití komponent z 3D tiskárny, včetně samotného rámu. Využití technologie 3D tisku by přitom výrobci mělo usnadnit a urychlit výrobu náhradních komponent, jejichž modifikace je navíc snadnější a nevyžaduje žádné nákladné vybavení.

Technické parametry konceptu Tavascan Extreme-E sice neznáme, elektrické pohonné ústrojí by však mělo být napájeno baterií s kapacitou 54 kWh a akceleraci z 0 na 100 km/h by mělo zvládat v čas okolo 4 sekund.

Zatím není zřejmé, kdy se Cupra Tavascan Extreme-E Concept postaví na závodní trať, teprve druhá sezóna závodů Extreme E by však měla odstartovat na jaře příštího roku. Za jeho volantem by pak mohla usednout například Jutta Kleinschmidt, jezdkyně Cupry, která dodala, že se nemůže dočkat usednutí za volant této zcela nově navržené verze.

Cupra už totiž v roce 2019 představila podstatně civilnější koncept Cupra Tavascan, který vznikl na platformě MEB a sliboval techniku podobnou produkčnímu Volkswagenu ID.4 GTX. Oproti silniční verzi však nový koncept nabízí ještě extrémnější design, který zaujme například světly se specifickou grafikou značky Cupra.

Video se připravuje ...

Cupra Tavascan Extreme E Concept je další evolucí našeho čistě elektrického terénního závodního vozu s ještě silnějším DNA Cupra a designovými náznaky budoucího směru značky. Současně ale nabídne i technický pokrok,“ zmínil Xavi Serra, šéf technického vývoje Cupra Racing.

Rozhodně tak bude zajímavé sledovat, co se z divokého závodního konceptu dostane až do produkčního elektromobilu. Jeho příchod na trh se však očekává až v roce 2024 a jeho základem bude zřejmě elektrická platforma MEB. Pro značku Cupra pak půjde o druhý čistě elektrický model v nabídce, který doplní elektrický hot-hatch Cupra Born.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

9. 9. 2021 00:36
Porad je to jen
prasivej seat.
8. 9. 2021 17:13
Re: Pěkné auto ...
....a kytka v květináči v interiéru chybí také, takže nic.
8. 9. 2021 16:24
Pěkné auto ...
... ale nedá se s ním do města, nemá žádné křídlo