Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koncernový večer v předvečer IAA 2019: Oči světa upřeny na Volkswagen ID.3

David Bureš
Diskuze (3)

Už tradiční koncernový večírek v předvečer velkého autosalonu se koná i před letošním IAA. Potvrdilo se na něm očekávané.

Koncern Volkswagen Group jako již tradičně své novinky pro velký autosalon představuje už v jeho předvečer, na takzvaném koncernovém večírku. Jinak tomu není ani na letošním frankfurtském autosalonu, kde se koncernový večer koná přímo v prostorách výstaviště. Akce se nesla v duchu všeříkajícího motta Nový Volkswagen.

Už dopředu jsme věděli, že Volkswagen se na letošním frankfurtském autosalonu zaměří na premiéru napjatě očekávaného elektromobilu ID.3, což se jasně potvrdilo už na koncernovém večeru v předvečer letošního IAA. Celá akce se totiž nesla právě v duchu tohoto auta. Ostatní novinky VW Group se sice na koncernovém večírku též ukázaly, ale jen tak mimochodem, bez oficiální prezentace.

Taková premiéra ale nemohla proběhnout jen tak, zvlášť když automobilka tak zdůrazňuje, jak bude ID.3 důležitý nejen pro ni, ale pro celý svět. Jestliže Brouk proslul jako dostupné auto, ID.3 chce konečně být dostupný elektromobil.

A tak se na odhalení ID.3 v průběhu večera čekalo. Nejprve totiž automobilka musela představit svoje nové logo, které má na první pohled zdůrazňovat novou éru výrobce z Wolfsburgu. Ta je ve znamení udržitelné výroby a právě primárně elektromobility. Je jednodušší než to dosavadní, vrací se k dvourozměrnému zobrazení, a tak vlastně nápadně připomíná ten úplně původní znak Volkswagenu.

Nové logo doplňují i nově použité barvy, které jsou teplejší než dosud. Automobilka říká, že se vrací ke kořenům a chce nabízet automobily pro lidi, tedy „volks wagen.“ Takový strategie se vlastně nesla celým večerem, který byl méně formální než kdysi. Nový totiž nemá být jen mateřský Volkswagen, ale celá skupina.

Volkswagen rovněž musel připomenout koncepty s přídomkem ID, které v minulých letech naznačily vznik celé rodiny elektrických modelů – jsou předobrazem teprve chystaných modelů.

Pak už se na scéně objevil šéfdesignér Volkswagen Klaus Bischoff, doplněný o mladou slečnu Inu, zástupkyni mladé generace, (klidně by se mohla jmenovat Greta), která měla říct, co od automobilu očekává. Mladí podle jejích slov očekávají, že auta budou v budoucnu hezká, snadná na ovládání, zábavná a hlavně ekologická.

A přesně takový je podle Bischoffa právě Volkswagen ID.3, který byl následně konečně odhalen v celé své kráse. Automobilka doposud ukazovala jen zamaskované sériové provedení, ve Frankfurtu se ale vůz konečně ukázal celý odhalený, a to včetně interiéru.

Zda bude takovou ikonou, jakou se stal Brouk, teprve uvidíme. První dojem však ukazuje, že Volkswagen nadále pokračuje v konzervativním designu, jak jsme od něj zvyklí. Přestože na jeho karoserii jsou nové motivy, třeba silueta s krátkou kapotou využívá všech možností čistě elektrického pohonu, je to na první pohled Volkswagen.

Po detailním představení Volkswagenu ID.3, kterému se budeme věnovat v samostatném článku, na scénu nastoupil šéf koncernu Herbert Diess, který připomněl budoucí plány skupiny, počítající s bezmála 70 elektromobily představenými do roku 2028.

Mnohé z nich uvidíme právě již na nadcházejícím frankfurtském autosalonu, koncernové novinky na IAA 2019 se totiž ponesou v duchu hybridního a elektrického pohonu. Vedle Volkswagenu Audi představí elektrický koncept AI-Trail a záplavu mildhybridů, Cupra pak elektrické SUV Tavascan a Porsche očekávaný Taycan. Lamborghini vsadí na hybridní supersport Sián se superkapacitory místo baterií, Škoda odhalí ceny elektromobilu Citigoe iV a plug-in hybridu Superb iV a Seat ukáže plug-in hybridní Tarraco.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - iudex
10. 9. 2019 08:27
Re: oči světa
Oči sveta uprené na VW čakali nový Golf. A ten nechodí a nechodí. Zjavne sa niečo pri jeho vývoji silne pokašľalo.
Inak len dúfam, že Golf VIII sa neinšpiruje interiérom tejto elektrickej lacnoty a nepôjde kvalitatívne nižšie. Ak ale VW musí vrážať prachy do takýchto hlúpych elektro projektov, ktohovie, či sa nebude musieť šetriť aj pri Golfe a ako sa to na ňom prejaví. ;-\
Avatar - Beefcake
10. 9. 2019 08:03
Bures, ci Babis
Ta poznamka na temu "Greta" je teda pekne slaboducha.
Avatar - zaplosak
10. 9. 2019 07:34
oči světa
oči světa je málo, oči vesmíru bude lepší... :-)