Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kultovní Mazdaspeed se vrátí! Mazda to s koncepty Racing Spirit myslí vážně

Lukáš Volšický
Diskuze (3)

Japonská Mazda usiluje o znovuzrození tovární sportovní divize. Představuje se s novým jménem a už láká na dvojici budoucích modelů. Ten vrcholný pak zaujme hlavně nadšence rotačních motorů.

Na letošní Tokijský autosalon domácí Mazda vyrazila ve velkém stylu. Zástupci japonské značky nahlas mluvili o budoucím návratu sportovního modelu s exotickým spalovacím motorem podle původního návrhu Felixe Wankela a současně odhalili dvojici konceptů pro benzinové nadšence. A teď se objevila nová zpráva, která potěší všechny milovníky rychlosti i pravověrné fanoušky značky.

Mazda to myslí vážně oba modely připravuje pro uvedení do sériové výroby. Minimálně na domácím japonském trhu se už brzy objeví obě novinky, které Mazda bude prodávat se jménem sportovní značky Mazda Spirit Racing. A pokud vám uniklo, o jaké modely se jedná, pojďme se na ně podívat. Jmenují se Mazda Spirit Racing RS a Spirit Racing 3.

Prvním z nich je legendární roadster Mazda MX-5 „na steroidech“. Nový koncept zakládá na nejmodernější evoluci ND3 a je vybaven sportovními sedadly Recaro se závodními bezpečnostními pásy. Nápadnou novinkou je i výrazně větší výfuková koncovka nebo výkonné kotoučové brzdy Brembo.

Video se připravuje ...

Spolu s novou Miatou se na autosalonu představila i vylepšená Mazda 3 zakládající na továrních úpravách ve stejném stylu, přičemž nemůžeme přehlédnout ani aerodynamičtější bodykit. Oba budoucí sportovní modely se současně představují s novým zbarvením a odlehčenými koly Rays s pneumatikami Bridgestone Potenza.

Nová značka Mazda Racing Spirit má být znovuzrozením kultovní divize Mazdaspeed a bude se specializovat na sportovní modely. Vrcholem budoucí nabídky by měl být slibovaný sportovní vůz s wankelem, o jehož vývoji se spekuluje už dlouhá léta. Jsme zvědaví, zda se jej opravdu dočkáme.

Lukáš Volšický
Diskuze (3)

Doporučujeme

19. 1. 2024 14:47
červený
Prototyp má mít dva Wankely pro výrobu el. energie…
18. 1. 2024 11:49
Re: A motor?
Těch mototů může být vícero.
Avatar - wakantanka
17. 1. 2024 19:40
A motor?
do toho chcú dávať aký? Inak taký väčší opto tuning a možno pár podvozkových dielov.