Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Levná varianta Porsche 911 Dakar? Soukromé Turbo stálo jen zlomek ceny

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Se sporťáky upravenými do terénu se roztrhl pytel. Toho se snaží využít majitel upraveného Porsche 996 Turbo.

Porsche minulý rok rozšířilo portfolio modelu 911 o off-roadový speciál Dakar. Co se dříve mohlo zdát jako nesmyslné, dnes smysl dává. Porsche 911 Dakar i jeho konkurent v podobě Lamborghini Huracán Sterrato sklízí úspěch. Snižují tyto verze hodnoty modelů 911 a Huracán? Podle nás ne, ale jedná se o otázku mířící spíše na uživatele těchto vozů - ti by řekli třeba něco jiného. 

Off-roadové sporťáky získávají na oblibě, čehož se chytají i někteří soukromníci. Jasným příkladem je toto Porsche 996 Turbo z roku 2002. Poslední majitel jej koupil v roce 2021 a přestavěl do varianty ve stylu Dakar nebo Safari, chcete-li.

Mezi největší změny patří přední trubkový nárazník s osvětlením, osmnáctipalcová kola OZ Racing obutá do pneumatik BF Goodrich, nášlapné prahy, nálepka Rally Monte Carlo na krytu motoru a červené kontrastní pruhy na šedé metalíze Seal. Vůz má díky novým pružinám přibližně o 7 cm vyšší světlou výšku. Kožený interiér vyvedený v šedé barvě Graphite je modernizovaný o CD/Bluetooth stereo s dotykovou obrazovkou. 

Video se připravuje ...

Stav odometru ukazuje hodnotu 111 tisíc mil (178 tisíc kilometrů). Po stránce techniky nebylo třeba cokoliv měnit. Porsche 996 Turbo pohání 3,6litrový šestiválec boxer s výkonem 309 kW (420 k) při 6000 otáčkách za minutu, v kombinaci s pohonem všech kol a šestistupňové manuální převodovky.

Zdá se, že o zábavu do terénu je postaráno. A na kolik tato “sranda” vyšla nového majitele? V aukci se vůz vydražil za 43.250 dolarů, což je při aktuálním kurzu přibližně 973.000 korun. 

Pro srovnání, Porsche 911 Dakar mělo v České republice cenovku startující na částce 6.189.480 korun. Srovnáváme nesrovnatelné, ale pokud majiteli stačí off-roadová 911 bez ohledu na její stáří, výbavu a techniku, tak proč ne? 

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme