Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus LFA: Jakou premiéru připravuje automobilka na 1. srpna?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Lexus připravuje překvapení, které se týká nejextrémnějšího modelu v historii této prémiové značky.

Životní cyklus Lexusu LFA měl v letošním roce uzavřít paket Nürburgring, ale podle krátkého oficiálního videa je jasné, že tomu tak nebude. Japonská automobilka hodlá uvolnit další novinky, které se týkají modelu LFA 1. srpna letošního roku, což je prakticky ihned potom co bude 30. července představena nová generace modelové řady LS.

O tom, co Lexus 1. srpna představí, se hodně spekuluje. Podle neoficiálních informací je možné, že se nebude jednat o novou speciální edici nebo paket, ale pouze o loterii, jejíž výherce získá výlet na závodní okruh, kde absolvuje jezdeckou školu a stráví nějaký čas za volantem LFA. Nechme se překvapit.

Dvoumístné supersportovní kupé Lexus LFA přímo vychází z konceptů LF-A. První z nich se představil již v roce 2005 na autosalonu v Detroitu a po něm následovaly další dva v letech 2007 a 2008. Na podzim roku 2009 se na autosalonu v Tokiu odehrála světová premiéra sériového modelu.

Lexus LFA je poháněn zážehovým vidlicovým desetiválcem typu 1LR-GUE, který ze zdvihového objemu 4805 cm3 poskytuje největší výkon 412 kW (560 k) při 8700 min-1, točivý moment vrcholí hodnotou 480 Nm v 6800 min-1. Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládne kupé za 3,7 s a je schopné dosáhnout maximální rychlosti 325 km/h.

V loňském roce se představila limitovaná edice, jejíž výstavní premiéra proběhla letos v Ženevě. Pouze 50 z 500 vyrobených supersportů LFA se bude moci pochlubit výbavou spojenou s verzí LFA Nürburgring Package. Ta je o něco málo silnější, rychleji řadí a je na ní k vidění více drahého karbonu nežli na „běžné“ verzi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)