Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Loni přišlo o řidičský průkaz kvůli vybodování 40.000 motoristů

ČTK
Diskuze (29)

Téměř 40.000 řidičů loni přišlo o řidičské oprávnění kvůli dosažení maximálního počtu trestných bodů.

Alespoň jeden trestný bod mělo skoro půl milionu motoristů, což je asi sedm procent z celkového počtu registrovaných řidičů. Nejčastějším přestupkem je překročení rychlosti. Informovalo o tom Centrum dopravního výzkumu, které vycházelo ze statistik ministerstva dopravy. Řidičům je na rok odebráno oprávnění po dosažení 12 bodů.

 Podle dat tak bylo loni v bodovém systému evidováno 39.906 motoristů, kteří dosáhli maximální počtu bodů a přišli tak o oprávnění. Nejvíce jich bylo ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Úřady vloni evidovaly 472.942 řidičů, kteří se dopustili nějakého přestupku započítávaného do bodového hodnocení řidičů. Přibližně každý 14. řidič tak měl v registru evidován nějaký bod. Je to nejnižší číslo od zavedení bodového systému v roce 2006. Většinu "bodovaných" řidičů tvoří muži.

Bodový systém platí i pro řidiče ze zahraničí. V bodovém systému jich loni bylo evidováno 52.328, zejména v Praze. Celkem 2395 cizinců dosáhlo 12 bodů.

Mezi nejčastější přestupky, za které jsou udělovány body, patří podle statistik překročení rychlosti v obci o méně než 20 km/h, které tvořilo až třetinu těchto přestupků. Následovalo nepřipoutání se bezpečnostními pásy a používání mobilního telefonu za jízdy.

Ministerstvo dopravy v současnosti připravuje nový bodový systém. Ten počítá s dvěma hranicemi udělovaných bodů, a to čtyři a šest. Noví řidiči by tak mohli přijít o oprávnění i po jediném přestupku. Podle ministerstva jsou šestibodové přestupky velmi závažné, čtyřbodové by měly fungovat jako varování. Zvýšit by se měly i peněžní pokuty za přestupky.

ČTK
Diskuze (29)

Doporučujeme

17. 3. 2020 06:56
Re: Staré dobré
Když jezdis po cele republice tak nenakoukas nic...
16. 3. 2020 16:46
Re: Prima, je vidět...
Ne, proč? ;-)
P.S. Řídím 31 let (najeto minimálně kolem milionu km) a za tu dobu jsem platil pokutu asi tak 10x, (možná ani to ne), a stále mám plný počet bodů (za dobu platnosti bodového systému jsem jich sice několik málo nasbíral, ale zase se mi časem automaticky vymazaly, takže posledních cca 6 let má konto čisté). A nijak zvlášť pomalu rozhodně nejezdím, spíš naopak. Když ale někdo jezdí opravdu agresivně a bezohledně jako hovado a ohrožuje nejen sebe, ale i všechny kolem, tak je jen dobře, že něco jako bodový systém existuje. Jsou totiž mezi nimi i lidi finančně hodně "za vodou", pro které i vysoká pokuta nic moc neznamená.
16. 3. 2020 13:54
Re: Prima, je vidět...
Předpokládám fór?
16. 3. 2020 12:07
Re: Staré dobré
To je lepší koukat kolem sebe, mnohem bezpečnější z hlediska provozu i bodů ;-)
16. 3. 2020 12:07
Re: Staré dobré
Protože jsi přestal vnímat ta nakoukaná policejní civilní auta, neměnná místa kde stávají atp. ;-)