Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus začíná odhalovat své SUV. V Číně vyráběný Typ 132 se plně odhalí příští rok

David Bureš
Diskuze (12)

Lotus se přizpůsobí době a v rámci svého rozvoje rozšíří portfolio o SUV. To se navíc nebude vyrábět v domovském Norfolku, ale v čínském Wu-chanu.

Automobilka Lotus je typicky známá jako výrobce lehkonohých sporťáků, které se přizpůsobují heslu někdejšího zakladatele Colina Chapmana. Ten léta tvrdil, že s vyšším výkonem jste rychlí na rovinkách, zatímco s nízkou hmotností všude. Jenže i Lotus léta bojující s finančními trably se musí přizpůsobit době a nabídnout vozy, které lehkonohému charakteru tolik neodpovídají. Po elektromobilu dorazí také SUV.

O SUV se znaky Lotusu se spekuluje už léta, přičemž nyní konečně dostává konkrétní obrysy. Vyvíjeno jen pod interním označením Typ 132 a kompletně má být odhaleno už v příštím roce. Lotus už dokonce na premiéru svého prvního sériového SUV láká první upoutávkou.

Zveřejněné video toho ale z nového auta moc neukazuje. Znatelný je záběr jen na masku chladiče, jejíž součástí budou aktivní lamely. Lotus o tomto řešení tvrdí, že půjde o "autentický systém řízení vzduchu", který slouží ke dvěma účelům - pomáhá chlazení vozu, stejně jako aerodynamice přední části.

Video se připravuje ...

Lotus již dříve potvrdil, že Typ 132 bude SUV segmentu E. Půjde tedy o model velikosti Maserati Levante nebo Lamborghini Urus. Na rozdíl od nich však bude automobil elektřinou poháněný. Lotus totiž hodlá do budoucna představovat už jen elektrická auta.

SUV s čistě elektrickým pohonem, to není zrovna koncepce, kterou bychom si s výrobcem lehkých sporťáků primárně spojily. Lotus ale zdůrazňuje, že auto je vyvíjeno podle jeho tradičních hodnot. I takový vůz má tudíž nabídnout skvělé jízdní vlastnosti a v rámci svého segmentu má být lehký. Výkon se má každopádně pohybovat okolo hodnoty 750 koní, dojezd pak má dosáhnout 580 km.

Hlavním důvodem příchodu SUV je ale každopádně snaha o zvýšení prodejů značky a tím zajištění dostatku financí pro dlouhodobý rozvoj. SUV bude řazeno mezi takzvané lifestylové produkty, které Lotus bude vyrábět v Číně, kvůli primárnímu odbytišti. Nový závod v nechvalně proslaveném Wu-chanu je budován díky čínské automobilce Geely, která je současným vlastníkem Lotusu.

Typ 132 připravovaný pro rok 2022 je součástí plánů značky na rozvoj nabídky. Rok po něm má následovat „čtyřdveřové kupé“ vyšší střední třídy (Typ 133) a v roce 2025 SUV segmentu D (Typ 134). Expanze pak bude završena v roce 2026 příchodem sporťáku (Typ 135), který vzniká ve spolupráci s Alpine. Francouzská značka na jeho bázi postaví elektrického nástupce dnešní A110.

David Bureš
Diskuze (12)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
10. 11. 2021 19:57
Re: SUV od Lotusu
Máš pravdu a tyhle pocity má docela hodně lidí.
10. 11. 2021 19:15
Re: SUV od Lotusu
Raději "vlevo dolů" snad ani nekoukej. :-) No, lidi jsou nějaký rozbitý. 10 pohlaví, LGBT, fyzikou, biologií, matematikou, opovrhují, CO2 řeší elektrickými auty, pro které elektřinu nemají, místo aby přestali masivně kácet deštné pralesy, které CO2 řeší přirozenou cestou, křehkou energetickou bilanci světa rozm,rdají likvidací elektráren bez dostatečných náhrad, na rozhodující funkce se dostávají všeobecně nevzdělaní blázni, internet, jako báječný pokrok, se zvrhává na prezentování názorů kdejakého duševně chorého blázna, které nesoudné stádo žere jako názory bohů, díky tomu nahrabou prachy jen že něco změní i když je to blbost a poctivou válku si ani nedovedou představit. Ne, že by nemohla klidně přijít.

Jak jsem byl celý život optimistický a věřil jsem v lepší budoucnost obecně, tak dnes už skoro optimizmus ztrácím. Dlouhá léta byl každý den lepší a lepší. Poslední dekádu, dvě už mi to tak nepřijde, v celém spektru života a světa.

Vždycky jsem - v žertu - říkal, že se bojím stáří. Dnes jsem skoro rád, že větší část života mám za sebou a že mi zůstalo pár lidí v mém okolí, se kterými lze normálně mluvit.

Omlouvám se za trochu off topic výlev.
Avatar - pradeda777
10. 11. 2021 18:25
Re: SUV od Lotusu
Já někde "vlevo dole" četl, že ten "únik" byla jen generální zkouška v souvislosti s přípravou na 3tí světovou..... :-!
10. 11. 2021 13:49
Re: SUV od Lotusu
Jasně, laboratoř, nějaký ústav, nějaký vlastník, někdo objednal - zadal nebo ne, náhodný únik nebo záměrný nebo sabotáž, žerou tam syrový netopejry, komunikujou jenom skřekama a a a...

Souvislost Lotusem - lépe se jménem Lotus - má jen umístění továrny v tom městě, to byl předmět mojí primární reakce v této diskuzi.
Avatar - Barrichello
10. 11. 2021 12:41
Re: SUV od Lotusu
A jenom tam byla taková divná laborka vid, z který to uniklo :-) :-) :-) Náhodou :-) :-) :-) :-)