Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati MC20: Nový supersport má své jméno. Trojzubec se s ním vrátí na závodní tratě

David Bureš
Diskuze (1)

Letošní supersportovní novinka Maserati má zahajovat novou éry značky, která se ponese ve znamení elektrifikace. Vůz se světu představí v květnu 2020.

O Maserati v poslední době nebylo moc slyšet, jenže to se má v následujících měsících změnit. V Modeně pracují na zásadních novinkách, které mají znamenat novou éru automobilky s trojzubcem ve znaku. Tu zahájí supersportovní Maserati MC20, které se světu oficiálně představí letos v květnu.

O této novince se zatím spekulovalo jako o sériové verzi konceptu Alfieri z roku 2014, nakonec tomu ale bude poněkud jinak. Při oznámení jména totiž automobilka prozradila, že MC20 je přirozenou evolucí někdejšího modelu MC12, který využíval techniku Ferrari Enzo. Mělo by jít tedy o supersport s motorem uprostřed, zatímco Alfieri bylo kupé s motorem vpředu.

Video se připravuje ...

Jméno novinky je zkratkou pro Maserati Corse a zároveň odkazem na letošní rok 2020, v němž se Maserati hodlá vrátit do světa závodů. A to právě modelem MC20, i když zatím není jasné, v jaké závodní sérii bude nasazen. Maserati by však rádo navázalo na úspěchy MC12, s nímž mimo jiné třikrát vyhrálo čtyřiadvacetihodinovku v belgickém Spa.

Maserati MC20 je vyvíjeno v inovační laboratoři automobilky přímo v domovské Modeně, kde se bude rovněž vyrábět – v historickém závodě Viale Ciro Menotti. Ta už je na výrobu postupně připravována, pracuje se třeba na zcela nové lakovně.

Automobil – stejně jako všechna nová Maserati – bude k dispozici rovněž v elektrifikované verzi. Pohonné ústrojí bude zcela nové, z vlastní dílny, automobilka jej testuje ve speciální mule, jejíž fotografie zveřejnila již loni. Jeho srdcem bude údajně šestiválec.

Maserati MC20 přitom není jedinou sportovní novinkou, kterou automobilka chystá pro následující léta. V roce 2021 mají dorazit nástupci modelů GranTurismo/GranCabrio, o nichž automobilka dříve prohlásila, že půjde o první čistě elektrické vozy značky. Ještě letos se pak můžeme těšit na Ghibli s hybridním pohonem.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Korendir
21. 2. 2020 19:40
Jabka s hruškama
Je to škoda tady psát, ze na auto.cz pletete jablka s hruškama. MC20 není žádný model vytvořeny místo Alfieri. Alfieri půjde do produkce take, příští rok jako dvoumístné kupé s motorem vpředu s přeplňovaným 2,9l V6 + elektrika. Prosím, to by opravdu udělalo někomu zle, poptat se u oficiálních zdrojů nebo dealera pro ČR jak se věci mají?