Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati odhaluje nové budoucí plány. Výroba zůstane výhradně v Itálii a počítá se s elektrifikací

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Maserati v souladu s investičním programem koncernu Fiat Chrysler Automobiles pro Itálii odhaluje svůj inovační plán pro výrobu, elektrifikaci a autonomní systémy řízení.

Maserati poodhalilo plány na rozšíření své nabídky a výraznou elektrifikaci svých modelů spolu s výraznější automatizací jejich řízení již v letních měsících letošního roku. Nyní automobilka s trojzubcem ve znaku tyto plány upřesňuje v souvislosti s investičním programem koncernu Fiat Chrysler Automobiles pro Itálii ve výši pěti miliard eur.

Výroba všech nových modelů značky Maserati má probíhat na 100 % v Itálii. Velká pozornost bude věnována elektrifikaci novinek od hybridních až po čistě elektrické pohonné systémy. Důležitým krokem pro blízkou budoucnost značky je zvyšování automatizace řízení vozů, na němž Maserati spolupracuje s BMW.

Elektrifikaci pohonu svých automobilů hodlá Maserati zahájit prostřednictvím modelové řady Ghibli. V roce 2020 má být uveden její zástupce s plug-in hybridním pohonným systémem, jehož výroba má probíhat v Turíně.

První zcela nový model a zároveň první sériově vyráběný elektromobil značky Maserati má představovat netrpělivě očekáváný sportovní vůz, jehož design má vycházet z konceptu Alfieri z roku 2014. Tento model má vedle čistě elektrického pohonu nabízet i plug-in hybridní a mild-hybridní verze.

Výrobu nového sportovního modelu zajistí závod v Modeně, v němž má probíhat důkladná modernizace zaměřená právě na produkci vozů s elektrifikovaným pohonem. Maserati aktuálně nezmiňuje rok, v němž se této novinky dočkáme, ale podle starších zpráv je očekávána kolem roku 2020 a kromě kupé má být k dispozici i kabriolet.  

Další zcela nový model má představovat SUV segmentu D, stojící v nabídce pod Levante. Tento model se má stát významným nositelem nových technologií, jehož výrobu zajistí závod v Cassinu. Zde investuje Maserati 800 milionů eur do nové výrobní linky, kterou chce dokončit koncem prvního čtvrtletí roku 2020. První předsériové exempláře nového SUV pak mají být v provozu do roku 2021.

Maserati GranTurismo a GranCabrio podle oficiálních materiálů automobilky neodejdou ze scény bez nástupců, ale naopak se dočkají nové generace a stanou součástí masivního nástupu elektrifikace u své značky. Výroba těchto nových modelů má probíhat v Turíně, kam míří investice 800 milionů eur. Kupé se máme dočkat v roce 2021 a kabrioletu pak v roce následujícím.

Zároveň s vývojem a zaváděním výroby nových modelů se hodlá Maserati věnovat i svým stávajícím zástupců, což podle aktuálních informací znamená, že modely Levante, Ghibli a Quattroporte čekají průběžné modernizace a následně i generační výměna.

Maserati nakonec uvádí, že Modena má i nadále představovat její hlavní sídlo a nejnovější investice do zdejšího podniku představuje výstavba nové lakovny, v níž mají mít zákazníci možnost sledovat lakování svého budoucího vozu. Stále větší pozornost pak hodlá automobilka věnovat i možnostem individualizace svých vozů a za tímto účelem připravuje v Modeně nový workshop.

Zdroj: Maserati

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme