Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati míří zpět do závodů FIA GT, příští rok nasadí MC20 GT2

Filip Melich
Diskuze (0)

Krátce po oznámení zákaznického okruhového speciálu, který nebude určen pro žádnou závodní kategorii, Maserati přináší zprávy o návratu do závodů FIA GT. Pro zákaznické týmy chystá MC20 GT2.

Maserati se v rámci nějakého FIA GT šampionátu naposledy oficiálně angažovalo zhruba před dvanácti lety se závodní verzí modelu MC12, který byl v podstatě převlečenou verzí Ferrari Enzo. Nutno říct, že si Maserati vydobylo několik významných vítězství, takže není divu, že se do FIA GT šampionátu hodlá vrátit v době, kdy pracuje na zlepšení své image. Krátce po speciálu známém pod pracovním názvem Project24 proto informuje o závodní verzi svého supersportu MC20 pro třídu GT2.

Stejně jako v případě Project24, základem auta je sériový model MC20, zde je jen snáze rozeznatelný. Jak je zřejmé z názvu MC20 GT2, vůz bude připraven pro závodní třídu GT2. Pohon bude zajišťovat třílitrový, dvojitě přeplňovaný šestiválec Nettuno, který rovněž známe ze sériového supersportu. Momentálně je připravováno jeho základní provedení, jehož výkon Maserati slibuje v okolí 630 koní. V závodním nasazení však bude jeho konkrétní výkon záležet na takzvaném principu Balance of Power.

Pro srovnání, produkční MC20 produkuje obdobně početné stádo, zatímco Project24 má nabídnout až 552 kW (750 k). Pohonná jednotka MC20 GT2 bude v každém případě spolupracovat se šestistupňovou sekvenční převodovkou s pádly pod volantem, skrze níž bude síla proudit ke kolům zadní nápravy. Samozřejmostí je také závodní spojka a samosvorný diferenciál. O proudění vzduchu se pak bude starat body kit dle regulí mezinárodní automobilové federace FIA pro třídu GT2.

Uvnitř bude jediná sedačka, vybavená šestibodovými závodními bezpečnostními pásy, karbonový volant, klimatizace, nastavitelné závodní ABS, monitor tlaku v pneumatikách a další prvky. Dodatečná výbava se může ještě objevit v průběhu vývoje závodního speciálu. A protože bude vůz určen především zákaznickým týmům, ty si jej budou moci dále přizpůsobit prostřednictvím příplatků.

Závodní premiéra nového MC20 GT2 proběhne až v příštím roce, a to v rámci šampionátu Fanatec GT2 European Series Championship. Maserati nám ale zatím ještě ani neukázalo fotky hotového auta. Můžeme si však udělat perfektní představu o jeho vzhledu na základě dvou oficiálních digitálních skic, které naleznete v galerii.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme