Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda rozšiřuje nabídku renovací první generace MX-5, zatím ale špatným směrem

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Automobilka Mazda vyslyšela volání majitelů ikonického roadsteru a rozšířila svůj renovační program, který pomáhá zachraňovat první generaci dnes již legendárního sporťáku.

Když Mazda v roce 2017 spustila renovační program, v rámci kterého nabídla majitelům první generace roadsteru MX-5 kompletní generálku do posledního šroubku, strhla ve světě obrovský zájem. Nabídka však byla omezena pouze pro domácí trh a nikdo nechtěl ani naznačit, zda se dočkáme jejího rozšíření.

Mazda ale nakonec ukázala, že myslí na své zákazník i na jiných trzích a oznámila částečné rozšíření programu i na americký trh. Majitelé Miaty, jak se vůz na americkém trhu označuje, sice nemají možnost poslat vůz do Japonska, kdy by ho technici zrenovovali do posledního šroubku. Mohou si však objednávat ze seznamu několika stovek dílů, jejichž výrobu automobilka obnovila.

Mazda v roce 2017 obnovila výrobu přes 1100 různých součástek, mezi kterými by neměly chybět například spojovací materiály, díly podvozku, spojkové sady, atd. Objednané součástky jsou pak zákazníkům doručovány přímo do autorizovaných dealerství, kde si je mohou buď vyzvednout, nebo rovnou nechat namontovat.

Kromě dílů z vlastní produkce však automobilka nabízí i díly třetích stran. Ke spolupráci přiměla například společnost Enkei, která obnovila výrobu původních sériových hliníkových kol. Enkei však provedlo i pár úprav, díky kterým jsou kola lehčí a měla by lépe odolávat rozmarům počasí.

Když přijde na řízení Miaty, vždy je to o pocitu čisté radosti, bez ohledu na generaci,“ dodává v tiskové zprávě Masahiro Moro, ředitel Mazda North American Operations. „Tím, že Mazda pomáhá prodloužit životnost modelů MX-5 Miata NA, se zavázala podporovat kulturu roadsterů a těší se na to, že se budou tato historická vozidla objevovat na silnicích & tratích i v příštích letech.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme