Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz 220 SEb Coupé: Skutečně první třída S v neopakovatelně kouzelné verzi kupé

Auto Tip Klassik
Diskuze (2)

Kde se dá najít skutečně první třída S od Mercedesu? Odpovědi se různí, ovšem z hlediska stylu, technologie a luxusu je podle nás první třídou S řada W111/W112 z konce 50. let. Provětrali jsme jedno hezké kupé s označením 220 SEb.

Která značka dominovala světu luxusních automobilů konce 50. let? Mercedes to rozhodně nebyl – abyste našli skutečného premianta, museli jste se vypravit do USA. Už vám svítá? Nejvíc byl Cadillac. Právě jeho full-size modely určovaly trendy z hlediska stylu i technologii, a to zejména díky tehdejšímu bohatství koncernu General Motors. Ani evropské automobilky se vlivu poválečných USA také nemohly úplně vyhnout, což se dá pozorovat například na zádi řady W111, která přišla na trh v roce 1959. Mezi technologické speciality patřil například samonivelační vzduchový podvozek, extrémně bezpečná karoserie s deformačními zónami a taktéž čtyři kotoučové brzdy se dvěma okruhy. Dalšími důkazy pokročilé konstrukce byl čtyřstupňový automat, mechanické vstřikování Bosch a nezávislé zavěšení všech kol.

Překvapilo mě, kolik pozornosti okolí se líbivému kupé v bledě modré metalíze dostává. Líbí se všem, od teenagerů a random diváků při svých cestách ulicemi až po vesnické chasníky v poslední fázi života, co před místní putykou popíjejí své odpolední pivo. Když nad tím tak přemýšlím, možná je právě starší pán (nebo pár?) ideální posádkou klasického mercedesu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Auto Tip Klassik
Diskuze (2)

Doporučujeme

24. 5. 2022 21:35
Re: ...
Tohle auto se řídí jedině v kovbojským klobouku :-)