Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz E přijíždí v modernizované formě. Sází na nové motory a lepší asistenty

David Bureš
Diskuze (18)

Modernizovaný Mercedes-Benz třídy E se dočká zcela nového benzinového čtyřválce. Inovované AMG E 53 4Matic+ pak využije šestiválec s dvojitým přeplňováním.

Mercedes-Benz E je nejprodávanějším modelem v historii stuttgartské automobilky – vždyť včetně svých předchůdců má od roku 1946 na svém kontě už více než 14 milionů vyrobených sedanů a kombíků. Současná pátá generace (desátá, pokud budeme počítat i všechny předcházející modely vyšší střední třídy) je na trhu již od roku 2016, a tak letos nastává čas faceliftu. Ten se měl představit na ženevském autosalonu, po jeho zrušení však automobilka vůz alespoň představila alternativní formou, pomocí digitální prezentace.

Už dříve automobilka avizovala, že připravovaná modernizace je jedna z nejrozsáhlejších, jakou kdy provedla. A nyní se to potvrzuje, protože třída E se dočkala změn jak v oblasti designu (zvenku i uvnitř), tak motorů (nová generace jednotek) i asistenčních systémů.

V rámci inovací tvarů chtěli stylisté dosáhnout sportovnějšího výrazu než dosud. Vůbec poprvé se tak základní model dočká masky Avantgarde Line s dominantní hvězdou ve svém středu, doplněnou o chromované lišty. Alternativou k ní je Exclusive Line s typickou hvězdou na kapotě a chromovanými prvky v nárazníku, případně AMG Line dále zdůrazňující sportovní styl. U sedanu pak došlo též k přepracování zádě, včetně víka zavazadelníku, zatímco zvýšené kombi E All-Terrain se vizuálně více přiblížilo vozům kategorie SUV.

Video se připravuje ...

Uvnitř jsou novinkou sedadla, která zdůrazňují sportovnější styl – mají poskytnout skvělou boční oporu při zachování vysokého komfortu. Nový je také volant s dotykovými plochami, jejichž povrch je navržen tak, aby na něm tolik neulpívaly otisky prstů. Navíc tu jsou nové senzory, a tak asistenčním systémům bude nově stačit, že má řidič ruce na volantu a nebude s ním muset hýbat v případě, že si pomocníci budou myslet, že se nevěnuje řízení.

Hlavně je tu ale nejnovější generace multimediálního systému MBUX, jehož standardem jsou dvě obrazovky s úhlopříčkou 10,25 palce. Komu by to však nestačilo, může si připlatit za dvojici 12,3“ displejů.

Z hlediska novinek pod kapotou Mercedes zdůrazňuje hlavně elektrifikaci – k dispozici bude hned sedm derivátů s plug-in hybridním pohonem (kombinace sedanu a kombi, nafty a benzinu, pohonu jedné a obou náprav). Tou nejdůležitější novinkou je ale nasazení nové generace benzinového dvoulitru M 254. Ten bude mildhybridem s 48V elektrickým systémem, který využívá novou generaci startér-generátoru. Ten motoru zvládne pomoci výkonem až 15 kW a točivým momentem 180 N.m. Elektromotor je nově součástí devítistupňového automatu, což šetří prostor a snižuje hmotnost – nejsou potřeba dříve nutné kabely.

Poprvé do třídy E zavítá také mildhybridní benzinový řadový šestiválec (M 256), zatímco naftový čtyřválec OM 654 a šestiválec OM 656 byly dále vylepšeny.

Video se připravuje ...

Představená varianta Mercedes-AMG E 53 4Matic+ pak sází na elektrifikovaný třílitrový šestiválec s dvojitým přeplňováním – pomocí klasického turbodmychadla a elektrického generátoru, což vede k výkonu 320 kW a točivému momentu 520 N.m.

Důležitou modernizací prošly i bezpečnostní asistenty, které jsou v dnešní době stále důležitější. Active Speed Limit Assist upravuje nastavení rychlosti podle dat z navigace a systému rozpoznávání dopravních značek, přičemž se dokáže přizpůsobit také prudkým zatáčkám, kruhovým objezdům nebo křižovatkám. Active Distance Assist Distronic zase umí dopředu zpomalit, když online data o provozu upozorní na kolonu před vozidlem. V koloně se hodí rovněž Active Steering Assist, který při rychlosti pod 60 km/h umí automaticky vytvořit záchranářskou uličku.

E-Klasse ale pomůže také při parkování. Active Parking Assist s funkcí Parktronic umí sám zajet i vyjet z parkovacího místa s tím, že při výjezdu sleduje okolní provoz a v případě hrozící srážky automaticky zabrzdí. Active Blind Spot Assist pak posádku při vystupování upozorní blikajícím ambientním osvětlením na okolní provoz – rozeznat přitom umí i cyklisty.

Mercedes-Benz E dorazí v modernizovaném provedení na trh během léta 2020. To však mluvíme o karosářských verzích sedan a kombi. Odvozené kupé a kabriolet, stejně jako sedan s prodlouženým rozvorem pro čínský trh, budou následovat později.

David Bureš
Diskuze (18)

Doporučujeme

5. 3. 2020 10:57
TOP E klasse
Top E klasse bola W124, hranatá a dlhoveká.
E500 sedan alebo E300 24V cabrio. Časy sa menia, na všetko pre Čínu.
Avatar - happy_driver
4. 3. 2020 11:26
***
Pekné autíčko :yes: Super správa je, že sa stále bude dať kúpiť normálny šesťvalcový diesel. Minulý rok som síce obmenil autá (GLE a GLC), ale E fandím.
3. 3. 2020 21:31
Re: Ecko
Nedávno někde bylo nakreslené nové eSko, říkal jsem si, že to je nějakej vtip, ale ne, toto éčko je podle tý šablony, dobrej humus, kam se to ubírá, nejdřív BMW a teď Merc??? :no: Po čem má člověk do garáže toužit?
Avatar - WinDiesel
3. 3. 2020 19:58
Re: Smutné čtení...
Čínou se bohužel dnes řídí všechno. :no: jak krásné byly hranaté Mercedesy !!!!!!!
Avatar - Machýrek
3. 3. 2020 15:08
Re: Sporťák
Mě se víc líbí ta současná zadní retro světla, ale jinak na poměry MB je ten FL povedený.