Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz EQB je tu: Další elektromercedes je rodinné SUV až pro sedm

David Bureš
Diskuze (17)

Automobilka Mercedes rychle rozšiřuje svoji elektrickou řadu EQ. Krátce po vlajkové lodi EQS debutuje rodinné SUV EQB.

Mercedes-Benz platí za velkého propagátora elektrického pohonu, když aktuálně rychle rozšiřuje svoji nabídku elektrických modelů řady EQ. Po středně velkém SUV EQC a velkoprostorovém EQV letos následovalo kompaktní SUV EQA a vlajková loď EQS. A nyní je tu další elektrická novinka.

Jmenuje se EQB a je to elektrický derivát rodinného SUV GLB. Také v jeho případě vůz nabídne až tři řady sedadel, a tak právě možnost sedmimístné konfigurace má být jedním z prodejních taháků novinky.

Třetí řada sedadel každopádně zůstává hlavně řešení pro děti, vejdou se tam sice dvě autosedačky, zároveň ale jen osoby s výškou 1,69 metru. Druhá řada sedadel navíc může být za příplatek posuvná v podélném směru, a to v rozsahu 140 mm.

Pro Evropu se v době uvedení na trh počítá s jedinou verzí, EQB 350 4Matic s blíže nespecifikovaným výkonem, která má nabídnout dojezd až 419 kilometrů podle metodiky WLTP.

Časem se má ale nabídka dále rozšířit. Mercedes počítá s vícero deriváty, s pohonem předních i všech kol. Ty nejsilnější výkonově přesáhnou hranici 200 kW, minimem pak mají být baterie s kapacitou 66,5 kWh.

Design využívá prvků z ostatních modelů rodiny EQ, což platí jak pro tvar předních světlometů a řešení čelní masky, tak koncová světla propojená vodorovnou linkou.

Mercedes-Benz EQB se představí na nadcházejícím autosalonu v Šanghaji, který startuje příští týden. Právě v Číně se vůz začne prodávat jako první, ještě letos se však EQB dostane také na evropské trhy. Pro Evropu se vůz bude vyrábět v maďarském závodě Kecskemét. V USA se ale začne prodávat až příští rok.

David Bureš
Diskuze (17)

Doporučujeme

Avatar - iudex
19. 4. 2021 15:15
Re: Technické údaje
Dobrá pripomienka. Tie informácie sú rôzne a trochu zmätočné, čo som ale našiel je, že tá 66,5 kWh baterka je základná a teda budú aj väčšie (with battery sizes starting from 66.5kWh). Teda ten dojazd sa zjavne nevzťahuje na základnú (kde to vychádza len na 346 km).
Avatar - xxc
19. 4. 2021 14:53
Re: Technické údaje
To mi nevychádza, pri spotrebe 19 kwh so 66 kWh batériou neurobí 400 km :-)
Avatar - iudex
19. 4. 2021 09:10
Re: elektro
Tie úpravy budú (okrem odlíšenia) hlavne z dôvodu aerodynamiky, Cd = 0,28 (oproti 0,31 v spaľovacom GLB).
Inak mne sa asi viac páči dizajn EQB, príde mi elegantnejší a čistejší ako GLB.
Avatar - iudex
19. 4. 2021 09:08
Technické údaje
Inak tie podľa článku "bližšie nešpecifikované údaje" sú takéto:
Verzia Mercedes-Benz EQB 350 4MATIC ponúka pohon všetkých kolies cez dva elektromotory s celkovým výkonom 215 kW (292 koní). Jej batéria s využiteľnou kapacitou 66,5 kWh je totožná s batériou menšieho modelu EQA. EQB ponúkne dojazd 419 kilometrov s priemernou spotrebu pre túto konkrétnu verziu 19,2 kWh / 100 km. Model podporuje DC nabíjanie do výkonu 100 kW a AC nabíjanie do výkonu 11 kW.
Avatar - iudex
19. 4. 2021 08:58
Čo je pod kapotou?
Tak mne tu ešte viac ako inokedy do očí udiera predná kapota, resp. tvary prednej časti. Tvary EQB zdôrazňujú predný stupeň karosérie, pomerne veľká plocha kapoty motora. Prečo je tak tvarovaná a čo pod ňou vlastne je? Je to predsa elektromobil, baterky sú v podlahe a jediný (v prípade RWD) resp. jeden z dvoch motorov (v prípade štvorkolky) je nad zadnou nápravou, toľko priestoru vpredu teda vôbec netreba, resp. je to zbytočné. Ak to tam dali (zvyk? úspora nákladov?), využili to aspoň na kufor (á la Škoda 105)?