Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz GLE Coupé oficiálně: Trendy SUV-kupé přijíždí ve druhé generaci. Chce být ve všem lepší

Stanislav Kolman
Diskuze (32)

Stříbrné šípy představují novou verzi modelu GLE Coupé. Konkurent BMW X6 je již osmým sportovně-užitkovým vozem v nabídce Mercedesu. A ve srovnání s předchůdcem přináší hodně výhod.

Druhá generace modelu GLE Coupé pokračuje ve šlépějích té první, ale vlastně všech SUV-kupé na trhu. Za více peněz nabídne méně prostoru v zadní řadě, což omlouvá stylovou siluetou se svažující se zádí. Poprvé si auto prohlédneme už za pár dní na autosalonu ve Frankfurtu, ještě předtím se konkurent BMW X6 představuje na prvních oficiálních snímcích a videu.

Video se připravuje ...

Novinka navyšuje počet SUV stříbrných šípů na osm, což jen ukazuje, jak je tento segment populární a pro Mercedes důležitý. Vždyť třetinu prodejů stuttgartské automobilky tvoří právě vozy na chůdách. Ani v kategorii SUV-kupé nechce Mercedes zůstat pozadu, vždyť nedávno bylo představeno hned několik konkurentů – Porsche Cayenne Coupé či Audi Q8, opomenout nesmíme ani Range Rover Velar.

Byť základ je ve srovnání s klasickým GLE shodný, stylovější novinka je o 15 mm delší, 56 mm nižší a hlavně 63 mm širší. Rozvor si oproti předchůdci polepšil o 20 mm, je však o 60 mm kratší než u GLE. Mercedes říká, že to má výhody nejen co do jízdních vlastností, ale i celkového vzhledu. Stříbrné šípy se rovněž chlubí zlepšenou aerodynamickou účinností o 9 % ve srovnání s předchůdcem.

Od přídě po spodní část A sloupků vypadá vůz shodně jako GLE, odtud dále je to ale zcela jiné auto. Dostává i jinak skloněné přední okno, pochopitelně i jinačí boční okna, svažující se střechu a zcela jinou záď. V závislosti na specifikaci může GLE Coupé obouvat 19 až 22palcová kola.

Interiér je hodně podobný konvenčně tvarovanému sourozenci, má stejně rozvrženou přístrojovou desku, na které hraje prim dvojice 12,3“ obrazovek. Sportovní sedačky a volant však v SUV-kupé dostáváte už ve standardu, bez příplatku obdržíte rovněž streamovací hudební službu Amazon Music.

Mercedes ve srovnání s předchůdcem slibuje „podstatně více prostoru“, čemuž pomáhá delší rozvor, ale i větší otvory pro druhý pár dveří. Zavazadelník pojme 655 litrů, což je o pět litrů více než minulá generace. Zadní sedačky lze sklopit v poměru 40/20/40 a díky vzduchovému podvozku můžete snížit nákladovou hranu o 50 milimetrů.

Podvozek GLE Coupé je prý naladěný jinak než standardní GLE, má dodat sportovnější zážitek jízdy. Při uvedení na trhu mohou zákazníci vybírat ze dvou třílitrových šestiválců na naftu. Pod označením 350 d se ukrývá turbodiesel s výkonem 200 kW a 600 newtonmetry točivého momentu. Živější varianta 400 d nabídne sílu 243 kW a 700 N.m.

Nezapomnělo se ani na ostrou variantu AMG 53, která vyjma sportovnějšího exteriéru a interiéru dostává benzinový třílitrový šestiválec s výkonem 320 kW a točivým momentem 520 N.m. Tuhle techniku už známe z jiných sportovních mercedesů. Pohonná jednotka vybavená systémem EQ Boost umí krátkodobě poskytnout dalších 16 kW a 250 newtonmetrů navíc. Ty ždímá z elektromotoru umístěného mezi spalovacím motorem a převodovkou, který slouží jako startér a alternátor.

Jak už jsme avizovali, premiéra proběhne na frankfurtském autosalonu a k prodejcům zamíří první kusy na jaře příštího roku.

Ohodnoťte design Mercedesu-Benz GLE Coupé jako ve škole
  • 1
    72,9%
  • 2
    10,3%
  • 3
    7,5%
  • 4
    5,1%
  • 5
    4,2%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 428 čtenářů.

Stanislav Kolman
Diskuze (32)

Doporučujeme

28. 8. 2019 14:25
Re: Více úložného prostoru ...
JJ, takhle se výborně jezdí třeba na lyže, na dovolenou atd... ;-)
28. 8. 2019 13:29
Re: Více úložného prostoru ...
Na delší cesty používám bezhlučný bicykl a jediný náklad, který si sebou beru je toaletní papír ;-)
28. 8. 2019 13:16
Re: Více úložného prostoru ...
200k? No pěkně!
Avatar - Londonbridge
28. 8. 2019 12:51
Re: Více úložného prostoru ...
Dela strasny hluk raz sme dali Thule rakev na Jag XF a valili do Francuzkych Alp na dialnici to huci dost neprijemne :-)