Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Unimog jako ideální záchranář

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Dánské pobřeží Severního moře je působištěm pro čtveřici nových a speciálně vybavených vozidel Unimog U 4000 ve službách pátracího a záchranného systému SAR.

Moře je dnes často podceňovaným zdrojem nebezpečí a přitom každá z 21 stanic pátracího a záchranného systému SAR, umístěných na dánském pobřeží Severního moře, zachytí měsíčně deset až dvacet tísňových volání o pomoc.

Nejčastěji jsou zachraňování plavci, zanesení mořskými proudy příliš daleko od břehu, námořníci, kteří spadli přes palubu nebo poškozené lodě. Stejně často jsou záchranáři voláni k vyhledávání lidí, ztracených na souši v oblastech rozsáhlých písečných dun a kilometry dlouhých plážích podél západního pobřeží.

Za tímto účelem byly čtyři stanice SAR v Agger, Bornholm a Hanstholm a na Rømø vybaveny čtveřicí vozidel Mercedes-Benz Unimog řady U 4000 s téměř totožnou záchranářskou výbavou.

Vozidla, poháněná přeplňovaným vznětovým čtyřválcem o výkonu 160 kW (218 k), jsou vybavena dvojitými kabina a navijákem umístěným v přídi. Přímo z kabiny lze nastavovat tlak v pneumatik v závislosti na povrchu, po němž se Unimog pohybuje. Samozřejmostí je možnost brodění až do hloubky 1,20 m.

Při záchranných akcích Unimog spolupracuje s čluny SAR na moři, s nimiž je v neustálém spojení.

K vyhledávání pohřešovaných osob slouží na palubě umístěné nejmodernější radarové systémy a infračervené tepelné kamery. V interiéru kabiny jsou nainstalovány dvě velké obrazovky s přístupem na Gogole Earth a automatický identifikační systém, umožňující rozpoznávání velkých i malých plavidel na moři.

V nástavbě je uloženo vybavení pro záchranu osob na souši i na moři včetně výkonných vyhledávácích reflektorů a kompletní souprava lékařského vybavení od nosítek až po defibrilátor.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)