Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes navrhuje design aut stylem Sensual Purity. Co to znamená?

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Designový přístup Mercedesu předpovídá vývoj automobilového prostředí. Jasně daná ideologie stále složitěji kombinuje tradiční prvky s evolucí spolehlivě rozeznatelného luxusu.  

Podmanivá designová ideologie Sensual Purity útočí na emoce zákazníků prostřednictvím vytváření smyslových impulsů. Propagátoři německého luxusu věří, že jejich strategie zároveň uspokojuje touhu po kráse a nevšednosti. Stuttgart prosazuje smyslnou čistotu vzhledu aut jako vyjádření moderního přepychu. Nastolený princip designování vozidel charakterizují ostré rysy kombinované s hladkými povrchy, výsledkem má být subjektivně atraktivní styl high-tech.

Směr vývoje Mercedes typicky popisuje nadnesenými superlativy, ale je pravdou, že sebevědomý přístup se zrcadlí ve futuristických konceptech často přijímaných s obdivem a uznáním. Studie vzniklé ambiciózní formou Sensual Purity přivážejí emoce, tradice i pokrokové prvky. Prototypy kombinují modernu s avantgardou stejně jako tradici a progresivismus.

Každá modelová řada Mercedesu oslovuje jiné publikum, cílová skupina zákazníků se projevuje ve změnách designu. Navzdory specifickým odlišnostem je u všech konceptů zřejmý podpis Sensual Purity, výstavní modely se mohou lišit rozměry, kategorií, zaměřením, ale původ zůstává jednoznačný. Kromě přidávání nových kreativních inovací návrháři čerpají z genofondu Mercedesu, aby měli šanci propojit historii značky s tendencemi udávat moderní směr.

Mercedes by měl zůstat rozeznatelný na první pohled. Jak říkají zástupci společnosti, od třídy A až po Actros musí každé vozidlo s hvězdou na přídi přesvědčivě reprezentovat. Auto musí vytvářet vyváženou auru rozumného uvažování a přitažlivosti.

Vůči nespočetnému množství automobilů na trhu je stále těžší vytvářet nové tvary respektující základy Sensual Purity. Vývojáři se snaží o suverénní kombinace, které jsou doplněny oživujícími kontrasty v materiálu, barvě a uspořádání. Nevděčná práce začíná proporcionálním rozvržením, pokračuje kritickým myšlením a teprve poté vzrůstá šance ovlivnění finálního vzhledu. Míra líbivosti je individuální, proto z mnoha nápadů vychází jen zlomek plně totožný se stanovenými predispozicemi postavit svěží, inovativní a rozeznatelný Mercedes.  

Spolu s automobilovým průmyslem se mění i ideologie Sensual Purity. Z úrovně 1.0 vznikla verze 2.0 a další edice 2.3 nebo 2.5 postupují dále v souladu s menšími či většími rozdíly mezi nimi. Skokový posun vpřed (pro někoho vzad) se odehraje po invazi elektromobilů vybavených autonomním řízením. Dramatická digitalizace dopravní infrastruktury vyvolává otázky, co bude se současnou architekturou aut. Mercedes proklamuje zachování materiálů při začlenění lesklých černých povrchů a skla.

Náhled do dalších let zprostředkovává několik konceptů. Konkrétní podobu Sensual Purity ztvárňuje například Mercedes-Benz Vision EQ Silver Arrow, mimozemsky vypadá také Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo a chloubou vizionářského designerského oddělení je i Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet.

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme