Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes odhaluje menu pro pařížský autosalon. Ukáže i novou třídu B

David Bureš
Diskuze (0)
Obměna kompaktní řady Mercedesu pokračuje. Po nové generaci třídy A přijde na řadu třída B.

Mercedes-Benz zůstává věrný pařížskému autosalonu a na rozdíl od mnohých jiných značek se bude na výstavišti Paris Expo Porte de Versailles prezentovat i letos. A připravil si hned několik novinek, z nichž nejzajímavější je nová generace třídy B.

Vědělo se, že Mercedes na nové generaci kompaktního MPV pracuje, až dosud však o něm nedal vědět, což je v dnešním automobilovém světě neobvyklé řešení. Většina výrobců láká na novinky dopředu mnoha upoutávkami, aby je odhalili ještě před autosalonem, zatímco Mercedes premiéru nového béčka pouhý týden před zahájením autosalonu jen krátce zmínil.

Automobilka třídu B dlouhodobě označuje přídomkem Sports Tourer, přičemž nová generace má zdůraznit tu sportovní část označení. Auto bude vypadat dynamičtěji než dosud, zároveň však má poskytnout více komfortu. Mercedes slibuje též vysokou úroveň bezpečnosti se systémy převzatými z vlajkové lodi, třídy S, s třídou A bude zase vůz sdílet nejen platformu, ale také třeba nový multimediální systém MBUX.

Z kompaktních novinek Mercedesu to ale v Paříži nebude všechno. Uvidíme tam také novou třídu A sedan, která se světu představila na jaře v Pekingu. U nás se začne prodávat s benzinovou jedna trojkou o výkonu 120 kW (A 220) a vznětovou patnáctistovkou s 85 kW (A 180 d).

Hatchback se zase ukáže ve verzi A 35 4Matic, která se stane novým základním modelem divize AMG. O její pohon se postará benzinový turbodvoulitr s výkonem 225 kW, kombinovaný se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a pohonem všech kol. AMG mimochodem ukáže též rozšíření nabídky čtyřdveřového GT. Model Mercedes-AMG GT 43 4Matic+ 4door Coupé pohání šestiválec o výkonu 270 kW.

Návštěvníci pařížské autoshow si budou moci prohlédnout i dvě nová SUV s trojcípou hvězdou na přídi. GLE je novou generací nejprodávanějšího SUV od Mercedesu, která slibuje komfort na úrovni luxusního sedanu a větší schopnosti v terénu než kdy dříve. Poprvé v historii modelu dříve nazývaného ML bude k dispozici i sedmimístné provedení.

EQC je pak první zástupce nové rodiny Mercedes-Benz EQ zaměřené na elektromobily. Pohání ho dva elektromotory o výkonu 300 kW a podle testovacího cyklu WLTP ujede přes 400 kilometrů.

Na stánku Mercedesu bude možné spatřit také studii EQ Silver Arrow vzdávající hold rekordnímu autu W 125 z roku 1937. Značka Smart zaměřená na městská vozidla se pak pochlubí show carem slavícím 20 let od zahájení prodeje jejího prvního modelu. Svým vzhledem odkáže na dřívější koncepty Crossblade a Forspeed.

David Bureš
Diskuze (0)