Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Minimalistický karavan pro dobrodruhy? Na tomhle vleku najdete snad všechno

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Stále ještě žijete v představě, že karavan musí být velká nevzhledná krabice, která vás omezuje při cestování i samotném uskladnění? Pak jste asi ještě neviděli armádou inspirovaný „mini-karavan“ australské společnosti Patriot Campers.

Karavany mohou mít v dnešní době různé tvary, velikosti, funkce a hlavně specifická určení. A zatímco tradiční karavany vám udělají největší službu v tradičním kempu, karavany australské společnosti Patriot Campers ocení především dobrodruzi, kteří nejraději tráví čas ve volné přírodě a za volantem svého upraveného offroadu.

To ostatně potvrzuje i novinka v jejich nabídce, která nese prosté označení X1-N. A protože se společnost rozhodla nový model patřičně oslavit, dopřála mu i speciální limitovanou edici 20 kusů s označením Desert Ops. A i když je hlavním bonusem limitované edice její retro-armádně stylizovaný design, model X1-N je zajímavý už sám o sobě.

Na první pohled totiž připomíná spíše obyčejný karavan, který byl upraven pro jízdu v náročnějším terénu. Nechybí terénní pneumatiky s výrazným vzorkem, upravený a vyztužený vzduchový podvozek, náhradní kolo nosič vyprošťovacích vaflí, pevnostní nárazník, atd. Na vrchní straně pak najdeme zahrádku, kterou si může zákazník osadit prakticky čímkoliv: nosičem na kola, kajaky, různými střešními stany nebo dalšímu úložnými prostory.

V samotném vleku karavanu, který měří pouze 3,6 metru na délku a 1,8 metru na šířku, najdeme nespočet úložných prostor, kompaktní kuchyňku na cesty, zásuvky, místo pro uložení plynových lahví, ovládání vzduchového podvozku a osvětlení nebo nádrž na 155 litrů vody, která byla kvůli co nejnižšímu těžišti umístěna do dolní části. Kuchyňka je umístěna na levé straně a kromě lednice a vařiče v ní najdeme i úložné prostory a dřez, do kterého se vejde i normální nádobí.

Video se připravuje ...

Na pravé straně je připraveno několik úložných prostor a například i háček na zavěšení sprchy. Na zadní straně pak najdeme přístup do největšího úložného prostoru. Jednou z největších zajímavostí karavanu je však jeho integrovaný přístřešek, který můžete zastřešit prostor nad kuchyňkou i zadní částí karavanu.

Zajímavě vyřešený minimalistický karavan, jehož hmotnost se však pohybuje okolo 828 kilogramů, však rozhodně není levnou záležitostí. Například na americkém trhu se nabízí za 30.900 dolarů, což je cca 715.000 Kč. Speciální edice Desert Ops však vyjde na 31.900 dolarů, což je cca 738.000 Kč. To sice není málo, přesto máme pocit, že podobně promyšlený domov na cestách si jistě najde své příznivce.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

23. 12. 2019 02:41
malý obytňák
Tak nějaký takový malinký obytný přívěs by se mi opravdu hodil. Většinou totiž pořádám dobrodružné expedice dost na lehko, takže by mě něco takového opravdu stačilo. A ikdybych takový minimalstický obytňák neměl, tak si stejně vystačím se stanem, co jsem si už před lety koupil na https://armik.cz/