Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Miss USA a Felicia na Karlově mostě. Podívejte se na kouzelné reklamní fotky z 50. let

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Vilém Heckel byl pozoruhodný člověk. Horolezec, dobrodruh, ale především fotograf, který se věnoval zejména krajinářské a propagační fotografii. Mezi jeho nejslavnější snímky patří reklamní fotografie československých automobilů a motocyklů z 50. let.

Heckel se narodil roku 1918 v Plzni. Fotografování se věnoval od mládí, vyučil se portrétním fotografem a až do konce života pak fotoaparát v podstatě neodložil. V 50. letech také začal cestovat různé po světě a propadl horolezectví.

A samozřejmě u toho fotil, snímky z expedic na Kavkaz, do Pákistánu či Afghánistánu se objevovaly v různých publikacích a na výstavách, navíc občas získávaly ocenění v různých soutěžích.

Nás však bude víc zajímat jeho práce "doma", zejména ta v oblasti reklamní fotografie. V této disciplíně si Heckel vybojoval velice slušnou reputaci, což se projevilo prací pro nejznámější československé značky té doby.

A jak už víte, fotil také automobily a motocykly, reklamní snímky tvořil pro Škodu, Tatru, Jawu nebo ČZ. Mezi nejznámější Heckelovy fotky patří například snímky kabrioletu Škoda 450, později nazvaného Felicia, s Miss USA Charlotte Sheffield.

Z dnešního pohledu jsou zajímavé také fotografie Felicie na pražském Karlově mostě, Heckel totiž vlastně svým způsobem předběhl Red Bull...

To je samozřejmě jen nadsázka, přesto ale určitě uznáte, že Heckelovy snímky mají úžasnou atmosféru, zvlášť v porovnání se současnými reklamami, které jsou díky bohaté postprodukci a digitálním úpravám často dotažené do až umělé, nebo snad sterilní dokonalosti. Heckel samozřejmě takové možnosti neměl, vše záviselo jen na jeho fotografických schopnostech. A ty byly na vysoké úrovni.

Přes veškerou nostalgii, kterou snímky vyvolávají, bychom ale neměli zapomínat, že jde o propagační fotky, nikoli reportážní. Heckel fotil spíše sny a touhy, nikoli realitu, ta samozřejmě nebyla v Československu 50. a 60. let tak radostná, jak by se z fotek mohlo zdát. To však nic nemění na jejich kouzle a atmosféře, která z nich sálá.

Vilém Heckel zemřel v roce 1970 během československé expedice do Peru, kde zahynul se všemi dalšími členy výpravy při zemětřesení pod lavinou, která zavalila jejich tábor pod horou Huascarán.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme