Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Francie 2019: MotoGP suverénně ovládl Marc Márquez

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Pátý závod letošní sezóny MS silničních motocyklů ovládli v jednotlivých kubaturách Marc Márquez (MotoGP), jeho bratr Álex (Moto2) a John McPhee (Moto3).

Okruh Bugatti, na kterém se koná letošní francouzská Grand Prix, měří 4185 m, má jedenáct zatáček, čtyři levotočivé a sedm pravotočivých. Dopolední zahřívací tréninky vyhráli Fabio Quartararo (Moto3), Remy Gardner (Moto2) a John McPhee (Moto3), který uspěl už v kvalifikaci. Během warm upu Moto2 se spustil drobný deštík a byla vyvěšena bílá vlajka s červeným křížem. Gardnerovi nezabránil ani otřes mozku z Jerezu v tom, aby dominoval.

Teplota vzduchu se pohybovala kolem 14 stupňů, panovalo tedy velmi chladno. V MotoGP suverénně triumfoval Marc Márquez před oběma továrními stroji Ducati a Jackem Millerem, který byl také hodně vidět. Třída Moto2 viděla po skvělém startu Toma Lüthiho spanilou jízdu druhého z bratrů Márquezů Álexe. Španělé obsadili na francouzské půdě kompletní pódium. Závod Moto3 byl ovlivněn mnoha pády a v závěru se uplatnily ťukance i ostré lokty. Radoval se nakonec John McPhee před Lorenzem dalla Portou. Bodovali i oba naši, Filip Salač vůbec poprvé.

 

MotoGP

 

 

 

Klání na 27 kol bylo vypsáno coby suché, ale existovala možnost výměny stroje, pokud by začalo pršet. Karel Abraham upadl už v zahřívacím kole, Joan Mir se zřejmě lekl letící motorky a svou suzuki položil též... Vyjeli s obří ztrátou na náhradních strojích. V prvním kole vykrystaloizovalo pořadí Marc Márquez – Danilo Petrucci – Jack Miller – Valentino Rossi – Pol Espargaró. Petrucci ale ztratil, byl dlouhý na brzdy a propadl se na páté místo. Na třetí naopak postoupil Rossi, Miller se chytil Márqueze a dokonce vedl pole!

Odstoupil Tito Rabat po technickém problému. „Pecco“ Bagnaia narazil do zadního kola Mavericka Viñalese a oba letěli, to se jel 8. okruh. Do boxů zajel Andrea Iannone. Marc Márquez se vrátil do čela. Karel Abraham byl diskvalifikován, protože když vyrazil na trať, vedoucí jezdci už vjížděli do cíle prvního okruhu... Mir to ještě stihl, dostal celé kolo až později. Čtvrtého Rossiho začal obtěžovat Petrucci. Marc Márquez Millerovi a Doviziosovi ujížděl, ti si v 16. kole prohodili pořadí. Hodně zrychlil Petrucci, dostal se před Jacka Millera, spadl Nakagami.

 

Na Marca Márqueze ale nikdo neměl. Hodně dobře jezdil Fabio Quartararo, na své konto si připisoval jedno nejrychlejší kolo za druhým, jenže začínal na hranici Top 15, takže se prokousal alespoň do desítky, ke konci ještě zdolal osmého Cala Crutchlowa. Aleix Espargaró a Miguel Oliveira dostali časový trest za nedodržování limitů trati. O druhou příčku si to ještě rozdali „Dovi“ s Petruccim. Toto pořadí však zůstalo i v cíli. Marc Márquez získal 300. vítězství pro Hondu v nejprestižnější kubatuře (pochopitelně včetně pětistovek). Nezapomínejme na šestého Pola Espargara na KTM!

 

VC Francie MotoGP 2019 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team 41:53,647 min
2. Andrea Dovizioso Ducati Ducati Team +1,984 s
3. Danilo Petrucci Ducati Ducati Team +2,142 s
4. Jack Miller Ducati Pramac Racing +2,940 s
5. Valentino Rossi Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP +3,053 s
6. Pol Espargaró KTM Red Bull KTM Factory Racing +5,935 s
7. Franco Morbidelli Yamaha Petronas Yamaha SRT +7,187 s
8. Fabio Quartararo Yamaha Petronas Yamaha SRT +8,439 s
9. Cal Crutchlow Honda LCR Honda Castrol +9,853 s
10. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +13,709 s
'DQ. Karel Abraham Ducati Reale Avintia Racing diskvalifikován

 

Pořadí MS jezdců po pěti závodech: 1. Marc Márquez 95, 2. Andrea Dovizioso 87, 3. Álex Rins 75, 4. Valentino Rossi 72, 5. Danilo Petrucci 57...

 

Moto2

Raketový start závodu na 25 kol se povedl Tomovi Lüthimu. Za něj se seřadili Álex Márquez a Xavi Vierge z týmu Marc VDS, zavěsil se i Jorge Navarro. Těžký highsider absolvoval Andrea Locatelli. Lorenzo Baldassarri udělal chybu a doplatil na ni i Mattia Pasini. Oba byli rázem mimo hru, „Balda“ před závodem vedl průběžné pořadí. Mattia se chytil za pravé zápěstí, ani dosavadní lídr šampionátu nevypadal, že by incident ustál nepochroumán. Jorge Martín ulil start a následoval tvrdý trest průjezdem boxovou uličkou.

Lüthiho ve čtvrtém kole zdolal mladší Márquez a předjel ho i Vierge. Jenže skvělý závod jel velezkušený Simone Corsi, který byl hladový po triumfu. Sice už vyhrál 5 GP, ale poslední před 11 lety, kdy se stal vicemistrem světa ve třídě 125. Thomas Lüthi dále couval pořadím, zadní pneumatika byla neustále ve smyku a nedržela. V 8. kole skončil po pádu Sam Lowes. Krásný souboj o třetí místo sváděli Vierge s Augustem Fernándezem. To už byl venku bohužel Corsi, kterého na druhém místě nahradil Navarro. Vše nahrávalo Álexu Márquezovi.

 

Steven Odendaal a Remy Gardner doplatili na nedostatek gripu a ani jim nebylo přáno dokončit. Bo Bendsneyder vzdal. Fernández si vyšlápl i na Jorgeho Navarra. Díky tomuto souboji se začali přibližovat i Vierge a Brad Binder, ale nakonec se prali hlavně mezi sebou. Bulega musel po chybě do kačírku. Fernández si s Navarrem nedarovali ani centimetr! K zemi se odporoučel Dimas Ekky Pratama, dokonce podruhé v tomto závodě.

 

Álex Márquez byl dnes kromě úvodu naprosto suverénní – po dlouhé době (loni nevyhrál vůbec) od Motegi 2017. Jorge Navarro nakonec Fernándezovi ujel a Brad Binder také uhájil drobný náskok před Xavim Viergem. Dominique Aegerter se rozčiloval, jeho MV Agustě došel benzin.

 

VC Francie Moto2 2019 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS 40:36,428 min
2. Jorge Navarro Speed Up Lightech Speed Up +1,119 s
3. Augusto Fernández Kalex Flexbox HP 40 +1,800 s
4. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +6,015 s
5. Xavi Vierge Kalex EG 0,0 Marc VDS +7,057 s
6. Thomas Lüthi Kalex Dynavolt Intact GP +9,401 s
7. Enea Bastianini Kalex Italtrans Racing Team +10,095 s
8. Marcel Schrötter Kalex Dynavolt Intact GP +10,475 s
9. Iker Lecuona KTM American Racing KTM +11,246 s
10. Nicolò Bulega Kalex Sky Racing Team VR46 +17,112 s

 

Pořadí MS jezdců po pěti závodech: 1. Lorenzo Baldassarri 75, 2. Thomas Lüthi 68, 3. Jorge Navarro 64, 4. Álex Márquez 61, 5. Marcel Schrötter 56...

 

Moto3

 

Po startu závodu na 22 kol vyrazil nejlépe Tony Arbolino před Suzukim, Ogurou a McPheem. Sergio García upadl a vyhnal ven Filipa Salače, ten se však na stroji udržel. Ai Ogura se také odporoučel k zemi, jeho motorka, které se zula pneumatika, zůstala na trati, chvíli tancovala, ale naštěstí nikoho nesestřelila. Darryn Binder vzal příliš za zadní brzdu a rovněž nepřelstil gravitaci... Tatsuki Suzuki získal na ostatní drobný náskok, ale příliš neodjel a za ním vyčkávala šestice dalších...

Upadli Riccardo Rossi a na výjezdu ze šikany Dunlop i Marcos Ramírez. Tom Booth-Amos dostal penalizaci delšího kola. V osmém okruhu se dostal do čela Andrea Migno, ale Suzuki mu to vrátil. Romano Fenati jezdil daleko za body a své snažení vzdal, zajel do boxů. Růžky pak chvíli vystrkoval Lorenzo dalla Porta, který se hned zpočátku protlačil dopředu.

 

Ve dvojité pravé zatáčce číslo 8 spadl Antonelli, to už do cíle zbývalo 7 kol. Následoval ho Vicente Pérez. V první sedmičce se bojovalo na ostří nože, ke slovu přišly i ťukance. Suzukimu ujel zadek jeho hondy ve třetí zatáčce, šel k zemi a Arbolino už se mu neměl šanci vyhnout. Po tomto incidentu se pole vpředu roztrhalo, vpředu jeli najednou John McPhee s dalla Portou a stíhal je Migno. Třetí zatáčka se stala pohromou i pro Alonsa Lópeze, záhy pole opustil Dennis Foggia.

 

To už se zase sjelo na čele šest jezdců a následovali je další, zhruba třináctka závodníků byla ve dvou sekundách! Do posledního kola projel ve vedení McPhee. Masiá se sťukl s Mignem a Kaito Toba s Arónem Canetem! Všichni své problémy ustáli. I když většinu závěrečného okruhu vedl dalla Porta, nakonec se podruhé v životě (po Brně 2016) radoval Skot McPhee před dalla Portou a Canetem.

 

Stíhačka dovedla Kubu Kornfeila až do Top 10 a poté, co byl penalizován Jaume Masiá, získal deváté místo. První bod má z MS i Filip Salač, tomu pomohly hlavně pády soupeřů, vždyť šachovnicový praporek vidělo jen 17 jezdců.

 

 

VC Francie Moto3 2019 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. John McPhee Honda Petronas Sprinta Racing 37:48,689 min
2. Lorenzo dalla Porta Honda Leopard Racing +0,106 s
3. Arón Canet KTM Sterilgarda Max Racing Team +0,757 s
4. Gabriel Rodrigo Honda Kömmerling Gresini Moto3 +0,978 s
5. Andrea Migno KTM Bester Capital Dubai +1,201 s
6. Kaito Toba Honda Honda Team Asia +1,410 s
7. Celestino Vietti KTM Sky Racing Team VR46 +1,451 s
8. Kazuki Masaki KTM BOÉ Skull Rider Mugen Race +1,636 s
9. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP +1,848 s
10. Raúl Fernández KTM Sama Qatar Ángel Nieto Team +2,049 s
15. Filip Salač KTM Redox PrüstelGP +30,511 s

 

Pořadí MS jezdců po pěti závodech: 1. Arón Canet 74, 2. Lorenzo dalla Porta 60, 3. Niccolò Antonelli 57, 4. Kaito Toba 51, 5. Jaume Masiá 49... 16. Jakub Kornfeil 22... 24. Filip Salač 1

 

Foto: Václav Duška jr.

 

Aleš Dragoun
Diskuze (0)

Doporučujeme