Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Velké Británie 2022: Bagnaia vyhrál MotoGP podruhé za sebou

Aleš Dragoun
Diskuze (1)

Vítězství v Silverstone získali v jednotlivých kubaturách Francesco Bagnaia (MotoGP), Augusto Fernández (Moto2) a Dennis Foggia (Moto3). Filip Salač dojel v prostřední třídě devátý.

Dvanáctým závodem letošního mistrovství světa silničních motocyklů byla Grand Prix Velké Británie v Silverstone. Nedělní program byl poněkud atypický. Po zahřívacích trénincích jej sice rozjížděla coby první závod nejslabší kategorie Moto3, ale až ve 12:20, zatímco jiné evropské závody začínají už v jedenáct hodin. Prestižní kubatura vyrazila klasicky ve dvě odpoledne, našeho Filipa Salače jsme ale v boji o body viděli až od 15.30.

MotoGP

Maverick Viñales znovu ukázal sílu Aprilie RS-GP a opanoval časem 1:59,2 min dopolední zahřívací trénink. A to ho během dvacetiminutovky potkal technický problém, takže musel měnit motorku. Pol Espargaró skončil na zemi, podklouzlo mu přední kolo a jeho honda předvedla několik efektních kotrmelců.

Jeho týmový parťák Stefan Bradl dostal penalizaci v podobě posunu o tři místa na roštu vzad. V první kvalifikaci překážel Marcovi Bezzecchimu. Ten v pátek prošvihl málem první trénink, nastavil si budík na mobilu, ale přístroj mu zapadl a neslyšel ho zvonit, takže zaspal. Aleix Espargaró se postavil na start i s oteklými kotníky z hrůzostrašného pádu v sobotním čtvrtém tréninku. Álex Rins měl dostat pro kvalifikaci měkkou zadní pneumatiku, mechanici Suzuki se ale spletli a dali mu tvrdou.

Enea Bastianini a Jack Miller použili i pro závod novou radikální záď Ducati, oficiálně se jí říká „dračí křídla.“ Dvacet kol, tedy 118 km byla porce, kterou museli závodníci urazit. Johann Zarco uhájil po zhasnutí červených světel před Fabiem Quartararem, který si ale musel odbýt trest dlouhého kola. Za Millera a „Pecca“ Bagnaiu se probil Rins z jedenácté příčky na roštu. Obhájce titulu si „long lap“ trénoval celý víkend a závod pro něj začal znovu z pátého místa, ztratil zhruba 1,2 s.

V pátém okruhu havaroval Zarco z prvního místa, klasický pád na přední kolo zhatil Francouzovy šance. V MotoGP dvojnásobný šampion Moto2 ještě nikdy nevyhrál. A rozhořel se souboj mezi Millerem, Rinsem a Bagnaiou. Álex se velmi brzy dostal do čela a ostatním ujížděl. Quartararo neodolal Jorgemu Martínovi a sťukl se s Viñalesem, který ho záhy poté předjel.

Těsně po polovině klání se měnilo čelo: „Pecco“ pokořil modrou suzuki. Musel si ale dávat pozor na dodržování limitů trati. Zelené zóny jsou opravdu nesmysl… I „Top Gun“ byl při chuti, nechal za sebou Martína, jezdec Pramacu mu to však vrátil. Joan Mir přejel přes hrbolky a jedna suzuki byla rázem v piruetách venku.

Čtyři kola před koncem se Rins propadl až na páté místo, zatímco Viñales už byl na stupních vítězů a neodolal mu ani Miller! Sedmému Quartararovi nefungovaly pneumatiky. Rozhořel se tuhý boj o vítězství! Maverick jednou vystrčil růžky, ale Bagnaia už mu další pokus nedovolil. Skvělý závěr měl Bastianini, který se vyhoupl až na čtyřku za Millera. U Ducati budou mít těžkou hlavu, koho na příští rok angažovat, zda Eneu, nebo Jorgeho, kterého Ital porazil. Rins dojel až sedmý za Miguelem Oliveirou, Quartararo uhájil alespoň osmičku před Aleixem Espargarem, který mu to tam v posledním kole brutálně poslal.

Jack Miller po závodě řekl: „Odcházel mi předek, volba gumy se neukázala šest kol před koncem jako příliš dobrá. Jsem ale šťastný, že se mi povedlo se udržet ostatních vpředu a jet s nimi.“ Maverick Viñales: „Jel jsem na absolutní maximum. Měl jsem dobrý rytmus, na startu mi ale nefungovalo snížení podvozku. Atak Pecca nevyšel, ale cítil se silnější, takhle musím pokračovat ve zbytku sezóny.“ Bagnaia zvládl druhý závod po sobě bez problémů: „Velký víkendový problém s gripem se povedlo vyřešit až dnes ráno. Vyhrát nebylo jednoduché, tenhle závod byl hodně složitý.“

VC Velké Británie MotoGP 2022 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Francesco Bagnaia Ducati Ducati Lenovo Team 40:10,260 min
2. Maverick Viñales Aprilia Aprilia Racing +0,426 s
3. Jack Miller Ducati Ducati Lenovo Team +0,614 s
4. Enea Bastianini Ducati Gresini Racing MotoGP +1,651 s
5. Jorge Martín Ducati Prima Pramac Racing +1,750 s
6. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Factory Racing +2,727 s
7. Álex Rins Suzuki Team Suzuki Ecstar +3,021 s
8. Fabio Quartararo Yamaha Monster Energy Yamaha MotoGP +3,819 s
9. Aleix Espargaró Aprilia Aprilia Racing +3,958 s
10. Marco Bezzecchi Ducati Mooney VR46 Racing Team +6,646 s

Pořadí MS jezdců po dvanácti závodech: 1. Fabio Quartararo 180. 2. Aleix Espargaró 158, 3. Francesco Bagnaia 131, 4. Enea Bastianini 118, 5. Johann Zarco 114...

Moto2

Zahřívací desetiminutovku ovládl Augusto Fernández (2:04,2 min). Alonso López oslavil druhé místo stylově – jízdou po zadním. A to byl jen warm up…

Závodníky čekalo 18 okruhů, přes 106 kilometrů. Simone Corsi dostal za nezodpovědnou jízdu v první kvalifikaci dlouhé kolo. Musel si ho odbýt také Celestino Vietti za objetí soupeřů při zkoušce startů ve druhém pátečním tréninku.

Joe Roberts sice vystřelil jako první, ale brzy se do čela dostal Ai Ogura a Alonso López se ho pokoušel chytit. Netrvalo dlouho a Japonce předjel. Náhradník za vyhozeného Romana Fenatiho jezdí úplně jinou ligu, pokusil se dokonce o únik – a úspěšný. Kaliforňan naopak ztrácel, na trojku se dostal Arón Canet. V 5. kole havaroval Zonta van den Goorbergh. Vietti si odbyl trest, vrátil se na trať před Filipa Salače. Sympaťák Cameron Beaubier také skončil na zemi. Ogura neodolal Canetovi a bojoval s Augustem Fernándezem.

V 8. okruhu havaroval Marcos Ramírez. Náš závodník se pohyboval těsně za první desítkou a bojoval o ni s Manuelem Gonzálezem. A když spadl Albert Arenas a Tony Arbolino musel vyjet ven, dostal se na devátou příčku! Ze souboje o druhou příčku nejvíce vytěžil Fernández, který se pokusil stíhat lídra, Canet se naopak dostal do problémů. Ogura s Dixonem si nedarovali ani centimetr, Jakovi se motorka pěkně mlela.

Fernández se na Lópeze nalepil, když do cíle zbývala necelá čtyř kola. V předposledním spadl Marcel Schrötter, ale zbylé diváky zvedaly ze sedadel souboje o vítězství a třetí příčku. Augusto si atak nechal až na závěr. Vyšel mu a Alonso už v poslední táhlé zatáčce nestihl odpovědět. Senzace se nekonala, chybělo k ní sedm setin. Fernández zvládl taktiku chytře a radoval se z hattricku. Jake Dixon vybojoval pódium doma. Filip Salač dosáhl zatím nejlepšího výsledku v Moto2, na vítěze ztratil 11,6 s a dokázal se vypracovat až na deváté místo.

Augusto Fernández slezl v parc fermé z motorky a na koberec ji pomalu zatlačil, aby z ní nesletěl jako v Assenu. Hezký vtípek. Dostal se však do čela šampionátu. Dixon šel v čestném kole pozdravit domácí fanoušky a u Aspara měli také obří radost, když v Moto3 oba jezdci nezaviněně upadli. Ai Ogura sice na pódium nevystoupil, ale v celkové klasifikaci je druhý. O vedení přišel tentokrát až šestý Vietti.

Jake Dixon: „Já to nemůžu ani popsat. Jen třetí místo? Pro mě vítězství, bojoval jsem jako lev, jelo mi to od začátku až do konce. A publikum je úžasné.“ Odměnilo ho potleskem. Alonso López: „Jel jsem na sto procent, víc už to nešlo. Jsem hrozně šťastný. Před čtvrt rokem jsem neměl na čem jezdit, nebyl zájem a Luca Boscoscuro mi dal tuhle možnost.“ Následovala děkovačka. Augusto Fernández: „Podmínky se během závodu měnily, teplota rostla. Dojel jsem Alonsa a v posledním kole se mezi námi odehrála opravdu pěkná bitva.“

VC Velké Británie Moto2 2022 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Augusto Fernández Kalex Red Bull KTM Ajo 37:38,670 min
2. Alonso López Boscoscuro CAG Speed Up +0,070 s
3. Jake Dixon Kalex Inde GasGas Aspar Team +0,662 s
4. Ai Ogura Kalex Idemitsu Honda Team Asia +1,741 s
5. Arón Canet Kalex Flexbox HP40 +1,946 s
6. Celestino Vietti Kalex Mooney VR46 Racing Team +5,440 s
7. Joe Roberts Kalex Italtrans Racing Team +7,528 s
8. Jorge Navarro Kalex Flexbox HP40 +10,647 s
9. Filip Salač Kalex Gresini Racing Moto2 +11,646 s
10. Bo Bendsneyder Kalex Pertamina Mandalika SAG Team +12,259 s

Pořadí MS jezdců po dvanácti závodech: 1. Augusto Fernández 171, 2. Ai Ogura 158, 3. Celestino Vietti 156, 4. Arón Canet 127, 5. Tony Arbolino 108... 20. Filip Salač 21...

Moto3

Nejrychlejším jezdcem dopoledního warm upu byl Deniz Öncü (2:11,2 min). Adrián Fernández a David Muñoz si z Dutch TT přivezli do Silverstone tresty za prohřešky, v neděli odpoledne je tedy čekalo dlouhé kolo.

Závod byl vypsán na 17 okruhů, tedy těsně nad 100 km. Hodně rychle se do čela protlačil Öncü, ale Izan Guevara si nechtěl nechat ujít šanci na další triumf. Ryusei Yamanaka, který startoval poprvé v životě z první řady, rychle propadl dozadu. Střelec Ayumu Sasaki i sympaťák John McPhee, týmoví kolegové od Biaggiho a Öttla, se také snažili. Skot má letos smůlu, je to jeho poslední sezóna, pravděpodobně v klasickém MS vůbec. Ve špičce se pohybovali i „leopardi“ Tatsuki Suzuki a Dennis Foggia. Ten potřebuje body jako sůl. Z hloubi pole naopak stoupal vzhůru Sergio García.

V první polovině závodu nikdo nespadl. „Poleman“ Diogo Moreira se propadl až na hranici patnáctky, Guevara na kraj Top 10 a McPhee také. Muñoz si dlouhé kolo odbyl hned v úvodu a pral se o bednu. Jaume Masiá také toužil po hromadě bodů, když mu nevyšla kvalifikace. V desítce se pohybovali i Iván Ortolá (začátkem týdne oslavil osmnáctiny) a Daniel Holgado. Pole se ani moc netrhalo, pokud k tomu tak došlo, tak jen na chvilku. Jinak jsme viděli pořádný vláček.

Ke konci to začalo vřít, docházelo ke kontaktům… a první pád zavinil tři kola před cílem Sasaki. Nedobrzdil přeletěl řídítka a sundal Sergia Garcíu. Japonský závodník navíc zůstal chvíli ležet na asfaltu a přišla ke slovu nosítka. Hýbal se a byl naštěstí při vědomí. Dnes vynikající Ortolá spadl těsně před Guevarou a ten už nemohl dělat nic, bitva o titul zůstává otevřená. Záhy havarovali Tatsuki Suzuki a David Muñoz… Chaotický závěr patřil Foggiovi, který protnul cíl jako první. Druhý skončil Masiá a třetí Öncü. Pořadí v Top 10 se vzhledem k incidentům řádně proházelo.

Deniz Öncü vybojoval letos konečně pódium: „Konečně jsme zase zpátky jako tým. Během léta jsem hodně trénoval s Kenanem. Já ale chci vyhrát. Na Red Bull Ringu se o to znovu pokusím!“ Jaume Masiá zvládl stíhačku brilantně: „Těžký víkend. Měli jsme dokonce menší nehodu v autě v běžném provozu, jezdí se tu vlevo... Nepovedlo se mi dostat se do druhé kvalifikace. Věděl jsem, že na to ale mám, takže chci hlavně poděkovat sám sobě.“ Dennis Foggia se usmíval: „Cítím se dobře, Vítězství byl cíl. Nikdy předtím jsem tu nevyhrál, loni jsem dojel třetí. Soustředím se na zbytek sezóny.“ Následovala obvyklá děkovačka.

VC Velké Británie Moto3 2022 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Dennis Foggia Honda Leopard Racing 37:30,120 min
2. Jaume Masiá KTM Red Bull KTM Ajo +0,252 s
3. Deniz Öncü KTM Red Bull KTM Tech 3 +0,297 s
4. Kaito Toba KTM CIP Green Power +0,738 s
5. Stefano Nepa KTM Angeluss MTA Team +0,762 s
6. Diogo Moreira KTM MT Helmets – MSI +0,881 s
7. John McPhee Husqvarna Sterilgarda Husqvarna Max +0,932 s
8. Ryusei Yamanaka KTM MT Helmets – MSI +0,936 s
9. Andrea Migno Honda Rivacold Snipers Team +1,108 s
10. Carlos Tatay CFMoto CFMoto Racing PrüstelGP +1,790 s

Pořadí MS jezdců po dvanácti závodech: 1. Sergio García 182, 2. Izan Guevara 179, 3. Dennis Foggia 140, 4. Jaume Masiá 127, 5. Deniz Öncü 114...

Zdroje: Nova Sport, MotoGPsport.cz, iSport.cz, MotoGP Twitter, MotoGP.com

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
7. 8. 2022 17:51
Kráľovná Moto GP
je parádna. Nič tomu nechýba, niekoľko značiek, jazdcov a všetko je pekne otvorené. Vcelku ma teší že sa chytili Európske značky Ducati/Aprilia , naopak ma začínajú sr.ať tak isto ako v F1 traťové limity. Za to palec dolu.