Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model Y vzhledem nepřekvapí, ale dojezdem a cenou ano

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (96)

Společnost Tesla Motors odhalila novou modelovou řadu a ta se vydává ve stopách svých starších příbuzných. Navazuje na ně designem, technikou i uvedením na trh s několikaletým odstupem od vlastní premiéry.

Tesla Model Y se svými liniemi jasně hlásí k současnému stylu své značky. Ten před lety zahájil Model S a následně rozvíjel Model X i menší Model 3, k němuž se novinka vizuálně přibližuje možná nejvíc.

Společnost Tesla Motors při odhalení své novinky rovnou uvedla, že ji nabídne ve čtyřech základních provedeních. Model Y pak má v nabídce své značky doplňovat především Model 3 a má být vnímán jako jeho atraktivní až sedmimístná alternativa, zastupující crossovery a SUV.

Základem nabídky se tedy stane tzv. Standard Range s pohonem zadních kol, akcelerací z 0 na 96,6 km/h za 5,9 s, maximální rychlostí přes 190 km/h a dojezdem na jedno nabití kolem 370 km.

Video se připravuje ...

Následují dvě verze Long Range. První z nich má pohon zadních kol, akcelerací z 0 na 96,6 km/h za 5,5 s, maximální rychlostí 210 km/h a dojezdem na jedno nabití kolem 480 km. Druhé je pak osazeno dvojicí elektromotorů a s pohonem všech kol zrychlí z 0 na 96,6 km/h za 4,8 s, dosáhne maximální rychlosti přes 215 km/h a má dojezd 450 km.

Vrcholem v nabídce provedení nového Tesla Model Y je verze s označením Performance, která s pohonem všech kol akceleruje z 0 na 96,6 km/h za 3,5 s, dosahuje maximální rychlosti přes 240 km/h a má dojezd na jedno nabití 450 kilometrů.

Interiér novinky podobně jako exteriér rozvíjí styl svých předchůdců a to včetně 15palcového displeje. Samozřejmostí je armáda asistenčních systémů. Tesla Motors vyzdvihuje i praktičnost novinky a vedle až sedmimístného uspořádání uvádí i maximální objem zavazadlového prostoru, který má být po složení sedadel druhé a třetí řady až 1868 litrů.

Prodej trojice výkonnějších provedení nového elektromobilu Tesla Model Y se má rozběhnout na podzim roku 2020 a základní provedení s označením Standard Range má být uvedeno na jaře roku 2021 s cenou od 39.000 amerických dolarů (zhruba 890.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (96)

Doporučujeme

Avatar - Machýrek
17. 3. 2019 22:31
Re: Teslí elektrokrám
O Teslu ne, protoze je to predrazeny smecko. Ale za par let bude vyber mnohem vetsi a do mesta neco mensiho na eletriku si dokazu predstavit. A s milovnictvim k pravym automobilum to snad ani nemuze souviset, tady aspon u me, kdyz se chci s autem projet, tak na cestach mezi mesty.
Avatar - .StenLi.
17. 3. 2019 08:54
Re: MÁ RECHT SOUDLUZI ;)
Desiatky az stovky milionov ludi.. Kam tym smerujes? >:D
16. 3. 2019 19:30
Re: nuda nuda nuda
No chlapče, tak teď si to vážně zabil ;-)
16. 3. 2019 19:23
Re: MÁ RECHT SOUDLUZI ;)
Znovu opakuji, kolik takových lidí je, co mají dům a garáž z přípojkou a kolik z nich má zbytečný milion na elektrošuplík? ;-)
16. 3. 2019 18:08
Re: MÁ RECHT SOUDLUZI ;)
To mas pravdu,ze Tesle sa nemoze odopriet,ze navzdy zostane firmou,ktora stala za zrodom masivnejsieho predaja EV,ale kazda minca ma dve strany a aj v tomto pripade druha stana mince je,ze nebyt danovych ulav,dotacii tak by nikdy nebol predaj EV aut tak uspesny.Vid tlak EU na podporu predaja EV a jej zakazy,prikazy a podobne sracky,ktore EU produkuje.

V pripade 500e ked ti staci taky dojazd,tak nie je co riesit a 60 km das natom aj v zime s vypeckovanim kurenim.Nieco podobne riesim aj pre seba do mesta,ale ja potrebujem najazd aspon 200km a preto pockam na Hondu.Vyskusam a ked sa osvedci,tak bude to moj novy prirastok do rodiny aut.

A ked tak rozmyslam,nevyriesil bytvoj problem plug in hybrid?
Tak sa mi zda,ze niektore uz maju dojazd 60km a pritom ked pojdes na dlhsiu cenu tak mas vtom benzinovy motor.