Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

N.Y. Auto Show: Co vylezlo z Velkého jablka?

Michal Fokt
Diskuze (8)
Letošní autosalon v New Yorku byl překvapivě bohatý na světové premiéry. Pojďme si zrekapitulovat ty nejdůležitější z nich.

Ty nejvýznamnější světové autosalony poslední doby, tedy Ženeva, Frankfurt a Detroit, na mě působily dojmem, že vlastně ani moc novinek nepřinesly. Může za to jednak jejich odhalování už dlouho dopředu (kde jsou ty časy, kdy byly pro motoristického novináře výstavy doslova událostí roku), ale i narůstající důležitost výstav, které kdysi byli spíše lokálního charakteru, popřípadě neexistovaly vůbec.

Jednou z nich je i New York Auto Show, jenž letos ukradl kousek slávy jak konkurenčnímu Detroitu, tak určitě i výstavám v Evropě. Vezměte si třeba Mercedes-Benz – ten letos doslova „ukradl šou“, když představil hned tři významné novinky. Kromě crossoveru střední třídy GLC prezentoval i jeho ostrou verzi GLC 43 AMG i lahůdku v podobě modelu Mercedes-AMG C 63 Cabriolet. Zahanbit se však nenechalo ani Audi, které přivezlo přitažlivý roadster R8 Spyder.

Zabodovaly dle očekávání i japonské značky. Mazda nadchla krásnou targou MX-5 RF, která bude řešením pro milovníky jízdy bez střechy, kteří nechtějí plátno. Subaru (ne)překvapilo výrazným odladěním původních sexy konceptů a ukázalo produkční verze sedanu a hatchbacku Impreza a pokud patříte k fandům okruhového závodění, určitě vás potěší představení dravé Hondy, respektive Acury NSX GT3.

Na N.Y. ale nezapomněla ani Toyota a předvedla plug-in hybridní Prius Prime, jenž dostal velmi příjemné stylistické změny a extrémně nízkou hodnotu kombinované spotřeby. A když už jsme u asijských značek – Hyundai doslova vyrazil dech studií New York Concept, ta by měla být předobrazem sportovního sedanu luxusní značky Genesis s pohonem zadních kol. Jestli tohle dotáhnou do konce, budou mít německé prémiovky v USA o pořádnou starost navíc.

Domácí automobilky jsou sice loajální zejména k Detroitu, ale i tady se rozhazovaly drobečky. Vyšperkovaný terénní Jeep Grand Cherokee Trailhawk sice možná osloví jen úzký okruh příznivců off-roadového dovádění, ale takový Lincoln Navigator, pokud mu jeho impozantní vzhled vydrží až do sériové výroby, bude budit pozornost všude, kde se objeví.

Mimochodem v New Yorku se také vyhlašovaly výsledky ankety World Car of the Year. Vítězství si po triumfu v domácí soutěži odnesla Mazda MX-5. Určitě zaslouženě, gratulujeme.

Michal Fokt
Diskuze (8)
27. 3. 2016 07:53
Vybral jsem si taky
jen musim pockat na to az to nekdo popise co se zlepsilo v luxus. motor asi zustane stejny, mohli tam pridat aspon 25kw navic to by uz melo grady. :-)
Avatar - Hammunasakra
26. 3. 2016 13:02
Re: Vybral jsem si
[odkaz] [odkaz] [odkaz] :-)
26. 3. 2016 12:14
Re: Vybral jsem si
No ja si treba ze predu spletl Rapid s Octavii
26. 3. 2016 12:13
Re: Vybral jsem si
Lincoln parada
Avatar - Twingo
26. 3. 2016 10:22
Vybral jsem si
za mě určitě nová impreza (hatchback) nebo audi r8 spyder
ale řekl bych že většina nových mercedesů si jsou podobné jako vejce vejci (hlavně na fotkách) a někdy přemýšlím na co vlastě že koukám. :-)