Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na prodej je prakticky nové Mondeo z roku 1996. V hezké výbavě a s 662 km na tachometru

Jan Zajíc
Diskuze (114)

Když se na prodej objeví staré auto s nízkým nájezdem, většinou jde o nějaký vzácný a drahý kousek. Občas se ale dá narazit i na vcelku obyčejný vůz.

Vezměte si třeba tenhle Ford Mondeo první generace, který jsme našli na prodej v Rakousku: sedan z roku 1996 je prakticky ve stavu nového auta, na tachometru má jen 662 kilometrů!

Kromě unikátního stavu a nájezdu je zajímavá také verze. Mondeo se totiž chlubí bohatou výbavou luxusnějšího stupně Ghia, dvoulitrovým benzinovým motorem o výkonu 97 kW, pětistupňovou manuální převodovkou a pohonem všech kol

Výbava podle prodejce zahrnuje například vyhřívaná přední sedadla, elektrické stahování oken, vyhřívání čelního skla, klimatizaci nebo centrální zamykání. Na pohled pak Mondeo vypadá samozřejmě velice čistě a zachovale. To samé lze říct také o interiéru - zvlášť netknutá sedadla se semišovým čalouněním vypadají působivě.

Nový majitel by k vozu měl dostat také úplnou servisní historii.

A cena? Prakticky nejeté Mondeo z roku 1996 je k mání za 12.800 eur, což je v přepočtu asi 335 tisíc korun.

Model Mondeo automobilka Ford začala vyrábět na konci roku 1992. Tehdy šlo o významnou novinku, která v Evropě měla nahradit Sierru, ale všechno na Mondeu bylo nové – design, platforma s pohonem předních kol (existovala tedy i čtyřkolka, viz exemplář na prodej) i zcela nové motory Zetec.

Na vývoji se nešetřilo, probíhal od roku 1986 souběžně ve Velké Británii a v USA. S konečným účtem 6 miliard dolarů šlo o jeden z nejnákladnějších vývojových programů v historii automobilového průmyslu.

Aktuálně je v prodeji čtvrtá generace. Další budoucnost Mondea je ovšem trochu nejistá, mluví se o tom, že se z něj stane crossover.

Jan Zajíc
Diskuze (114)

Doporučujeme

Avatar - palix
18. 1. 2021 11:30
Re: Krásný kousek...
Ideálne je bezpečnosť svojho auta nikdy nevyskúšať = jazdiť tak aby sa čo najviac eliminovala možnosť nehody.
Ja som menil auto, ktoré bolo konštrukčne z roku 1998 a "preskočil" som prakticky 2 generácie áut.
Avatar - palix
18. 1. 2021 11:20
Re: Krásný kousek...
Môj príklad - kedysi sme dali ako mladí chalani reproduktory + rádio do otcovej Škody 110L. V tom čase sme nepočuli nejaké lepšie hrajúce autorádio, tak sa nám to zdalo skvelé :yes:
Keby naše auto už bolo niekde v "siedmom nebi", tak by som si myslel, že to vtedy naozaj nehralo zle, ale... Brat to auto stále má a tak sme sa minule boli previezť - zvuk rádia je úplná katastrófa - a to mám rovnaké uši, len som trochu starší :-).

Čo sa hlučnosti áut týka, tak mám celkom výhodu, keďže od auta nevyžadujem aby bolo absolútne tiché. Jednoducho nejaký zvuk k autu patrí.
Avatar - palix
18. 1. 2021 11:14
Re: Krásný kousek...
Ísť maximálnou rýchlosťou v skoro červenom poli nie je veľmi dobrý pocit - skúšal som a bolo to celkom stresujúce na to, aby som auto takto trápil dlhšie. Zato pri 4000 ot (a niečo) je aj maximálna rýchlosť celkom pohodlná na cestovanie. Teda až na spotrebu :-!. Samozrejme v Nemecku na poloprázdnej diaľnici.
18. 1. 2021 09:29
Re: Krásný kousek...
Nemyslím si, že se to dá přepočítávat přes plat. Tahle auta byla/jsou firemní a vydělávat jakýmkoliv podnikáním v 90. letech byla daleko snadnější.
Avatar - Enthusiastic.driver
18. 1. 2021 09:04
Re: Re: Krásný kousek...
Nechci dávat odkaz na článek na cizím webu, ale když si zadáš do googlu "gumbalkan grand prix most", tak ti to strejda G určitě najde :-)

Jinak ano, Primera aktuálně stojí v Rožnově, alew už dlouho nebude... Mám punkový nápad začít ji používat jako daily :D