Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nadšenci do škodovek shánějí peníze na nové muzeum. Podívejte se, jaké skvosty chtějí ukázat

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Na jaře příštího roku by se v České republice mělo otevřít nové muzeum, které potěší hlavně fanoušky vozů značky Škoda. Především těch klasických.

Za automuzeem Svět škodovek v obci Mrač stojí "dva nadšení fanoušci všeho starého" Pavel a Tomáš, kteří se potkali před 15 lety. Oba už tehdy měli zkušenost s vlastnictvím starých aut značky Škody, ale teprve jejich setkání je přivedlo k cílenému hledání a renovování unikátních závodních, prototypových a užitkových strojů české automobilky.

Jak dnes říkají, v průběhu let se jim povedlo zachránit řadu vozů před sešrotováním, jiné vykoupili z jejich závodní kariéry. Postupně tak vytvořili sbírku zajímavých a jedinečných automobilů, nasbírali jich okolo stovky. A rozhodli se, že je ukážou ostatním fanouškům značky. Vzniknout mělo největší soukromé muzeum na světě.

Stačilo "málo": najít vhodný objekt, kde by dvojice svou kolekci škodovek mohla vystavit. Povedlo se to až na konci roku 2018, kdy Tomáš s Pavlem koupili areál v Mrači.

Jenže jak se ukázalo, objekt potřeboval poměrně výraznou renovaci, s níž pánové nepočítali. Největší investicí byla oprava střechy, která způsobila zásadní překročení původně připraveného rozpočtu.

A protože chystaný Svět škodovek vyžaduje ještě spoustu práce, obrátili se Pavel s Tomášem na další nadšence do unikátních škodovek. Na crowdfundingovém portálu Hithit spustili kampaň, jejíž výsledkem by ideálně měl být příspěvek od lidí v celkové výši jeden milion korun. Oplátkou za finanční příspěvky pak samozřejmě Svět škodovek nabízí různé odměny.

Muzeum přitom nabídne spoustu atraktivních a vzácných aut. Ze závodních aut pánové jmenují například Škodu 110 L Rallye, Octavii WRC, prototypy Škody 130 RS, Rapid 130 H, Škodu 130 LR/H nebo Favorit 1600 H. U závodních aut budou stát i dobové treninkové a doprovodné speciály.

Z prototypů se prý můžeme těšit na Škodu 110R, věnovanou L.I. Brežněvovi, několik verzí známé Škody 720, která se nikdy nedostala do sériové výroby, prototyp Škody 1000 MB (990 NOV Favorit), prototyp Škoda 120 GLC (předchůdce Garde) z roku 1975 a další kousek, který se sériové výroby nikdy nedočkal - Škodu 761. Zastoupeny jsou také zajímavé užitkáče.

Většina vozů bude součástí expozice na výstavní ploše 1400 m2, fanouškům ale bude možné po domluvě ukázat i neveřejný depozit, který má dalších 1000 m2. Kromě aut si budete moci prohlédnout starou učebnu autoškoly s kompletním simulátorovým vybavením a mnoha dobovými pomůckami. 

"Pokud vybereme pořádný ranec, vytvoříme jako bonus velkou nakloněnou rampu, která bude imitovat závodní okruh, po kterém se budou prohánět okruhové speciály," slibují navíc Pavel s Tomášem. Tak co, podpoříte je?

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

25. 11. 2020 21:59
Držím všechny palce, hoši...
...máte tam opravdové skvosty. Tak hlavně nešetřete na ochraně před vloupáním a hlavně požárem! :-O