Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nástupcem Hyundai Kona Electric se možná stane nový člen rodiny Ioniq

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Elektrická rodina modelů Ioniq by se časem mohla rozrůst o dostupnější modely, přičemž jeden z nich by mohl být nástupcem elektrického crossoveru Kona EV.

Automobilka Hyundai se před pár dny pochlubila snímkem, na kterém jsme mohli vidět první modely její rozrůstající se elektrické rodiny Ioniq. Nejmenším je již představený crossover Ioniq 5, následovat by mělo elegantní kupé Ioniq 6 a vlajkovou lodí bude zřejmě až sedmimístné elektrické SUV Ioniq 7.

Nabídka modelů Ioniq by se však mohla rozrůstat i opačným směrem, tedy mezi dostupnější elektrické vozy. A jedním z nich by mohl být i nástupce v Nošovicích vyráběného elektromobilu Kona EV, jak v rozhovoru pro Automotive News Europe naznačil Thomas Schemera, šéf globálního marketingu značky.

Schemera sice tradičně nechtěl být konkrétní, přesto měl kolegům z Automotive News Europe sdělit, že se „zdá být pravděpodobné“, aby se nabídka modelů rodiny Ioniq rozrostla o vozy s označením 2,3 nebo 4. „Dávalo by smysl rozšířit všechny výhody spojené s platformou E-GMP i pro menší vozidla.“

Připomeňme, že platforma E-GMP byla představena s modelem Ioniq 5 a v závislosti na verzi nyní nabízí akumulátory s využitelnou kapacitou 58 nebo 73 kWh, dojezd 384 až 481 km dle WLTP, rychlonabíjení při výkonu až 350 kW, nejvyšší výkon 125 až 225 kW a pohon pouze jedné i obou náprav.

Při vývoji nástupce modelu Kona EV se však automobilka zřejmě zaměří spíše na osekávání nákladů, než na působivé parametry. Schemera měl totiž prozradit, že vedení automobilky zaujal koncept ID. Life představený automobilkou Volkswagen. Jeho produkční verze by totiž měla stát okolo 20.000 eur (cca 508.000 Kč).

Video se připravuje ...

To je pro Hyundai pochopitelně zajímavá výzva, protože produkční ID. Life by se mohl stát jedním z hlavních konkurentů základních modelů v nabídce Hyundai Ioniq. Schemera měl proto naznačit, že pokud Volkswagen dokáže nabídnout základní elektromobil za tuto cenu, Hyundai se bude muset buď přiblížit, nebo přinést ještě lepší nabídku.

Současně měl ale dodat, že levný elektromobil Hyundai Ioniq zřejmě nedorazí na trh před rokem 2025, což dává automobilce dost času na prozkoumání různých možností a další vývoj. Prozatím se tak můžeme těšit alespoň na již zmiňované kupé Ioniq 6 a SUV Ioniq 7.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - MaxL
14. 9. 2021 16:06
Re: Jedná firma
To víš není to VW koncern 🤷‍♂️
Avatar - KANKUNEN
14. 9. 2021 15:42
Jedná firma
a tak rozdílný design.