Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nebaví vás odklízet sníh z cesty? I tuhle práci už zvládne robot

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Mnozí se sice se sněhem na silnicích a příjezdových cestách potkávají jen pár dnů či týdnů ročně, na horách se ale robotický pomocník může hodit.

Pokud se pohybujete v oblastech, kde zůstala zima věrná obrazům Josefa Lady, pravděpodobně už máte odhazování sněhu plné zuby. Trh sice nabízí různé formy mechanizace, která vám práci usnadní, pokud byste se jí ale chtěli úplně zbavit, budete si muset buď někoho najmout, nebo si můžete pořídit robota.

Roboti už toho dneska zvládnou hodně – od úklidu domácnosti po sekání zahrady. Společnost Snowbot se však nyní chlubí prototypem svého robota na odklízení sněhu, který je již ve fázi beta-testování pro veřejnost.

Video se připravuje ...

Snowbot S1 je přitom vlastně robotickou sněhovou frézou, jejíž baterie vydrží na cca 1,5 hodiny provozu. Na jeden průjezd si přitom fréza poradí se sněhem až do výšky 30 cm, což už je docela slušná vrstva.

Systém přitom nepotřebuje žádné kabely, které by mu ohraničovaly prostor k frézování. Místo toho pracuje Snowbot S1 s technologií UWB (Ultra Wideband) se čtyřmi terminály – tři slouží pro vysílání signálu a jeden jako přijímač na samotném Snowbotu.

V navigačním systému pak lze jednoduše nastavit záchytné body, kterých se má Snowbot během uklízení sněhu držet – a to s přesností na centimetry. Současně si Snowbot vypočítává, kam má odhazovat odfrézovaný sníh, aby byla uklizená plocha naprosto čistá.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme