Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejdražší auta historie? Stroje vyrobené na zakázku za stovky milionů korun

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Pro mnohé je automobil věcí každodenní potřeby, některé stroje ale vznikají jako umělecká díla, která navíc ohromují svou technikou. Není pak divu, že jejich ceny překonávají nejdivočejší fantazie.

Kdo touží po něčem výjimečném, obvykle za to neváhá utratit ohromné sumy. A jinak tomu není ani ve světě automobilů, kde zákazníci neváhají utratit za výjimečné stroje miliony amerických dolarů. Ostatně to celkem jasně ukazuje i televizní série Auta za milion dolarů (Milion Dolar Wheel), vysílaná na Discovery Channel.

Hlavní postavou pořadu je slavný prodejce automobilů RD Whittington, který prodává vozy v hodnotách milionů dolarů známým podnikatelům i hvězdám stříbrného plátna. Pro nás jsou však hlavními hvězdami ty vůbec nejdražší vozy, jejichž seznam v Discovery sestavili. Hned na úvod se přitom sluší zmínit, že jejich kombinovaná hodnota dosahuje bezmála 50 milionů dolarů, tedy více než 1 miliardy a 264 milionů korun.

Třetí příčku seznamu obsadil stroj Mercedes-Maybach Exelero, tedy nejdražší dosud vyrobený vůz z produkce značky Mercedes-Maybach. Model Exelero původně vznikal na objednávku společnosti Goodyear, která jej plánovala využít pro testování nových pneumatik řady Carat Exelero. Ostatně i proto byla jednou z podmínek při vývoji maximální rychlost před 350 km/h.

Maybach Exelero byl postaven na platformě Maybach 57 a pod jeho kapotou byl umístěn dvakrát přeplňovaný motor V12, disponující nejvyšším výkonem 515 kW (700 k) a nejvyšším točivým momentem 1020 Nm. Na stovku tak vůz akceleroval za 4,4 sekundy a uháněl nejvyšší rychlostí až 351 km/h.

Vůz, který se dostal do širšího povědomí i díky účinkování v jedné z epizod seriálu Kobra 11 či videoklipu Lost One od Jay-Z, měl být před lety prodán zájemci za částku 8 milionů dolarů. Dnes v přepočtu zhruba 202,4 milionu korun.

Video se připravuje ...

Druhou příčku na seznamu obsadil další unikát z dílny prémiové značky, kterým je Bugatti La Voiture Noire. Automobil, který vznikl jako pocta pro Jeana Bugattiho, je moderní interpretací Bugatti 57 SC Atlantic. Tedy osobního vozu Jeana Bugattiho, který se ztratil během druhé světové války a mnohými je považován za zničený.

Vůz postavený na technickém základu Bugatti Chiron, jehož jméno zní v překladu z francouzštiny jednoduše „černý vůz“, byl postaven na zakázku pro dosud utajeného majitele, který za něj měl zaplatit 13,4 milionu amerických dolarů. V přepočtu tedy zhruba 338,9 milionu korun. Bavíme se tak o dosud nejdražším stroji z nabídky francouzské značky Bugatti.

Jediný vyrobený kus je osazen osmilitrovým motorem W16 o objemu 8 litrů, který je přeplňován čtyřmi turbodmychadly. Motor nabízí nejvyšší výkon 1500 koní a 1600 Nm točivého momentu. La Voiture Noire se tak dostane na 100 km/h za 2,4 sekundy a uhání rychlostí přes 400 km/h.

Nejdražším automobilem by však měl být Rolls-Royce Boat Tail, na zakázku vyrobený kabriolet, který má evokovat jachtu. Z toho důvodu dostal kabriolet i zadní palubu s dřevěným dekorem, kterou lze otevřít. V originálně řešeném úložném prostoru pak nechybí například lednice se šampaňským nebo zabudovaný slunečník. K výbavě ovšem patří i zakázková sada příborů nebo karbonové venkovní stoličky.

Rolls-Royce Boat Tail vznikl v počtu tří kusů, přičemž každý z nich měl být dolaďován v úzké spolupráci s majitelem. Britská prémiová automobilka se tak vrací ke své praxi zakázkové stavby luxusních vozů, kterou ve své moderní historii předvedla již premiérou zakázkového modelu Sweptail z roku 2017.

Automobilka sice přesné ceny svých vozů neprozrazuje, stejně jako jejich objednatele, proslýchá se však, že první Boat Tail vyšel majitele na neskutečných 28 milionů dolarů. V přepočtu se bavíme o částce zhruba 730,2 milionů korun.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme