Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejezděte na provařená místa v Chorvatsku. Tipy od severu po Balkán + nejlepší kempy

Jan Faltýsek
Diskuze (1)

Skryté poklady Chorvatska. Objevte málo známá zákoutí této krásné destinace. Vybrali jsme pro vás nejlepší místa a kempy. Od severu Chorvatska až po Balkán!

Chorvatsko, oblíbená letní destinace, skrývá mnoho pokladů. Pokud jste už unavení z plážových radovánek, vydejte se s námi na cestu za méně známými, ale o to více fascinujícími místy tohoto úchvatného státu.

Níže si můžete prohlédnout trasu s body zájmu, které vás provedou kulturou, zajímavostmi a krásami Chorvatska. Projet celou trasu autem bude náročné, ale tip na výlet místo přehřívání v davu na pláži si najde každý. Na závěr jsme přidali tipy i na Balkán.

Kempování na divoko v Chorvatsku

V Chorvatsku není oficiálně povoleno kempování na divoko, známé také jako wild camping či suché kempování. Zejména v turistických oblastech, na pobřeží a v národních parcích se zákaz divokého táboření dodržuje a kontroluje. V nejhorším případě mohou být uloženy pokuty až do výše 400 eur.

Především ve vnitrozemí, mimo turistické oblasti, není zákaz přísně kontrolován. Obyvatelé a policie často přimhouří oko a kempování na jednu noc tolerují nebo vás požádají, abyste oblast opustili, a to bez pokuty.

Varaždín: Bohaté historické dědictví u hranice s Maďarskem i Slovinskem

• Tip na skvělý kemp v oblasti: Camping Slowenien (Slovinsko)

Varaždín je malebné město v severním Chorvatsku, známé barokní architekturou a bohatou kulturní historií. Centrum města je plné elegantních barokních paláců, kostelů a historických památek, což z něj činí ideální cíl výletu pro rodiny s dětmi, páry hledající romantickou atmosféru nebo pro ty, kteří si rádi užívají vycházky za kulturou.

Hlavním lákadlem je místní hrad Stari Grad, který nabízí prohlídky bohatě zdobených interiérů, a muzeum s historickým nábytkem a uměleckými předměty. Varaždín si zaslouženě drží označení "město barokních paláců" a představuje fascinující spojení historie a krásné krajiny s kopcovitým okolím.

Video se připravuje ...

Vila Rebar v Záhřebu. Jen pro otrlé!

• Tip na skvělý kemp na okraji Záhřebu: Camp Zagreb

Přes Záhřeb či okolo něj jede asi většina obyvatel Česka mířící do Chorvatska, většina se však nechce v tomto velkém a lidnatém hlavním městě daleko od moře zdržovat. Máme však jeden strašidelný tip na severním okraji města.

Villa Rebar je ruina sídla z druhé světové války na hoře Medvednica nedaleko Záhřebu. Byla postavena v roce 1932, aby sloužila jako domov chorvatského diktátora Ante Paveliće. Během jeho vlády se stala jeho rezidencí, doplněnou o síť tunelů propojujících vilu s vojenskými bunkry na nedalekých kopcích.

Villa Rebar má pověst mystické stavby. Tunely totiž údajně způsobily mnoho úmrtí. Po několika desetiletích byla vila zasažena požárem a zničena, přičemž příčina zůstává neznámá. Někteří spekulují, že by řada neštěstí mohla být spojována s duchy, kteří se údajně ukrývají v tunelech.

Hrad Trsat v Rijece: Středověká pevnost s úchvatnými výhledy

• Tip na skvělý kemp v oblasti Rijekai: Autocamp Draga

Hrad a pevnost Trsat jsou jednou z nejvýznamnějších památek města Rijeka v Chorvatsku. Nachází se v kopcích nad městem a mají dlouhou historii, datovanou pravděpodobně až do 9. století. Je snadno dostupný autem. Po prohlídce si můžete dát osvěžující nápoj v místním baru

Nedaleko hradu Trsat se nachází významné poutní místo v Chorvatsku, Svatyně Panny Marie z Trsatu. Celá oblast kolem tvrze Trsat je ideálním místem pro procházku s panoramatickým výhledem na přístav, staré město a údolí řeky Rječina.

Návštěva vyhlídky přímo na hradě je zdarma. Každoročně na jaře se zde konají trsatské slavnosti, během kterých se prezentují šermíři, kejklíři a další atrakce.

Poloostrov Istrie: Vstupte do Chorvatské kultury

• Tip na skvělý kemp v Istrii: Camping Ulika

Pokud máte chuť poznat opravdovou chorvatskou kulturu a místní obyvatele, Istrii nemůžete minout. Zvláště doporučujeme ji navštívit v období tradičních festivalů, které se konají na podzim (zhruba září a říjen). Během oslav budete mít skvělou příležitost poznat místní a zjistit, jak žijí a slaví historická dědictví.

Labin (Istrie): Malebné středověké město plné historie

Kouzelné město Labin s úzkými středověkými uličkami a malebnými náměstíčky je ideální pro příjemné procházky. Láká milovníky historie i ty, kteří hledají klidné místo pro relaxaci u moře. Historické jádro se nachází na vrcholku a je odděleno od modernější zástavby. Na rozdíl od Puly nabízí komornější atmosféru a méně davů.

Kažuni (Istrie): Poznejte kamenné stavby pastevců v Parku Kažun

Kruhové stavby z plochých kamenů, nazývané kažuni, původně sloužily jako přístřešky a skladiště nářadí pro pastevce a farmáře. Někde jsou považovány za běžnou součást krajiny, jinde za významnou kulturní památku a turistickou atrakci. V okolí Vodnjanu v Istrijské župě najdeme už více než 3000 takových staveb. 

Park Kažun je pěkné volné místo blízko silnice, kde můžete rychle a konkrétně zjistit, o čem kamenné domy jsou. Na výstavbě se podíleli místní i turisté a nic nebrání ani vám.

Zadar a Dubrovník? Spíše mimo sezónu

Pokud toužíte po městských dobrodružstvích, pak si Zadar a Dubrovník mimo sezonu rozhodně zamilujete. Tyto starobylé a krásné lokality získají bez záplavy turistů zcela jinou tvář.

Pevnost Nehaj v Senji: Historická památka s výhledem na moře

• Tip na skvělý kemp u města Senj: Camping Skver

Historické město Senj nabízí návštěvníkům veřejnou pláž a několik menších pláží s průzračnou vodou. Jednou z nejvýznamnějších historických budov je pevnost Nehaj, která slouží jako rozhledna s panoramatickým výhledem na pobřeží a okolní ostrovy Rab, Cres či Krk. Má zajímavý tvar krychle a vznikla z materiálu ze zničených kostelů, klášterů a domů. Okolo se rozprostírá stejnojmenný park s kostnicí a památníkem antifašismu.

Jezero Dračí oko: Tajemné jezero s unikátní přírodní zajímavostí

• Tip na skvělý kemp u jezera Dračí oko: Mini-Camping Marko

Jezero Zmajevo oko na východním pobřeží Jaderského moře je obklopeno strmými útesy a jedinečnou flórou, skrývá fascinující přírodní jev. Ve spodní vrstvě chybí kyslík, místo něj zde převládá sirovodík, takže je tato část jezera bez života. To dalo vzniknout pověstem o zuřivém drakovi žijícím na dně jezera. Proto dostalo jezero název Dračí oko.

Naopak, v horních vrstvách je dostatek kyslíku, což vytváří podmínky podobné těm v sousedním moři. Fauna je tu bohatá a rozmanitá, žijí zde ústřice, datlovky vrtavé, raci, langusty a humři. To je důvod, proč je jezero středem pozornosti odborníků a předmětem výzkumu hydrologů.

Klášter Blaca na ostrově Brač: Skalní klášter s bohatou historií

• Tip na skvělý kemp na ostrově Barč: Camping Aloa

Skalní klášter Klášter Blaca na ostrově Brač byl původně poustevnou a postupem času se rozrostl o vinice a olivové sady. Dnes slouží jako muzeum a byl navržen pro zápis do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Jako správné poutní místo bude vyžadovat delší cestu pěšky, odvděčí se za to menšími davy. Nejčastějším výchozím bodem ke klášteru je odbočka ze silnice Nerežišća – Vidova gora. Za trajekt na ostrov Barč z Makarské dáte za auto a 2 dospělé necelých 37 EUR, stejně stojí plavba zpět.

Mali Ston: Oáza pro milovníky mořských plodů

• Tip na skvělý kemp u městečka Mali Ston: Camping Prapratno

Mali Ston na poloostrově Pelješac, malá, avšak významná obec. Byla založena ve 14. století jako součást systému obrany města Stonu. Je proslulá chovem ústřic a slávek. Navíc tu můžete obdivovat mohutné středověké opevnění a pevnost Koruna s nádhernými výhledy na okolní ostrovy.

Park a arboretum Trsteno: Rozmanité zahrady s historií

• Tip na skvělý kemp ve městě Trsteno: Camping Trsteno

Nejjižnější bod naší mapy patří jednomu z nejcennějších parků v celém Středomoří. Park a arboretum v Trstenu byl založen před 500 lety. Představuje skvost zahradní architektury různých slohů. Historie tohoto místa sahá až do renesance, baroka, klasicismu a romantismu. Tento park s bohatou historií a sbírkou dřevin z celého světa byl navíc nedávno renovován.

Oblast Lika: Chladnější a autentická

• Tip na skvělý kemp v oblasti Lika: Borje Campsite

Rozhodně doporučujeme ponořit se dále do kultury a historie Balkánu. Ideálním výchozím bodem je region Lika. Skrytý poklad na hranicích s Bosnou na severu Chorvatska. Je odlišný od oblastí tradičního turistického ruchu a nabízí odlehčenou atmosféru. Zdejší krajina je hornatá a chladnější. Díky nedaleké hranici s Bosnou získáte snadný přístup k nádherným místům, jako je Mostar nebo dokonce Sarajevo, které si zamiloval snad každý, kdo tam dojel.

Bosna: Kde se potkávají kultury

• Tip na skvělý kemp v Bosně a Hercegovině: Una kamp

Pobyt v Chorvatsku a Bosně nabízí příležitost porozumět vlivu jugoslávské války na místní obyvatelstvo. Když se bavíte s místními, často se vracejí k tomuto temnému období historie.

Jedním z nejzajímavějších aspektů Bosny je soužití muslimů a křesťanů. Země s poměrem asi 50:50 mezi oběma náboženstvími poskytuje fascinující pohled na kulturní fúzi. Můžete ochutnat místní kuchyni a zažít obřady a tradice obou náboženství, které v této zemi existují v harmonii. Navíc je tu levněji.

Jedeme až do Černé Hory

• Tip na skvělý kemp v Černé Hoře: Camp Oaza Lipa

Pokud vám to dovolí čas, překročte hranice a vydejte se do Černé Hory. Tato země je fascinující kombinací balkánského šarmu a úchvatné krásy horských scenérií. Černá Hora je zvláštní tím, že je jedinou zemí mimo eurozónu, ve které se přesto platí eurem. Tento stát vznikl relativně nedávno a je stále mimo hlavní turistické destinace. Navštivte Skadarské jezero, velmi malebné místo, které je nejlépe prozkoumávat lodí.

Jan Faltýsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

3. 8. 2023 15:53
do Chorvatska přes Bosnu
Kdo se nerad jenom plácá u vody a má rád zajímavosti a přírodu, tak rozhodně doporučuji jednu cestu vzít přes Bosnu a minimálně jeden den tam přespat. Určitě je tam krajina hezčí než v Chorvatsku, kde je hrozně vyprahlá.
Víceméně na každé trase jsou přírodní zajímavosti, cesty vedou krásnými kaňony, kde budete často zastavovat. Ceny služeb jsou cca poloviční proti Chorvatsku a nejsou tam davy.
Silnice jsou většinou v pohodě, ale počítejte, že se jezdí pomalu, max. 60-80, takže pokud si chcete něco prohlédnout, je lepší přespat někde v půlce.
Není potřeba ani pas, vstup je na občanku.