Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak přežít cestu do Chorvatska: Pozor na astronomické pokuty za běžné přestupky!

Tomáš Hadač
Diskuze (82)

K Jadranu se každý rok autem vypravují statisíce Čechů. Řadu z nich pak potkají cestou k moři problémy. Co dělat, když se to náhodou stane? A jak jim nejlépe předejít?

Kolikrát stačí sekunda a z vysněného odpočinku se rázem může stát ryzí noční můra. Spoustě zbytečných nepříjemností se však dá vyhnout. Jak? „Jednoduše, poctivou přípravou. Tu ale bohužel stále velké množství Čechů podceňuje,“ poznamenává František Paum, který již patnáct let pomáhá tuzemským řidičům se svou odtahovou službou přímo v chorvatském Primoštenu.

Červená za desetitisíce

Co byste neměli opomenout na samém začátku? Odpovídající pojištění: cestovní i svého vozidla. „Podobných „frajerů“, co na to kašlou, sice už moc nevyráží za hranice, ale i tací se sem tam najdou,“ kroutí hlavou nad jejich počínáním Paul. Druhý bod se týká dostatečného peněžního obnosu. Zejména pak návrat absolvuje řada našinců s prázdnými kapsami, což se jim může vymstít. Zvlášť když Chorvaté letos pořádně vytáhli sazebník pokut. Jen namátkou: telefonování za jízdy nyní místo 1700 korun vyjde přes 5000 Kč, nezapnutý pás na 3600 korun a projetí na červenou až astronomických 72.000 Kč! 

Nevyzpytatelné ledničky

Další doporučení se už orientují na automobil samotný. První rada se zaměřuje na kontrolu lepicí sady, potažmo rezervy: u ní je zapotřebí dohlédnout na správné nahuštění a stejně tak „zabalit“ hever či klíče k povolení kol. „Defekty gum platí mezi tři nejčastější poruchy, jež při návštěvě k Jadranu u tuzemských řidičů řešíme,“ říká obchodní ředitel Global Assistance Jan Chabada. Tím druhým jsou pak vybité akumulátory. „Všimli jsme si, že jednou příčin bývá zapnutá přenosná lednička v autozásuvce. Proto když vůz stojí s vypnutým motorem, raději ji vypínejte,“ pokračuje sedmačtyřicetiletý muž. Trojici nejfrekventovanějších závad pak uzavírá motor, jehož servis před putováním za sluníčkem rovněž podstatná část Čechů podcení. A v tento moment většinou záleží osud šoférů (a hodnocení dovolené) na úrovni asistenčních služeb.

Fofr díky mobilům

Za pravděpodobně nejdůležitější kritérium lze označit rychlost pomoci. Řada pojišťoven proto dnes pracuje s mobilními aplikacemi, díky nimž dokáže vůz v trablech lokalizovat téměř ihned. Chytrý mobil se zapnutou polohou vám tak rozhodně ušetří spoustu stresu a času! Což si sami zkoušíme při nasimulovaném defektu v západočeských Nýřanech. Vytáčíme číslo 1224, po dvanácti sekundách se spojujeme s operátorem Global Assistance, jemuž schválně sdělujeme pouze registrační značku auta a strohou nformaci, že vůz vypověděl službu. On si ověřuje nárok na pojistku a posléze zasílá textovou zprávu. V ní rozklikáváme internetový odkaz, jenž vyškolenému zaměstnanci přesně ukazuje, kde se nacházíme. Za pár minut dostáváme echo, že „odtahovka“ vyjíždí. 

Když klíče utonou

Čím více na jih a na východ, tím bude doba příjezdu podle Chabady o něco delší. I přes ležérnější naladění přímořských obyvatel se prý doba zásahu pohybuje v přijatelném rozmezí jedné až dvou hodin. V Primoštenu navíc působí zmíněný František Paum. Co nejzajímavějšího se svým tuzemským týmem za poslední roky řešil? „Loni se šel pán vykoupat. Jenže nějak zapomněl, že tam skočil i s klíčky. Na počkání to bohužel udělat nešlo, takže jsme mu zajišťovali převoz náhradních,“ komentuje Paum a dodává: „Nejvíc mě ale fascinuje, jak jdou lidé nadoraz. Zachraňovali jsme třeba dvojici, která měla u sebe dohromady třicet korun a karty nikde. Nebo jak jiní vyrážejí absolutně nevyspalí. Jen aby si vodu užili o dvě tři hodiny déle. Z toho pak vznikají největší komplikace.“  

10 věcí, které mějte na paměti

  1. U vozů starších pěti let navštivte preventivně servis.
  2. Zkontrolujte stav rezervy, potažmo lepicí sady.
  3. Vezměte reflexní vesty pro všechny pasažéry.
  4. Nezapomeňte odpojovat ledničku napájenou z vozu.
  5. Před jízdou je třeba se pořádně vyspat a během jízdy dodržovat pitný režim.
  6. Mějte neustále v autě minimálně polovinu nádrže s ohledem na nižší hustotu čerpacích stanic v zahraničí.
  7. Sbalte si s sebou náhradní klíčky.
  8. Kvalitní cestovní pojištění a pojištění vozidla.
  9. Dostatečný počet peněz. Počítejte s mimořádnými výdaji.
  10.  Stáhněte si mobilní aplikaci své pojišťovny, pokud ji má.

Víte, že…

… v Chorvatsku natankujete naftu v průměru za přibližně 36,20 koruny? Natural 95 pak stojí zhruba 34,90 Kč.

… při použití klimatizace ve vozidle se má pohybovat rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou v maximálním rozmezí sedmi stupňů Celsia?

Jak na tankování

Natural 95: Super, Super-Bleifrei (Rakousko), Eurosuper 95, Super (Slovinsko), Szuper Benzin (Maďarsko), Super 95 (Bosna a Hercegovina), Super, Eurosuper 95 (Chorvatsko)

Nafta: Diesel (Rakousko), Nafta, Diesel (Slovinsko), Diesel, Dizel (Maďarsko), Dizel, Diesel, Diesel (Bosna a Hercegovina), Eurodiesel (Chorvatsko)

Tomáš Hadač
Diskuze (82)

Doporučujeme

10. 7. 2019 08:45
Re: somar redaktor
A co si z těch 50 km pamatujete z jízdy? Já si kolikrát po telefonátu z úseku ve kterém jsem telefonoval nevybavím skroro nic. To je na tom to nebezpečné - že se člověk soustředí na to, co řeší po telefonu a jízdu přestane vnímat. A je úplně jedno, jestli při tom ten telefon drží v ruce a nebo má HF, jestli má automat, nebo manuál.
Avatar - wakantanka
9. 7. 2019 09:07
Re: A nemůžete vyjet taky někam jinam ?
Hej Srbsko by malo byť rýchlejšie a aj väčšinou je, akurát nie v hlavnej sezóne, keď tiahnu turci zo západnej európy na dovolenky domov. Vtedy to čo ušetríš čas na diaľniciach častokrát stratíš na hraniciach a mýtniciach. Ja chodím z východu do BG zásadne cez RO.
Avatar - wakantanka
9. 7. 2019 09:01
Re: A nemůžete vyjet taky někam jinam ?
No neviem či sú tam až také výhodné ceny, prečo potom kopa Ukrajincov jazdí práve do Bulharska?
Avatar - wakantanka
9. 7. 2019 08:58
Re: A nemůžete vyjet taky někam jinam ?
Tak si sadni do vlaku či autobusu a kochaj sa krajinou :D
Avatar - wakantanka
9. 7. 2019 08:22
Re: Chorvátsko minulý týždeň
Mne to nevysvetľuj, ja BG pobrežie mám zbehané :)