Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ceny nafty a benzinu v Evropě aktuálně: Kde natankujete nejlevněji? A kde nejdráž?

Jan Faltýsek Jakub Švec
Diskuze (1)

Infografika v reálném čase. Plánujete cestu po Evropě? Na dovolenou do Chorvatska nebo Itálie, přes Německo a Rakousko, nebo za levnými nákupy do Polska? Zjistěte, kde se vyplatí natankovat. 

Pokud se zaměříme na srovnání cen v rámci Evropské unie, Česká republika je mezi zeměmi s nižšími cenami paliv. Naše ceny benzinu a nafty se pohybují pod průměrem v Evropě. Uvádíme i příklady levných čerpacích stanic.

Nejlevnější nafta a benzin v Evropě

Levnější benzin než v ČR: v Rumunsku, Bulharsku, Slovinsku, Chorvatsku, Polsku, Slovensku a Litvě. 

Levnější nafta než v ČR: na Slovensku, v Polsku, Litvě, Slovinsku, Bulharsku a Rumunsku

Pro nejlepší přehled o cenách v celé Evropě využijte následující infografiku a daty v téměř reálném čase:

Nejdražší nafta a benzin v Evropě

Nejvyšší cenu za litr benzinu platí Dánové, kde se ceny již dlouhodobě pohybují i okolo hranice 2 eur.

Nejvyšší ceny za naftu zaplatí Švédové. Dlouhodobě se tu průměrná cena pohybuje okolo 1,70 eur.

Video se připravuje ...

Cena nafty a benzinu Rakousko 2023

Rakousko je pro české motoristy výhodnou zemí pro tankování, protože ceny pohonných hmot se zhruba shodují s těmi v ČR. V roce 2023 se očekává, že ceny paliv v Rakousku zůstanou stabilní. Příklad levné sítě čerpacích stanic v Rakousku: Diskont Tankstellen.

Cena nafty a benzinu v Německo 2023

Ceny u benzinových pump v Německu patří mezi vyšší. U Naturalu 95 (E5) počítejte s cenou vyšší o více než 7 korun. V roce 2023 se očekává mírný nárůst cen paliv v Německu. Příklad levné sítě čerpacích stanic v Německu: Aral.

Cena nafty a benzinu Slovensko 2023

Na Slovensku je průměrná cena pohonných hmot vyšší, především u benzinu. Litr naturalu je o 3 koruny dražší než v ČR, zatímco cena nafty je téměř srovnatelná. V roce 2023 se očekává mírný nárůst cen paliv na Slovensku. Příklad levné sítě čerpacích stanic na Slovensku: Slovnaft.

Cena nafty a benzinu Chorvatsko 2023

Pohonné hmoty na pobřeží jsou obecně dražší, což platí i pro oblíbené Chorvatsko. Jak benzin, tak nafta jsou zde dražší. V roce 2023 se očekává mírný nárůst cen paliv v Chorvatsku. Příklad levné sítě čerpacích stanic v Chorvatsku: Tifon.

Cena nafty a benzinu Slovinsko 2023

Pokud plánujete dovolenou v Chorvatsku, vyplatí se vám natankovat ve Slovinsku, kde jsou ceny pohonných hmot podobné těm u nás. V roce 2023 se očekává, že ceny paliv ve Slovinsku zůstanou stabilní. Příklad levné sítě čerpacích stanic na Slovinsku: Petrol.

Cena nafty a benzinu Polsko 2023

Polsko patří mezi země, kde se českým řidičům vyplatí natankovat, protože ceny paliv jsou zde mírně nižší než v ČR. V roce 2023 se očekává, že ceny paliv v Polsku zůstanou stabilní. Příklad levné sítě čerpacích stanic v Polsku: Orlen.

Cena nafty a benzinu Itálie 2023 

Itálie je známá svými vyššími cenami pohonných hmot ve srovnání s ČR, vyplatí se proto natankovat například na hranicích ještě v Rakousku. Jako levnou čerpací stanici v Itálii lze uvést sítě Q8, zatímco drahou čerpací stanici může být například sítě Eni.

Cena nafty a benzinu Švédsko 2023 

Švédsko patří také mezi země s vyššími cenami paliv. Jako levnou čerpací stanici ve Švédsku lze zmínit sítě OKQ8, které nabízejí cenově dostupné palivo. Naopak drahou čerpací stanicí může být například sítě Preem.

Cena nafty a benzinu Norsko 2023

Norsko je známé svými vysokými cenami pohonných hmot. Jako levnou čerpací stanici v Norsku lze uvést sítě Circle K, které nabízejí konkurenceschopné ceny. Naopak drahou čerpací stanicí může být například sítě Shell.

Cena nafty a benzinu Finsko 2023

Finsko je další severskou zemí s vyššími cenami pohonných hmot. Jako levnou čerpací stanici v Finsku lze uvést sítě Neste, které nabízejí konkurenceschopné ceny paliva. Naopak drahou čerpací stanicí může být například sítě St1.

Cena nafty a benzinu Maďarsko 2023

Maďarsko je pro české motoristy výhodnou zemí pro tankování, protože ceny pohonných hmot se pohybují kolem těch u nás. V roce 2023 se očekává, že ceny paliv v Maďarsku zůstanou stabilní. Příklad levné sítě čerpacích stanic v Maďarsku: Mol.

Cena nafty a benzinu Bosna a Hercegovina 2023

Bosna a Hercegovina patří mezi země s nižšími cenami pohonných hmot než v ČR. Ceny jsou zde průměrně nižší. V roce 2023 se očekává, že ceny paliv v Bosně a Hercegovině zůstanou stabilní. Příklad levné sítě čerpacích stanic v Bosně a Hercegovině: Energy

Cena nafty a benzinu Srbsko 2023 

Ceny pohonných hmot v Srbsku jsou mírně vyšší než v ČR. Jako levnou čerpací stanici v Srbsku lze zmínit sítě NIS Petrol, zatímco drahou čerpací stanici může být například sítě Lukoil.

Jan Faltýsek Jakub Švec
Diskuze (1)

Doporučujeme

28. 5. 2023 18:26
Nafta Polsko
Nafta v Polsku je za stejnou cenu a nebo dražší. Eurooil 29,90/l Auchan kde bývá nafta nejlevnější s dnešním kurzem 31,63/l tak zas neblbněte lidem hlavu .