Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nikola Badger míří do předprodeje, nabídne občerstvení jako v raketoplánu

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Společnost Nikola, jeden z vážných konkurentů Tesly v oblasti elektrických užitkových vozů, spouští předprodej svého vodíkového pick-upu Badger.

Automobilka Nikola, pojmenovaná stejně jako společnost Tesla po známém vynálezci, na sebe v posledních dnech strhávala pozornost především díky úspěchům na burze. Ačkoliv totiž nevyrobila ještě ani jeden stroj, její hodnota překonala hodnotu automobilky Ford.

Již v příštím roce by se ale situace měla změnit a Nikola by měla na trh uvést svůj vodíkový tahač Tre, který chce konkurovat bateriovému tahači Tesla Semi. S odstupem pár let se pak očekává i příjezd vodíkového tahače Badger, který společnost představila formou konceptu v únoru tohoto roku. A rychle na sebe strhla pozornost.

Badger totiž slibuje výrazný design v kombinaci s fantastickými parametry. Zatímco u základní bateriové verze se hovořilo o dojezdu cca 483 kilometrů, vodíková verze by měla nabídnout dojezd až 966 kilometrů. K tomu přičtěte nezávislý pohon všech kol, výkon v rozmezí 400 až 900 koní (při funkci overboost) nebo vysokou univerzálnost a rychle si pochopíte pozornost poloviny USA.

Badger byl dosud ale pouhým konceptem, který jsme vlastně nemuseli brát zas tak vážně. To se ale dneškem mění, neboť byl zahájen jeho předprodej. Ten je možné realizovat ve třech úrovních, od částky 250 až po 5.000 dolarů (5.960 – 119.266 Kč), přičemž každá z těchto částek bude odečtena z finální pořizovací ceny.

Zákazníci, kteří si Badger předplatí, se navíc stanou účastníky slosování o vůz zdarma a obdrží lístky na akci „Nikola World“, která by se měla uskutečnit 3. – 5. prosince tohoto roku v americkém městě Phoenix. Návštěvníkům akce přitom Nikola slibuje příležitost vidět Badger v akci, což by mohlo znamenat zajímavé ukázky vodíkového pracanta v akci.

Hosté akce se navíc mohou těšit, že jako jedni z prvních uvidí fantastický trik nového Badgeru: picí fontánku. V reakci na otázku, co udělá Badger s vodou vyprodukovanou provozem vodíkových palivových článků, totiž CEO automobilky Trevor Milton uvedl na Twitter následující.

„Většinu využijeme na kapalinu do ostřikovačů a poté část jako čistou pitnou vodu. Ano, slyšeli jste správně, v našem trucku budeme mít picí fontánku.“

Využívat vodu vzniklou provozem vodíkových palivových článků k pití přitom není vlastně žádná velká novinka. Jak dodává web AutoBlog, který na předprodej Badgera i jeho novou speciální vlastnost upozornil, pití vody z palivových článků již využívali například astronauti z misí Apollo v 60. letech i posádky raketoplánů v nedávné minulosti.

Trevor Milton následně v několika příspěvcích na Twitteru oznámil, že na rozdíl od konkurence (domyslete si koho asi myslel) společnost Nikola nespouští předprodej kvůli získání dalších prostředků na vývoj vozu. Zákazníci si navíc mohou během před-objednávky vybrat, zda chtějí bateriovou či elektrickou verzi.

Společnost Nikola zpřístupnila i možnost objednat si čtyřmístnou elektrickou buginu Nikola NZT a elektrický vodní skútr WAV (Water Adveture Vehicle). Všechny tyto novinky by navíc měly být k vidění na prosincové prezentaci Nikola World v Phoenixu.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

1. 7. 2020 13:45
Chybka.
Máte chybu v článku - za informacemi o tahači Semi máte že i Badger je/bude tahač. Díky.
1. 7. 2020 10:15
Jed
Dlhodobé užívanie demineralizovanej vody je nebezpečné.
Avatar - Snooob
1. 7. 2020 09:28
Ja by som...
Ja by som ešte pridal svetiel! Môžu byt aj iné farby tých svetiel. A môžu kľudne aj blikať.