Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová generace Fordu Ranger by měla dorazit i jako plug-in hybrid

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Evropská nabídka užitkových vozidel Ford by měla do budoucna nabídnout vždy přinejmenším jednu verzi modelu schopnou alespoň částečně bezemisního provozu. Což má platit i pro Ranger.

Zatímco v USA už Ford úspěšně nabízí hybridní verzi svého bestselleru, tedy full-size pick-upu F-150, o elektrifikaci menšího pick-upu Ranger se dlouho vedly jen spekulace. Nyní do nich však trochu světla vnesl tiskový mluvčí evropského zastoupení Ford.

Ve vyjádření pro Car Expert totiž zmínil, že plány evropského zastoupení značky Ford na učinění celé nabídky užitkových vozidel alespoň částečně schopné plně bezemisní jízdy zahrnují i model Ranger. Neexistuje přitom moc smysluplných způsobů jak toho dosáhnout, než sáhnout po plug-in hybridní technologii.

Nikdo zatím bohužel neví, jakou pohonnou jednotku plug-in hybridní Ranger dostane. Nejčastěji se však mluví o 2,3litrovém přeplňovaném zážehovém čtyřválci, kombinovaném s hybridní jednotkou. Systémový výkon by se mohl pohybovat zhruba na úrovni 360 koní a 680 N.m točivého momentu.

Zatím se jedná pouze o spekulace, v případě evropského Fordu ale nemáme příliš důvodů pochybovat nad jejich pravostí. Automobilka již dříve oznámila, že chce do poloviny roku 2026 nabídnout bezemisní variantu pro všechny své modely, tedy včetně elektromobilů a hybridů. Od roku 2030 chce navíc Ford prodávat na starém kontinentu výhradně elektrické osobní modely.

Ranger je ovšem globálním modelem, což automaticky vznáší otázku, zda se jeho plug-in hybridní verze podívá i do jiných koutů světa. Ford přitom již dříve zmínil rostoucí popularitu elektromobilů a hybridů v Austrálii, kde je Ranger také celkem populární. Otázku kolegů z CNET, zda se může hybridní Ranger prodávat i v USA, pak americké zastoupení odmítlo komentovat.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - curwasportiva
28. 2. 2021 17:36
Re: Dava zmysel
Mam pickup a 1000km na jeden zatah neni problem...
A kvuli vykonu se dava silnejsi motor, ne elektromotor a baterky, ktere snizi uzitne schopnosti...
28. 2. 2021 13:13
Re: Dava zmysel
otazka je, kdo bude ochotnej riskovat vyssi servisni narocnost a cenu u pracovniho auta.
To, ze to dava smysl ve velkym a principielne slozitym a drahym suv neznamena, ze to pujde aplikovat u pickupu..
28. 2. 2021 13:10
Re: Dava zmysel
O akej spotrebe hovoris? A vykon je na nic? :-O ... no O.K. :yes:
Avatar - WinDiesel
28. 2. 2021 10:38
Re: Dava zmysel
tak velké auto by ti požralo peněženku.
na nějakou rozumnou spotřebu můžeš zapomenout a ten výkon v pick-upu je zcela zbytečný a nevyužitelný.
leda že bys byl pickupový kowboj wole.
28. 2. 2021 07:33
Dava zmysel
Toto by mi davalo zmysel, urcite vuac ako pri superbe. Taketo auto vyuzivam ale urobi denne max. 50 km. Na dlhe cesty to nie je , zato pracant super. To ze je to eko, na to kaslem ale koli vykonu by to stalo za uvahu.