Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Škoda Kodiaq II, za volantem Martin Vaculík. Exkluzivní video! Víme téměř vše

Martin Vaculík Ondřej Mára
Diskuze (62)

Martin Vaculík ze Světa motorů byl mezi šesti českými novináři, kteří otestovali zamaskované prototypy Škody Kodiaq. V následujícím videu vám představí hlavní novinky druhé generace českého bestselleru. 

Vůz ještě není zcela hotový, vždyť výroba by měla v Kvasinách začít až v lednu 2024. Jeho vnější design i konstrukce však už finální jsou - ladit se prý ještě bude zejména revoluční podvozek DCC Pro. Právě z něj byl Martin pozitivně šokován a považuje jej za největší přínos nového modelu. 

Kolega ze Světa motorů byl mezi těmi, kdo vůz viděli i zcela bez maskování. Bohužel fotoaparáty a mobily jim "škodováci" zcela zabavili, aby budovali to pravé napětí před říjnovým finálním představením. Design včetně kontroverzních prvků se vám však Martin pokusí popsat na následujícím videu, které dokázal na místě natočit. Promluví i o konstrukčních změnách na podvozku. 

Video se připravuje ...

Své dojmy rozepsal Martin Vaculík také v aktuálním vydání Světa motorů (26/2023), my se však na bližší popis vozu podíváme i zde, na Auto.cz. Na co se tedy s novou generací můžeme těšit?

Interiér a exteriér

Po designové stránce nám automobilka slibuje výraznější, dynamičtější a robustnější vzhled. Příď dostane výrazné tvary, zatímco z profilu zaujmou hranaté podběhy vyplněné koly o průměru 17 až 20 palců. Délka vozu narostla o 61 mm na výsledných 4758 mm, jinak se rozměry nezměnily. Novinka ale dostane výrazné Matrix-LED světlomety, které doplňuje krystalický prvek „Crystallinium“. Ten evokuje křišťálové sklo, zvýrazňuje kontury světlometů a dodává vozu elegantní vzhled.

Kodiaq opět nabídne i sedmimístnou verzi, která však nově poskytne více prostoru cestujícím ve třetí řadě – prostor nad hlavou narostl o 15 mm na výsledných 920 mm. Objem zavazadelníku se u sedmimístné verze pohybuje v rozmezí 340 až 845 litrů, u pětimístné verze se zájemci mohou těšit až na 910 litrů.

Rozměry (srovnání se současným modelem)
Délka [mm] 4 758 (+61)
Šířka [mm] 1 864
Výška [mm] 1 657
Rozvor [mm] 2 791
Efektivní prostor pro hlavu v třetí řadě sedadel** [mm] 920 (+15)
Objem zavazadlového prostoru [l] 910 (+75)
* Předběžné hodnoty. ** Platí pro sedmimístnou verzi.
Interiér prošel výraznou proměnou, která částečně souvisí s pohonnými jednotkami. Nový Kodiaq už nenabídne manuální převodovku, díky čemuž dostala středová konzole jednoduchý a čistý design. Kromě odkládacích prostor se posádka může těšit na inovovaný duální Phone Box s dvojicí bezdrátových nabíječek o výkonu 15 W a chlazením.

Novinkou je také odkládací přihrádka v zadní části tunelu s držáky nápojů pro cestující na zadních sedačkách. V předních dveřích bude opět umístěn deštník, zatímco zadní sedadla jsou posuvná. Posádka se navíc může těšit na čistič dotykové obrazovky nebo pružný upevňovací prvek v zavazadelníku.

Přechod na pouze automatické převodovky umožnil umístit volič převodovky na sloupek řízení pod volantem – podobně jako to známe například z některých elektrických modelů koncernu VW. Nový centrální dotykový displej má úhlopříčku 12,9“, virtuální kokpit nabízí úhlopříčku 10,25" a navíc si zákazníci budou moci připlatit i za head-up display.

Pohonné jednotky

Pod kapotou nám automobilka slibuje ještě širší paletu pohonných jednotek, včetně plug-in hybridního pohonu. Jeho základem je motor 1,5 TSI o výkonu 110 kW, který v kombinaci s elektromotorem nabízí systémový výkon 150 kW. Přenos výkonu na přední kola zajišťuje šestistupňová převodovka DSG.

Hybridní systém čerpá energii z vysokonapěťové baterie s kapacitou 25,7 kWh, která slibuje dojezd více než 100 kilometrů na jedno nabití. Baterii bude možné nabíjen jak střídavým proudem při výkonu až 11 kW, tak i stejnosměrným proudem s maximálním výkonem 50 kW na rychlonabíjecích stanicích.

Kromě plug-in hybridu se zákazníci mohou těšit také na spalovací motory, dva zážehové a dva vznětové. Vznětové jednotky jsou zastoupeny čtyřválcem 2.0 TDI o výkonu 110 kW a 142 kW. U zážehových jednotek mohou zákazníci vybírat mezi motorem 1.5 TSI o výkonu 110 kW a motorem 2.0 TSI o výkonu 150 kW.

Motor Převodovka Max. výkon [kW/k]
Benzinový
2,0 TSI 7 st. DSG 4×4 150/204
Naftový
2,0 TDI 7 st. DSG 110/150
2,0 TDI 7 st. DSG 4×4 142/193
Plug-in hybrid
1,5 TSI iV 6 st. DSG 150*/204
* Maximální kombinovaný výkon (kombinace spalovacího motoru a elektromotoru).
Video se připravuje ...
Motor 1.5 TSI představuje základní pohonnou jednotku pro model Kodiaq a je spojen s mild-hybridní technologií. Tento 1,5litrový motor, stejně jako motor v plug-in hybridním modelu, vychází z nové generace motorů EA 211 evo2, pracuje v úsporném Millerově cyklu, používá turbodmychadlo s proměnnou geometrií lopatek a nechybí mu ani systém automatického odpojování válců ACT+.

O přenos výkonu na kola se u všech motorů, tedy s výjimkou plug-in hybridu, stará sedmistupňová automatická převodovka DSG. Vrcholné motorizace 2.0 TDI (142 kW) a 2.0 TSI (150 kW) jsou standardně dodávány s pohonem všech kol. Všech pět pohonných jednotek pak splňuje emisní normu Euro 6.

Vyšší bezpečnost

Nová generace populárního SUV nabídne také vyšší úroveň bezpečnosti, aktivní i pasivní. Cestující chrání až devět airbagů, přičemž standardem jsou airbagy řidiče a spolujezdce, boční airbagy vpředu, dva hlavové airbagy a středový airbag mezi předními sedadly. Boční airbagy pro zadní sedadla jsou nabízeny na přání společně s vylepšenou proaktivní ochranou cestujících a nouzovým asistentem.

Systém proaktivní ochrany v případě hrozící kolize automaticky zavře otevřená okna nebo panoramatickou střechu, spustí varovná světla a předepne bezpečnostní pásy předních sedadel. Nouzový asistent snižuje riziko nehody v momentě, kdy řidič není schopen ovládat vozidlo. Systém převezme řízení v pruhu, zapne varovná světla a brzdí až do úplného zastavení.

V rámci výbavy na přání pak model nabídne například systém asistované jízdy 2.5, ideální pro jízdu v koloně. Systém společně s prediktivním adaptivním tempomatem a adaptivním vedením v jízdním pruhu při rychlosti do 60 km/h rozjíždí, brzdí a zatáčí vůz.

Na parkovištích, zejména stísněných, řidiči ocení novou funkci parkování na dálku. Ta bude dostupná v roce 2024 a řidiči umožní na dálku, prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu, ovládat pohyb automobilu vpřed a vzad v přímém směru. I během parkování na dálku přitom vůz dokáže automaticky předcházet kolizím.

Dojmy z prohlídky odkrytého vozu

Kromě maskovaného vozu však Martin Vaculík dostal příležitost prohlédnout si nový Kodiaq i bez maskování. Fotit a natáčet sice nesměl, podělil se s námi ale o pár postřehů, které rozhodně stojí za zveřejnění. Hlavní dojmy jsou tedy následující:

  • Zepředu je to něco mezi stávající generací v provedení po faceliftu a enyaqem.
  • Design přídě je zásadně ovlivněn aerodynamickými požadavky, kdy součinitel odporu vzduchu je nyní nižší o 9 procent – tedy místo 0,318 jen 0,292. Díky tomu a dalším úpravám poklesla spotřeba paliva ekvivalentních motorizací o 12 procent.
  • Nárazník je nejdelší u země a nenabírá žádný vzduch pod auto
  • Všechny motorizací mají aktivní klapky před chladičem
  • Podobně jako u poslední octavie, zde nejsou žádné vstupy vzduchu k brzdám. Po většinu jízdy je totiž není potřeba chladit, ale aerodynamický odpor to zvyšovalo stále. Pokud řídicí jednotka při opakovaném zpomalení vypočítá, že teplota brzd je vysoká, fouká na ně spouštěním ventilátoru před chladičem.
  • Pokud je vůz vybaven dražší verzí příplatkového paketu Light and View, tak má v přední masce prosvětlenou linku z patnácti LED segmentů. Tato věc se totiž lidem velmi líbí na moderních volkswagenech a modelu Škoda Enyaq.
  • Z boku až po C sloupek není žádné překvapení. Ovšem tam, kde měl předchůdce mezi posledním bočním oknem a pátými dveřmi klasickou plechovou plochu, má nový vůz plastovou výplň. Bude asi většinou černá, v paketu Design Chrome však z materiálu UDC – takzvaného matného chromu. Právě tahle věc připomínající různá zdobení, kterými se snaží dojem prémiovosti vyvolávat některé francouzské značky, nám k elegantnímu designu škodovky moc neseděla.
  • Výrobce se úplně vzdal manuálních převodovek a volič automatů umístil napravo pod volant stejně, jato to mají elektromobily koncernu VW. Středová konzola je tak zcela volná a nabízí spoustu odkládacích míst. Jsou zde dokonce dvě indukční nabíjení pro mobilní telefony, obě s výkonem 15 W a obě zespodu chlazené ofukem ventilátoru.
  • Konečně i do škodovek se dostávají vynikající ortopedické sedačky s nastavitelnou délkou sedáku a jeho sklonem známé z vozů Volkswagen pod označením ErgoActive.
  • S koženými potahy (dostupnými v černé koňakové barvě) se může pojit masážní funkce s deseti výsuvnými segmenty.
  • Zcela přepracovaný je infotainment v designu Škoda flow a uspořádání, které vzešlo z dotazování reálných uživatelů.
  • Zajímavostí je možnost spustit předem navolený počet jednotlivých výhřevů (sedaček, zrcátek, volantu, čelního skla) stiskem jednoho virtuálního tlačítka.
Video se připravuje ...
Martin Vaculík Ondřej Mára
Diskuze (62)

Doporučujeme

Avatar - rohYpnol
27. 6. 2023 21:45
Re: To jsou zase novinářské křeče
Jako tady teď už působíš fakt trapně. Ale je to tvoje věc.
Avatar - Emel
27. 6. 2023 21:30
Re: To jsou zase novinářské křeče
Citace že kterých vycházíš tvé tvrzení dokonale, až hamunovsky vyvrací, lépe bych to nedokázal :)
Avatar - wakantanka
27. 6. 2023 19:21
Re: Kodiaqa vem čert, ale co Superb?
A Superba si kupuje niekto kto rád jazdí? A ja že sa hlavne fasuje a hltajú sa v ňom a podobných autách prevažne diaľničné kilometre. Trochu zbytočný povzdych.
Avatar - Mikesus
27. 6. 2023 19:01
Re: Kodiaqa vem čert, ale co Superb?
Komická volba benzin a manual jako třeba tohle?

https://www.auto.cz/…-to-jinak-137842

https://www.auto.cz/…na-okruhy-144126
27. 6. 2023 16:49
Re: Kodiaqa vem čert, ale co Superb?
Většina řidičů se právě takto naučila jezdit v autoškole.