Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Audi A3 za rohem. Dvě karosářské verze skončí, přijde však A3 Allroad

David Bureš
Diskuze (10)

Čtvrtá generace Audi A3 dorazí v nových karosářských variantách. Jiné naopak kvůli nízkému zájmu skončí.

Koncern Volkswagen Group se chystá na rozsáhlou mezigenerační obměnu svých kompaktních modelů. V následujících měsících se nové generace dočkají modely Audi A3, Seat Leon, Škoda Octavia i Volkswagen Golf. Právě o prvním z nich už víme několik detailů.

Důležitou zprávou je ta, že je potvrzen příchod inovované platformy MQB, která by se měla objevit i v sourozencích nové A3. Druhá generace MQB bude díky nové elektronické architektuře více přizpůsobena zástavbě hybridního pohonu, díky čemuž budou vozy s ní nabídnout více takových variant. Počítá se tak s nabídnutím plug-in hybridní A3 i mildhybridu. Počítat máme i s novými elektronickými systémy nebo připojením na internet.

Právě možnost hybridních variant znamenala, že konstruktéři museli snížit váhu této nové architektury. Konstrukce tak vedle oceli využije také hliník, MQB II tak má být nejen lehčí, ale také tužší než stávající generace této platformy. Konkrétně v případě nové A3 se zapracovalo také na potlačení vibrací a snížení hluku.

Vedle hybridů se však počítá také s nabídnutím verze na CNG. Gros nabídky ale budou každopádně tvořit zážehové a vznětové varianty. Pro vybrané z nich bude opět nabídnut pohon všech kol.

Nová, již čtvrtá generace Audi A3 s interním označením AU380 se začne prodávat v první polovině roku 2020. Podle zákulisních zpráv byla odsunuta zhruba o rok, kvůli řešení emisního skandálu a zaměření se na vývoj elektrických modelů s přídomkem E-Tron. Přesto se na A3 kladl při vývoji velký důraz, díky čemuž novinka chce být nejpokročilejším autem segmentu a měřítkem z hlediska vytříbenosti.

A3 díky nataženému rozvoru povyroste, což spolu s širším rozchodem pomůže vnitřnímu prostoru. Zvětšit se má také zavazadelník.

Zpočátku automobil dorazí na trh ve dvou karosářských variantách, jakožto pětidveřový hatchback a čtyřdveřový sedan. První bude cílit na západoevropské zákazníky, druhý bude hlavně lákat americké nebo čínské klienty, kde jsou tříprostorové vozy oblíbené.

Naopak třídveřový model skončí, kvůli nízkému zájmu zákazníků o tento druh karoserie. Ostatně také BMW řady 1 s jedním párem dveří už v nejnovější generaci nebude nabízeno. Spolu s tím však bude ukončeno také A3 Cabriolet, a to ze stejného důvodu.

To však nebude znamenat výpadek v počtu karosářských variant, protože Audi chystá hned dvě novinky. První bude A3 Allroad, tedy zvýšený model s oplastovanou karoserií, přizpůsobený pro jízdu mimo zpevněné cesty, který známe už z vyšších segmentů. V tomto případě vznikne na základech hatchbacku a bude alternativou k SUV. Konkurovat bude třeba druhé generaci Mercedesu GLA, na trh má dorazit v roce 2021.

Ve stejném roce má přijít také pětidveřový liftback, který by z logiky věci mohl nést označení A3 Sportback, po vzoru větších takových modelů čtyř kruhů. Ten zas bude rivalem pro Mercedes CLA nebo nadcházející BMW 2 Gran Coupé.

A samozřejmě se počítá také se sportovně laděnými variantami Audi S3 a Audi RS 3. Spekulovalo se o tom, že oba vsadí na benzinový dvoulitr, nakonec ho ale podle všeho využije jen první z nich. Automobilka totiž tvrdí, že RS 3 si nadále zachová skvělý pětiválec 2.5 TFSI.

David Bureš
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - lamal
15. 7. 2019 22:44
Re: 10yrs back ...
ani A4 nejak nehyria, obcas nejaky avant v rope... je to pochopitelne, staci pozriet kolko Q3 a Q7 jazdi ..
Avatar - white label
15. 7. 2019 17:58
Re: 10yrs back ...
Aktuální A3 se vyskytují poměrně vzácně, zejména v porovnání s Golfem/Leonem, o Octavii nemluvě.
Avatar - lamal
15. 7. 2019 17:30
Re: 10yrs back ...
ako bonus za tym je potom este plna galeria aktualnej A3... chvilu som zavahal, je fakt ze v SK/CZ A3 len tak neuvidis, ani som nevedel uplne ako vyzera aktualna gen..
Avatar - white label
15. 7. 2019 16:53
Re: Moc se mi nelibi nove prvky Audi
Zrovna A1 vypadá podstatně líp, než ta původní, zejména když porovnám 5dv. verze. S původní bych si připadal, jak s dámskou "kabelkou".

P.S. Absence 3dv. karoserie A3 neubude nic nového, v nabídce není (už delší dobu) ani dnes.
Avatar - white label
15. 7. 2019 16:45
Re: 10yrs back ...
Není to nic, jen výtvor amatérského "redakčního designéra" X-TOMI, alias piTOMIo-X! :no: