Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Audi Q6 e-tron se představí 18. března. Tohle už o něm víme

Daniel Fuglevič
Diskuze (28)

Po představení plně elektrického Porsche Macan se již chystá na světlo i jeho sourozenec od Audi. Do premiéry už není vůbec daleko.

Nový přírůstek do rodiny elektromobilů e-tron od Audi je za dveřmi. Německá značka potvrzuje datum premiéry dlouho očekávané novinky Q6 e-tron na 18. března. Elektrické SUV, které je technických sourozencem nedávno uvedeného Porsche Macan, bude v portfoliu značky zastávat roli elektrické alternativy Audi Q5.

Video se připravuje ...

Audi Q6 e-tron je tedy v pořadí druhým SUV na nové 800voltové platformě PPE (Premium Platform Electric), na jejímž vývoji se podílelo právě i Porsche. Očekávat můžeme u Audi stejné základní přednosti jako u Macanu – maximální nabíjecí výkon až 270 kW (z 10 na 80 % za zhruba 20 minut), baterii o kapacitě 100 kWh (využitelných 95 kWh) a dojezd okolo 600 km.

Nový model bude zřejmě dostupný s karoserií klasického SUV i SUV kupé. Především se ale dočkáme jak standardní verze Q6, tak i sportovní verze SQ6. S konfigurací dvou elektromotorů by mohla standardní verze nabídnout zhruba 400 koní (294 kW), zatímco u silnějšího SQ6 e-tron se mluví o výkonu až 510 koní (375 kW). Na přesná čísla však už nebudeme čekat dlouho.

Exteriérem nejspíš novinka nepřekvapí, ostatně již dříve nám Audi ukázalo fotky lehce maskovaného prototypu. Designovým jazykem a proporcemi tedy novinka zapadne přesně na své místo v hierarchii značky – velikostně i cenou mezi Q4 e-tron a Q8 e-tron.

Interiér odhalilo Audi už loni kompletně v rámci prototypu. A právě zcela nový přístup ke koncepci kabiny má být jedním z hlavních taháků novinky. Palubní deska bude orientovaná více na řidiče s dvojicí displejů směřujících do jeho zorného pole. Po vzoru nejnovějších trendů však dostane svůj vlastní dotykový displej i spolujezdec.

Video se připravuje ...

Multimediální zařízení MMI v bude v SUV pracovat na nové platformě Android Automotive, vyvíjené ve spolupráci se společností Cariad. Dále se máme těšit na head-up displej s rozšířenou realitou nebo interaktivní pás LED osvětlení kabiny, který bude signalizovat například stav nabíjení nebo výstrahy asistenčních systémů.

K vnitřnímu prostoru stačí už jen dodat dříve potvrzené informace. Zadní opěradla Q6 e-tron očekávejte sklopná v poměru 40:20:40, zatímco kufr nabídne 526 litrů objemu (po sklopení sedaček až 1529 litrů). Přední kufr nebude elektrické novince taky chybět, dodatečných 64 litrů zajistí místo nabíjecímu kabelu nebo dalším drobnostem.

Daniel Fuglevič
Diskuze (28)

Doporučujeme

9. 3. 2024 11:04
Re: cariad
Spíš ty dva, je otázka jak ten HW bude po těch dvou letech stále tak konkurenceschopný. Normálně by za rok a půl měl přijít facelift...
Každopádně konečně to jde ven, jsem zvědav na cenovku vzhledem ke Q8 seshora a Q4 zespoda....
8. 3. 2024 22:26
Re: Audi už nikoho nezaujíma
Uznávam, že Audi ako tretia najpredávanejšia značka v Európe za minulý rok, bolo pre mňa prekvapenie, to hej. Je to podľa mňa tým, že Audi minulý rok dramaticky nedvíhalo ceny, nemali prestoje s nábehmi nových modelov a dosť sa tam kupovali dieselové autá štýlom kým sú. Ale áno, pekný výsledok.

To najpredávanejšie prémiové EV, to ako tvoj argument neobstojí. Čo si poslal bol výsledok za aktuálny mesiac, čo sa medzitým už viackrát zmenilo. Za rok 2023 boli top prémiové EV Tesly Model Y a 3, dlho nič, potom Volvo XC40, BMW i4 a až potom Audi Q4 e-Tron. Za mňa je to taký fancy Enyaq, má rovnakú platformu, neponúka žiadne technologicky vyspelejšie riešenia.

Zaujímavejšie potom už je, že Audi A3 bol 23. napredávanejší európsky model (a najpredávanejšie Audi), tesne za Corollou. O tom môže Mercedes A len snívať, podobne aj BMW radu 1 ale zas oni majú aj Mini s podobnými predajmi ako A3.
Uzavrel by som to tak, že ok, nudní Nemci Audny radi kupujú, ale imidž majú za mňa v súčasnosti o ničom.
https://www.jato.com/…ce-the-pandemic/?…
Avatar - white label
8. 3. 2024 21:21
Re: hmmm
Maska stříklá sprejem z drogerie a na kolech poklice z benzinky... ;-)
Avatar - white label
8. 3. 2024 21:18
Re: MDŽ
:yes:
8. 3. 2024 20:49
Re: MDŽ
Druhé odeslání omylem