Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novitec X-One – Punto pro Mad Maxe

Miroslav Kudělka
Diskuze (7)
Pocit jako ve startující proudové stíhačce slibuje úpravce italských vozů koncernu Fiat, německý Novitec, po aplikaci svého nejnovějšího výkonnostního kitu. Fiat Punto s ním uhání až 275 km/h!!

Firma Novitec je známá po celém světě svými úpravami italských vozů a právě z Asie a Ameriky se začaly objevovat hlasy po něčem extra. Technici v německém Stettenu se tedy pustili do práce a na svět se dostal Project X-One. Co se za touto tajemnou formulí skrývá? Kompletně přepracovaný fiat Punto. Jako pohonná jednotka byl zvolen motor 1,8 litru z modelu HGT (96 kW). Ten je již po jedné úpravě Novitecem osazován mechanickým kompresorem, který zvyšuje jeho výkon na velmi slušných 150 kW (204 k) a točivý moment na 247 Nm při 5300 ot/min. To samo o sobě je již dostatečná porce, aby s malým a lehkým Puntem pěkně cvičila. To ovšem nebylo shledáno jako dostačující a ke slovu přišla technologie NOS (Nitrous Oxide System), česky řečeno rajský plyn (obsahuje zhruba 2,3krát více kyslíku než vzduch). Motor musel být poněkud upraven a použity byly titanové pístní čepy a kované písty, neboť právě tyto dvě součástky jsou extrémně namáhány, když pilot zmáčkne tlačítko na středu přístrojové desky, kde jsou také manometry k oběma tlakovým lahvím.

Jakmile je obsah těchto lahví uvolněn a vstříknut do spalovacího prostoru motoru, nastane naprosto dramatická změna jeho parametrů. Výkon vyletí na 229 kW (312 k), což je o více než 100 k více a točivý moment se zvětší na mamutích 372 Nm při 4100 ot/min, což je také nárůst o více než třetinu. Díky nejdelšímu možnému stálému převodu může tohle ďábelské Punto uhánět až 275 km/h a zrychlit z 0-100 km/h za 5,4 sekundy. Hodnoty, které jsou jistě závidění hodné. Zvládnutí této síly usnadňuje také upravený řadící mechanismus převodovky, zkracující chod řadící páky. O bezpečnost posádky se stará trubkový rám v interiéru a také nové výkonné kotoučové brzdy Brembo s příčně vrtanými kotouči a čtyřpístkovými třmeny. Jízdní vlastnosti vylepšuje výškově nastavitelné odpružení a výztuha mezi horními úchyty předních vzpěr McPherson.

Novitec pro Project X-One vyvinul také zcela nový optický kit, který obsahuje přední nárazník se spoilerem a malými křidélky dole, prahy, střešní spoiler a prodlouženou kapotu motoru s přidanými chladícími otvory. V zadní části byl osazen také nový spoiler s integrovanými čtyřmi kruhovými koncovkami nového výfukového systému. Punto tak získalo drsný vzhled hodný svých výkonů. Na zajímavém vzhledu se podílejí také nový hliníková kola designu N7, která jsou novinkou. Zde mají rozměr 7,5x17 a pneu vpředu 205/40 ZR 17 a vzadu 225/35 ZR 17, ale k dispozici jsou také v rozměru 8x18. V interiéru najdeme sportovní sedadla, zmíněné ovládání lahví NOS a řadu doplňků z hliníkové slitiny.

Většina z výše zmíněných úprav je k dispozici v nové sadě Novitec X-treme, která je určena pro všechny vozy Fiat.

Miroslav Kudělka
Diskuze (7)