Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Datsun za 60 tisíc bude sdílet s Ladou pouze platformu

Aleš Dragoun
Diskuze (64)
Jak bude vypadat nový levný Datsun? V tisku se nedávno objevily počítačové retuše Lady Granta s novým logem znovuvzkříšené značky.

Nebude se rozhodně jednat o prostý badge engineering, tedy pouhou změnu loga a typového označení, maximálně přední masky, jak se ještě nedávno spekulovalo. Podvozek ovšem svůj původ v Ladě zapírat nehodlá. „Levné automobily Datsun budou postaveny na nové platformě Lady Kalina,“ řekl serveru Automotive News Europe Colin Dodge, výkonný viceprezident Nissanu a šéf jeho aktivit v Evropě, Africe, na Blízkém východě a v Indii. Při konstrukci modulární platformy se počítalo se shodnými brzdami a řízením. „Horní část karoserie a interiér však budou odlišné, s Ladou si je nespletete,” dodal Dodge, kterého ve funkci vystřídá od 1. ledna 2013 Trevor Mann.

Nissan chystá Datsuny v roce 2014 nejen pro Rusko, objeví se také v Indii a Indonésii. Jejich výroba poběží u AvtoVAZu v Togliatti vedle modelů Lady a Nissanu Almera G11. Kapitálové propojení aliance Renault-Nissan a ruského výrobce, které se v budoucnu ještě rozšíří, tak musí být využito bezezbytku. Produkce pro zbylé dva jmenované státy bude ovšem také lokální, transport z Ruska nepřipadá v úvahu, zbytečně by vozy zdražoval. Ředitel zmrtvýchvstalého Datsunu Vincent Cobee nedávno stejnému serveru potvrdil, že na začátku se objeví dva modely, premiéru si odbudou ještě příští rok. Letopočet 2015 přivítá třetí řadu. Karosářské varianty však Cobee odmítl blíže specifikovat.

A kolik budou stát? Podle Wall Street Journal základní cena nepřesáhne 2.300 eur (necelých 58.000 korun), což potvrdil i samotný Carlos Ghosn. O naprostém holátku netřeba nijak spekulovat, auta budou určena k převozu osob z místa A do bodu B, splní tak svou základní funkci dopravního prostředku. Hlavní konkurenci představují čínské značky.

Nissan chce v Rusku zvýšit odbyt ze současných 170 tisíc nových aut ročně na 400 tisíc, a to v horizontu příštích čtyř let. „Rusko je pro nás velmi důležité. Pokud současný silný rubl vydrží, stane se pro nás velmi lukrativním trhem,“ řekl ještě Dodge. Aliance rozšířila výrobní závod v indickém Chennai, kde se pro Evropu mimo jiné vyrábí Micra K13, na maximální kapacitu 400.000 jednotek. Továrna v indonéském Cikampeku nedaleko Jakarty bude během dvou let chrlit až čtvrt milionu vozů za rok.

Aleš Dragoun
Diskuze (64)
30. 12. 2012 19:57
Re: Autor clánku dostal informaci o zásadní chybe
Slečna s praxí prosím :-)
Avatar - Aladeen
30. 12. 2012 18:43
Re: dufajme ze nedopadne datsun ako rapid
Dúfam že sa zhodneme že dizajn je subjektívna vec ;-) DSG je dobrá prevodovka , akurát je drahá ... V ostatnom s tebou súhlasím TSI 77kw musí ísť pod 12tis € s klímou , rádiom a stieračom zadného skla za ktorí sa musí priplatiť 86 € ,magori .. Blbý je ten človek ktorí si kúpil Rapid teraz , pretože časom Rapid určite zlacnie ! PSA urobilo po dlhej dobe dobré auto na každý deň , a s cenou ktorá zoberie Škodovke veľa zákazníkov ;-)
Avatar - 3_diamanty
30. 12. 2012 18:22
Re: dufajme ze nedopadne datsun ako rapid
1.4 TSi je len s DSG - to si kupi malokto... ja napr automat nechcem ani nahodou.....

cena o 2000 eur vyssia ako konkurencia je asi najvacsi problem rapida.... ved za cenu zakladneho rapida maz uz pomaly golfik a ten je si myslim uz uplne inde vo vsetkom..... tu nie je co riesit.... pokial nebude 77KW TSI pod 12 000 eur tak to auto u nas nema najmensiu sancu.... skodovaci asi nevideli cennik 301tky s 1,6 VTi ked robili ceny rapida.... lebo inak by k takym nehorazne drahym sumam nemohli dojst... a ze stylove? Rapid som videl... jeden stoji vystaveny za sklom v presove pri OC MAX ako je billa.... ziadna slava... uzke nudne ... zozadu ako thalia... stylovka vyzera inak..... TDi mohlo dostat 6tku.... skoda ale inak nie zly motor a na rapid idealny zrejme..... celkovo ma rapid nezaujal... vyzeralo to fajn este pocas prezentacie missionL ale to co z toho vzniklo je jedno velke sklamanie... a hlavne tie ceny... to je asi nejaka pomsta skodovky na nas "vernych" zakaznikov....
30. 12. 2012 18:14
Re: Autor clánku dostal informaci o zásadní chybe
Jen jsem Vám napsala , že se mi nelíbí Vás styl příspěvků. Ale vidím, že mluvit se s Vámi dá ... ostatní opravdu nechám na autorovi ....
30. 12. 2012 18:09
Re: Autor clánku dostal informaci o zásadní chybe
zatím je v článku vše při starém........