Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Mercedes třídy E odhaluje interiér, má tři displeje i selfie kameru

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Prémiový model se inspiroval elektrickým sedanem EQE, v některých ohledech se však vydal vlastní cestou.

Po různých náznacích a únicích se konečně dočkáváme prvního oficiálního pohledu na nový Mercedes třídy E série 214, respektive pohledu do jeho interiéru, který tradičně oplývá moderní výbavou a spoustou obrazovek se zajímavým obsahem. Inspirací byl evidentně elektrický sedan EQE, přesto se nová třída E v mnoha ohledech vydává vlastní cestou.

Video se připravuje ...

Palubní deska sice svým uspořádáním připomíná interiér třídy EQE s megalomanskou palubní deskou MBUX Hyperscreen, na rozdíl od EQE však třída E dostala samostatný displej přístrojového štítu a upravené výdechy ventilace, které nyní po horní straně lemují palubní desku od středu až po dveře spolujezdce. Stejný výdech ale najdeme i na straně řidiče.

Oproti EQE tak přišla nová třída E o tradiční turbínové výdechy ventilace, které byly dříve pro vozy s třícípou hvězdou ve znaku charakteristické. Design palubní desky ale působí čistěji a minimalističtěji. Další drobnou inovací je umístění panelu s tlačítky rychlého přístupu do menu pod centrální obrazovku infotainmentu, zatímco EQE je má ve středovém tunelu.

Naopak nad centrální obrazovkou vidíme objektiv zabudované kamery, která bude součástí volitelné výbavy k rozhraní MBUX Superscreen, jenž obsahuje také menší displej zabudovaný do palubní desky před spolujezdcem. Kamera je napevno umístěná a umožní pořizovat fotky či vida při zastavení automobilu. Díky podpoře aplikací Zoom nebo Webex pak bude možné se přímo ze zaparkovaného automobilu účastnit i videokonferencí.

Obě obrazovky, ukryté pod sklem a tvořící společně jeden panel, se tradičně chlubí vysokým rozlišením. Z videa pak vidíme i svižné reakce systému. Na obou obrazovkách navíc vidíme nově navržené ikony, které by měly působit jednodušeji a připomínat ikony aplikací z telefonu. Celé ovládání by tak mělo být snazší a intuitivnější.

Obrazovka před spolujezdcem bude vybavena speciální technologií, díky které by její obsah neměl nijak obtěžovat řidiče. V kabině přitom opět nechybí ani kamera snímající pohyby očí řidiče, která bude detekovat i jeho pohledy směrem k obrazovce spolujezdce. V takovém případě bude systém schopen automaticky snížit jas displeje před spolujezdcem, aby obsah řidiče neobtěžoval nebo zbytečně nelákal. Spolujezdec ho však bude moci stále sledovat.

Pod slovíčkem obsah se přitom může ukrývat skutečně spousta věcí. Kromě podpory výše zmiňovaných aplikací pro videokonference totiž systém nabídne i podporu aplikace TikTok, hru Angry Birds, webový prohlížeč Vivaldi a volitelný zábavní portál ZYNC zajistí i přístup k video-streamingovým aplikacím, hrám, zprávám a dalšímu obsahu, který může spolujezdec sledovat.

Video se připravuje ...

V galerii i na videu můžeme vidět perforované čalounění, citlivou volbu materiálů nebo výrazné ambientní osvětlení Active Ambient Lightning, které by mělo umět spolupracovat s audio-systémem a měnit barvy osvětlení v závislosti na rytmu hudby. Audio-systém nese opět značku Burmester a volitelně nabídne i 4D prostorový zvuk.

V tiskové zprávě automobilka dodává, že nový Mercedes-Benz třídy E série 214 dorazí na trhy nejprve v provedení klasického sedanu. V Evropě se přitom můžeme těšit již během léta 2023, což naznačuje, že oficiální premiéra jistě nebude daleko.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

23. 2. 2023 19:02
Re: Mi velký displej nevadí
Akorat, gdyz netrci, nemuzes sledovat, co se deje na silnici. :-)

PS Pravopis sem prispusobyl tve urovni.
Avatar - 3_diamanty
23. 2. 2023 15:16
Ist dnes do prace ci na dovcu
Len s dvoma displejmi je fakt velka hanba no jo. .. uz len cakam kedy medved scvokne uplne... stejne aj jemu uz zlate casy skoncili... a on dokonca padne este tvrdsie ako ini... 8-s
Avatar - Barry Lyndon
23. 2. 2023 15:04
Re: komoušská sociální síť v náhledu míří na čínského mileni
OK, to se vypne, ještě by ale mohli ubrat na dačoidních stříbrných plastech (nebo co to je) a přidat na kvalitě materiálů. Ale jinak souhlasím, že je to pojetím cesta správným konzervativnějším směrem.
23. 2. 2023 14:10
leskle plochy
Za mna urcite nie, tie mega leskle plochy sice vyzeraju pekne na fotkach ale v praxi by ma z toho mrdlo.
Avatar - Ham.
23. 2. 2023 11:36
Slušné
Středový panel už zaintegrovali hezky, ještě trochu učesat kapličku aby byla také více integrována do palubky a netrčely tam ty rohy a bude to super. Jenom je trochu smutné, že displejům se věnuje celá tisková zpráva a o technice tam není ani čárka.