Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Mercedes třídy E vyzrazen na patentových snímcích. Není vám povědomý?

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Příští třída E se sice představí až v příštím roce, obrázek o podobě auta si však díky úniku z patentového úřadu můžeme udělat už nyní.

A asi vás příliš nepřekvapí, že zcela nový Mercedes-Benz třídy E (W214) si vnější proporce propůjčuje od menšího „céčka“. Dost pravděpodobně se tak i s novou generací necháme tu a tam nachytat, zdali nás na dálnici právě předjel menší nebo větší ze dvou sourozenců.

Patentové snímky ukazují novinku ze všech stran. Kromě uhlazených tvarů si můžeme všimnout také povědomé světelné techniky i tvarů nárazníků. Vykresleny jsou rovněž klasické, tedy nezapuštěné kliky dveří. Fotografie maskovaných prototypů přitom ukazují, že nové „éčko“ má kliky zapuštěné. Více se dozvíme během oficiální premiéry, která je naplánována příští rok.

Video se připravuje ...

Interiér jsme si zatím neprohlédli, i tady je ale vysoce pravděpodobná inspirace třídami C a S. Těšit se tedy můžeme na obrovskou, vertikálně umístěnou obrazovku multimediálního systému, skrz kterou se ovládá drtivá většina funkcí. Samozřejmostí je i digitální přístrojový štít, stejně jako plejáda asistenčních a bezpečnostních systémů.

Shodná je ostatně i technika v útrobách. Nová třída E je po vzoru menšího a většího sourozence posazena na platformě MRA2, jež umožňuje nasazení širokého spektra pohonných jednotek, včetně těch elektrifikovaných. Větší baterie a tím i delší dojezd mají dostat plug-in hybridní provedení. Čtyřválce a šestiválce jsou samozřejmostí, neznámou zatím zůstává technika vrcholových derivátů AMG. Snad jím i nadále zůstane čtyřlitrový vidlicový osmiválec se dvěma turby.

A karosářská provedení? Nová generace „éčka“ přežije coby sedan a kombi (včetně oplastovaného provedení All-Terrain). Kubé a kabrio se definitivně rozloučí, namísto nich nabídne Mercedes novinku s označením CLE.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme