Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Mercedes třídy S nabídne čelní airbag i pro zadní sedadla

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Vlajková loď automobilky s třícípou hvězdou ve znaku vždy patřila k průkopníkům a inovátorům nejen v oblasti komfortu, ale také bezpečnosti. A ani letos tomu nebude jinak.

Představení nové generace vlajkové lodi Mercedes-Benz třídy S se pomalu blíží, což nám automobilka neustále připomíná zveřejňováním drobných ochutnávek. V minulosti už jsme se tak dozvěděli něco málo o technice plug-in hybridů, novém infotainmentu a brzy bychom se měli dozvědět další novinky o inovativních bezpečnostních opatřeních, systémech a asistentech.

Nové generace třídy S by například měla být prvním produkčním vozem na světě, který nabídne zadním cestujícím airbagy, které je ochrání i v případě čelní srážky. Automobilka se chystá zveřejnit bližší informace nejen o této bezpečnostní novince již 29. července, přesto již nyní víme alespoň pár základních drobností.

Podle tiskové zprávy by například nový airbag měl fungovat zcela jinak, než fungují tradiční čelní airbagy v přední části automobilu. Z prvního snímku je také celkem jasně patrné, že se airbag nafukuje ze zadní části předního sedadla a navíc ani nemá tradiční tvar nafouklého polštáře.

Tvarem připomíná spíše písmeno U, které se otvírá směrem k zadnímu cestujícímu. V případě kolize se tak dá očekávat, že bude airbag navádět hlavu zadního cestujícího do nejměkčí části. Technici navíc naučili airbag spolupracovat s nafukovacími zadními pásy (tzv. airbagy v pásu) a měl by být schopen fungovat i s instalovanou dětskou sedačkou.

Dalším výrazným vylepšením v oblasti bezpečnosti by měla být modernizace systému Pre-Safe a jeho funkce Impulse Side. Vůz tak dokáže pomocí radarů rozpoznat blížící se boční náraz, před kterým se pokusí maximálně ochránit posádku hned dvěma způsoby.

Tím prvním je rychlé nafouknutí bočnice sedadla na straně, kam by měl přijít náraz. Tělo pasažéra je tak de facto tlačeno na střed vozu, což by mělo předcházet vážným zraněním. Novinkou je pak schopnost zvednout pomocí podvozku E-Active Body Control bok vozu, kde je očekáván náraz.

Díky přizvednutí podvozku pak totiž energie nárazu směřuje více na podlahu, která patří mezi nejtužší a nejodolnější místa karoserie. Podlaha by tak měla pohltit většinu energie nárazu a posádka by tak měla být opět chráněna před vznikem vážnějších poranění.

Bližší informace o bezpečnostních vylepšeních nové třídy S bychom se měli dozvědět během digitální prezentace Meet the S-Class Digital, která je naplánována na 29. července od 14:00. Třetí epizoda, která se bude věnovat luxusu, bude odvysílána 12. srpna. Oficiální premiéra vozu je pak naplánována na 2. září.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

28. 7. 2020 10:49
Re: Těšíte se na novou čínskou esklás???
Tie tabletky ber pravidelne lebo potom ti je nevolno 🥶
28. 7. 2020 10:25
zas tie displeje
čakám ktorý príde s nápadom nemať na aute sklá ale displeje kde sa bude premietať vonkajší obraz, nepotrebuješ stierače, ostrekovče, nepeče tam slnko..
28. 7. 2020 09:51
Re: Těšíte se na novou čínskou esklás???
To dotykove ovladani je z myho pohledu taky na palici, ale o kvalitu bych se nebal. Ocekavam, ze z toho bude zkratka auto trochu ve stylu Tesly S, se skoro srovnatelnou cenou, ale naprosto nesrovnatelnou vybavou a kvalitou... A uprimne verim, ze pro vetsinu trhu (Cina, Stredni vychod atd.) to je uplne nejlepsi kombinace, a ze tam prodejcum utrhaji ruce. :)
Avatar - 3_diamanty
28. 7. 2020 06:52
Re: Těšíte se na novou čínskou esklás???
ja sa popravde na novu S klasse uz vobec netesim... kabina uz predpokladam bude samy lacny megadisplej .... inak aj vizualne kasnou to ide s S klasse uz od 10 k 5... su coraz prezvejkanejsie a vizualne nezaujimavejsie ... to ovela viac sa mi paci nejake to Gecko od medveda ... pre mna dnes najkrajsi a najschopnejsi medved a jeden z mala aj s obhajitelnou cenovkou :yes:
Avatar - netcar.xx
28. 7. 2020 04:36
Re: Těšíte se na novou čínskou esklás???
Teda cicku, ty jsi inteligence sama. Se divím, že tě Bureš ještě neučinil ministrem, nebo Zeman mluvčím. A tvůj páníček fostek tady ještě není? Že by jste nějakou Toyotu přidali.