Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Crossland se zbavil X, dostal upravený podvozek a tvář Mokky

Ondřej Mára
Diskuze (23)

Modernizovaný Opel Crossland zaujme především modernizovanou maskou ve stylu Opel Vizor, kromě toho ale nabídne i několik technických úprav a novou sportovnější výbavu GS Line+.

Omlazený Opel Crossland, tedy kompaktní crossover lákající zákazníky především na praktický a prostorný interiér, je prvním zaběhlým modelem značky, který po vzoru nedávno představeného modelu Mokka převzal novou masku ve stylu „Opel Vizor“. Ta by se přitom do budoucna měla stát poznávacím znamením všech nových modelů Opel

Maska ve stylu „Vizor“ přináší decentní zjednodušení přídě a také její honosnější vzhled, což je zásluha leskle černě lakované uzavřené mřížka chladiče s chromovým orámováním, která plynule navazuje na LED světlomety. Vzadu automobilka ztmavila svítilny a přidala leskle černé lakování pátých dveří (tedy v kombinaci s černě lakovanou střechou).

Mezi další novinky patří stříbrně lakované „ochranné“ plasty nárazníku (dostupné ve vybraných výbavách), LED mlhové světlomety s chromovým dekorem (opět ve vybraných výbavách) a chromované orámování dveří. Do podběhů si pak zákazníci mohou objednat nová 16“ a 17“ litá kola.

Interiér láká na kombinaci pohodlí, především díky ergonomickým předním sedadlům s certifikací AGR, a variability. K té přispívá především zadní posuvná lavice, s opěradlem děleným v poměru 60/40, kterou lze během chvíle posunout až o 150 milimetrů. Zavazadelník o základním objemu 410 litrů tak můžete během chvíle zvětšit až na 520 litrů. Po sklopení sedadel ovšem velikost vzroste až na 1255 litrů.

Pro příznivce sportovní jízdy by měl být vůz dostupný v nové výbavě GS Line+, která nabídne 17“ litá kola, černou střechu, AGR certifikovaná sedadla, LED zadní světla a střešní nosiče. Omlazený Crossland se navíc dočkal modernizace podvozku, který dostal nové tlumiče a pružiny na přední i zadní nápravě. V kombinaci s novým sloupkem řízení a upraveným řízením s výraznější zpětnou vazbou by tak nový Crossland měl nabídnout zajímavější zážitky za volantem.

Počátkem příštího roku by navíc mělo být možné objednat nový Crossland X i s novým systémem kontroly trakce IntelliGrip, který nabízí pět režimů nastavení pro zajištění lepší trakce i stability za rozdílných podmínek. Nechybí režimu Normal, Snow, Mud, Sand nebo možnost vypnutí ESP až do rychlosti 50 km/h.

S bezpečností by dále měly pomáhat systémy jako adaptivní Full-LED světlomety s funkcí přisvěcování do rohů, head-up display, přední předkolizní asistent s automatickým brzděním a detekcí chodců, systém hlídání jízdy v pruzích, hlídání mrtvého úhlu, couvací kamera s úhlem 180 stupňů, automatický Park Assist nebo tempomat s omezovačem rychlosti.

K vyššímu komfortu na cestách přispějí systémy jako Multimedia Radio nebo vrcholný infotainment Multimedia Navi Pro s 8,0 palcovou dotykovou obrazovkou. Nechybí podpora konektivity Android Auto/Apple CarPlay, bezdrátové nabíjení, on-line služby OpelConnect nebo služby LIVE Navigation pro informace o dopravě, cenách paliva, snadné volání asistence, atd.

Pod kapotou zůstává nabídka tří motorizací, dvou zážehových a jedné vznětové. Základem je atmosférická benzínová atmosféra 1.2, která nabídne nejvyšší výkon 61 kW (83 k) v kombinaci s pětistupňovým manuálem. Druhým benzínovým motorem je přeplňovaná 1.2 Turbo ve výkonnostních verzích 81 kW (110 k) a 96 kW (130 k). Obě motorizace jsou v základu kombinovány s šestistupňovým manuálem, výkonnější verze ovšem nabídne i šestistupňový automat.

Jediným zástupcem vznětových motorizací je jednotka 1.5 Diesel, dostupná ve výkonnostní verzi 81 kW (110 k) a 88 kW (120 k). Slabší motor je párován výhradně s šestistupňovým manuálem, zatímco silnější nabídne pouze šestistupňový automat. Obě pohonné jednotky přitom splňují přísnější emisní standardy Euro 6d.

Automobilka Opel by měla začít přijímat objednávky na modernizovaný model Crossland již brzy, s čímž bude souviset i zveřejnění cen omlazeného modelu. První vozy by se pak do dealerství měly dostat pravděpodobně začátkem příštího roku.

Ondřej Mára
Diskuze (23)

Doporučujeme

Avatar - xxc
8. 10. 2020 14:14
Re: Vkusně a čistě zakomponovaný displej
Práveže nie, servisný interval je 2 roky a najazdené to malo snáď 10 000 km. Všetko dlhšie trasy, preto ma to prekvapilo. Olej vymeniť nikdy nie je na škodu, budem sledovať ďalej. Ale problémy som predpokladal u konkurenčného hdi, ktoré žena používa na krátke jazdy po meste. Nie u nesmrtelneho dci.
8. 10. 2020 13:25
Opel jede
Osobně jsem měl Crossland jako služební 6 mesicu. Před tím jsem jezdil Corsou 1.2 s lpg. Obě auta mě vyhovovala. Do důchodu jsem si odkoupil tu svou bývalou Corsu je jí 6 let a naskakano 245k.Technik na prohlidce byl překvapen jak je ve výborném stavu. Jsem zvědavý kolik vydrží nový Crossland. p. s. Taky mě štvalo že prý jediné 98oktan. A desil mě trihrnec motor A na rozdíl s Corsou (0,78Kc/km) jel za 3,40🤪🥳
8. 10. 2020 07:22
Re: Vkusně a čistě zakomponovaný displej
Takže jsi potřeboval vyměnit olej?
Avatar - chalan66
7. 10. 2020 22:21
HMMM
NUDA a to riadna. Tá predná maska ako s roku 1990 ! Za mňa otras !
Avatar - alf1963
7. 10. 2020 21:06
Re: Exteriér
Moc kudrlinek :-(