Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Mokka má detail, kterého si zpočátku nikdo nevšiml. Podívejte se

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Malý crossover jménem Mokka je prvotním nositelem nové vzhledové filozofie německé značky. S tím souvisí i nepatrný detail, kterého jsme si všimli až s odstupem času.

Minulý měsíc představila automobilka Opel zbrusu novou generaci městského crossoveru Mokka, jenž se designově zcela odlišuje od všeho, na co jsme od německé značky byli v posledních letech zvyklí. A aby tuto evoluci Opel důkladně podtrhl, vtiskl malému SUV nejen novou tvář, ale i přepracované logo.

Emblém automobilky je teď decentnější, prstenec kolem blesku užší a samotný blesk není vystouplý tolik jako dříve. Ve spodní části prstence pak najdeme nápis Opel. Nejde o žádnou revoluci, ale spíše malou modernizaci loga. Něco podobného před časem ostatně aplikoval i Volkswagen, jehož omlazený emblém se jako první objevil na osmé generaci VW Golf.

Viceprezident odpovědný za design Mark Adams říká, že nové logo má symbolizovat šperk. „Vnější prsten je štíhlejší, elegantnější, přesnější a výraznější. To ještě více zdůrazňuje blesk,“ vysvětluje Adams.

Video se připravuje ...

Logo s bleskem v kruhu zdobí všechny modely Opel již od roku 1963. V průběhu let se emblém vyvíjel, základ však vždy zůstal stejný. Na poslední velkou úpravu došlo v roce 2016 a na prvních vozech se objevila o rok později. Současné provedení loga tak na autech vydrželo tři roky, než se dočkalo dalšího omlazení. Opel potvrdil, že se nový emblém postupně objeví na všech nových modelech značky.

Jako první bude právě Mokka, která dorazí s benzinovým, naftovým i čistě elektrickým pohonem. Nejprve se světu představila coby elektromobil, jenž sdílí techniku a parametry se sourozeneckým Peugeotem 2008. To znamená výkon 100 kW (136 k), točivý moment 260 newtonmetrů a díky 50kWh akumulátoru dojezd až 322 kilometrů na jedno nabití (dle WLTP).

Podrobnosti o spalovacích motorech si Němci zatím nechávají pro sebe, je však jisté, že ani tady se neodchýlí od možností skupiny PSA. Očekáváme tedy zážehovou dvanáctistovku 74/96/114 kW a alternativu v podobě vznětové patnáctistovky, jež je dostupná s výkone 74 a 96 kW. Konvenčně poháněná Mokka by se světu měla představit ještě před koncem roku.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Doporučujeme

10. 7. 2020 20:58
Výrazný detail
"...automobilka Opel zbrusu novou generaci městského crossoveru Mokka, jenž se designově zcela odlišuje od všeho, na co jsme od německé značky byli v posledních letech zvyklí."
To je lož. C-stĺpik je rovnaký ako na doterajších Oploch a je stále rovnako odpudzujúci.
Avatar - white label
10. 7. 2020 12:41
_-OPEL
Ještě, že marketing Opelu zatím nenapadlo značit Sportovní deriváty Opelu jako S-Opel...