Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Seat s technikou budoucnosti by se mohl jmenovat Born. Důvod to má prostý

Jan Mička
Diskuze (2)
Takřka celý automobilový svět dnes žije elektromobilitou. Pozadu nebude zůstávat ani Seat, jehož nový elektrický model už má možná jméno.

Španělská automobilka Seat do toho pořádně šlape a uvádí jeden model za druhým. Jenom za poslední rok to byla Ateca, nová generace Ibizy a nedávno městský crossover Arona, přičemž právě během představení posledního zmíněného modelu zazněly informace o relativně blízké budoucnosti nakloněné elektromobilům. Podle informací britského Auto Expressu se sice prvního elektrického Seatu se dočkáme už v roce 2019, měl by být ale založen na modelu Mii, o převratnou novinku tedy nepůjde.

Ten největší elektrický boom u Seatu nastane po roce 2020, první dílko se už ale pomalu začíná klubat na svět. Už dlouho se ví, že automobilka použije koncernový základ MEB, na kterém jsou postaveny například koncepty I.D. od Volkswagenu. Nebudeme nyní spekulovat o tvarech nebo výkonu elektromotoru, na to je ještě skutečně brzy, o názvu vozu bychom se ale nebáli hovořit jako o hotové věci.

Seat si totiž nedávno zažádal o registraci jmen Born, Born-E a E-Born, která odkazují na El Born, jednu z nejstylovějších čtvrtí v Barceloně. Seat je na svůj původ hrdý, v prezentacích nových modelů na ni často odkazuje a není náhodou, že první zahraniční testy provádějí novináři právě tam. Není tedy důvod v tom nepokračovat.

Jenom tak se ale prvního španělského elektromobilu postaveného na technice budoucnosti nedočkáme. Zdroje spekulují o jeho uvedení do prodeje nejdříve v roce 2021, tou dobou už bychom ale měli být svědky doslova „MEB smršti“. Tuto platformu totiž využijí pouze značky Volkswagen, Seat a Škoda, ale také Audi u svých modelů e-tron. Je v podstatě univerzální, stejně jako základ vozů Tesla s elektromotory na každé z náprav (pokud jde o čtyřkolku) a akumulátory umístěnými v podlaze. Dojezd okolo 600 kilometrů na jedno nabití už nebude utopie, ale běžná realita.

Jan Mička
Diskuze (2)
11. 8. 2017 14:03
Re: Pkud se bude jmenovat Born,
Jmenuji se Born,... Adolf.. Born...
Sakra, nemůžu si vzpomenout, ...co mi to jenom připomíná..? ;-)
Avatar - Stejsn
3. 8. 2017 14:20
Pkud se bude jmenovat Born,
tak jeho německý klon asi nebude Adolf, co? ;-)