Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Octavia RS iV Trophy: Náročné Řecko a finále s otazníkem

Martin Machala
Diskuze (0)

Mám za sebou svou poslední soutěž v rámci škodováckého eRally Cupu. Do finále jsem se samozřejmě nekvalifikoval.

Začnu tím nejdůležitějším – na live finále, které se mělo konat 13. března, z pochopitelných důvodů nedojde. Organizátoři se však nevzdávají a v tuto chvíli hledají nový termín. Snad všechno klapne. Jak jsem už napsal v některém z minulých článků, velmi rád bych ty nejrychlejší chlapce viděl naživo. Nejvíc zvědavý jsem samozřejmě na Lukáše Matěju, který pod přezdívkou Crsedmicky opanoval i řeckou soutěž. A tentokrát znovu se slušným náskokem. Zatímco ve Finsku se suveréna škodováckého poháru dokázal držet David Dorňák, v Řecku to byl od Lukáše opět dominantní výkon s víc než minutovým náskokem na druhého v pořadí.

A já? Dojel jsem, po slušně zvládnutém Finsku (byl jsem čtyřiačtyřicátý) ale se sedmašedesátým místem spokojený být opravdu nemůžu. Nadělal jsem spoustu chyb, nevyhnul se mi defekt v předposlední zkoušce, tu poslední jsem tak absolvoval na půl plynu. Řecko mi popravdě absolutně nesedlo – úzké, pomalé a rozbité zkoušky byly proti ultrarychlému Finsku trochu nuda, nedařilo se mi držet tempo, rytmus… I proto ty zbytečné chyby. Ve vracečkách přes ručku jsem se pak vyloženě trápil (a že těchto pomalých zatáček bylo…), takové to plynulé a elegantní sklouznutí se mi velmi nedařilo.

Skončil jsem tedy trošku rozladěný, celkově bych pak svoji účast… no, snad raději ani nehodnotil. Jedině ve zmíněném Finsku jsem byl alespoň trochu konkurenceschopný, zbylé soutěže tedy s velkými rozpaky. V Monte Carlu jsem se ještě mohl vymlouvat na premiérový start a málo tréninku, na další podniky jsem však už docela trénoval a stejně paběrkoval.

Přitom se simulátory nějakou zkušenost mám a v dětství jsem s řadou her Colina McRae strávil času možná až moc. Chlapci a pánové, kteří se esportu věnují v dnešní době, jsou ale jednoduše někde jinde. Ani náhodou neplatí, že bych na ně se svými „zkušenostmi“ po pár hodinách tréninku měl stačit. Tohle už potřebuje úplně jinou porci času a skutečný trénink. Ne si k simulátoru jednou za čas na chvilku sednout.

Pořád mám tedy trošku problém s označením „esport“, sportování si představuju přece jenom trošku jinak, to ale neznamená, že by kluci jako Lukáš Matěja nebo David Dorňák neměli můj obdiv. Jak jsem už napsal, na jejich umění jsem naživo hodně zvědavý! Snad tedy live finále klapne v novém termínu, budu informovat!

Martin Machala
Diskuze (0)

Doporučujeme