Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Grandland 1.2 Turbo vs. Renault Austral 1.3 TCe 140 – Generační záležitost

František Pisarovič
Diskuze (26)

Zatímco Opel Grandland zahajuje šestý rok existence na našem trhu, Renault Austral je novinkou s velikými ambicemi. Vyrovná se zavedenému hráči, nebo jej dokonce předčí?

Čas letí snad rychlostí světla (mnoho fyziků se teď jistě chytá za hlavu). Proto kdekoho zaskočí, že takový Opel Grandland je na trhu již déle než polovinu dekády. Mnohem povedenější a také úspěšnější nástupce beznadějně zapomenuté antary je však s námi skutečně již od roku 2017. Nepřekvapí tedy, že jsme jej nedávno proklepli v naší bazarové rubrice. A to jak starší verzi s přívlastkem X, tak mladší, zmodernizovanou.

Naproti tomu Renault Austral se na našich stránkách ukázal jen o tři čísla dříve – v čísle 6/2023 –, ale teprve v prvním českém testu. Kolega Martin Jeník dostal do rukou bohatě vybavenou specifikaci Iconic se silnější a vybavenější, 116kW verzí přeplňovaného čtyřválce 1.3 TCe a variátorem, tedy převodovkou CVT. Zcela nové SUV se urputně snaží vymazat naše vzpomínky na starší kadjar, vzhledem k tristně průměrným vlastnostem předchůdce to koneckonců ani nemá tak těžké.

Již během prvního testu ale austral dokázal, že jeho ambice nekončí u tancování na hrobu kadjaru. Dá se říct, že směle míří na vrchol segmentu a pomáhá si při tom svěžím, ale velmi robustním vzhledem, kvalitně vyvedeným interiérem se skvělými multimédii a komfortními jízdními vlastnostmi. Při tažení na vrchol mu ale stojí v cestě několik ověřených konkurentů. Třeba oblíbený opel, všeobecně bodující bohatou výbavou a řidičskými jízdními vlastnostmi doplněnými o úspornost malolitrážního agregátu 1.2 Turbo. Připraveni? Na čáru!

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

František Pisarovič
Diskuze (26)

Doporučujeme

23. 3. 2023 13:48
Re: Proč jsou ta masově vyráběna auta
Prečo sa stále vaše subjektívne dojmy snažíte vydávať za objektívny fakt?
Avatar - Mikesus
18. 3. 2023 19:27
Re: Re: Proč jsou ta masově vyráběna auta
Nebo třeba i yaris cross awd má multilink
Avatar - Barry Lyndon
18. 3. 2023 18:01
Re: Proč jsou ta masově vyráběna auta
Tak zrovna tady má pravdu, že je to v obou případně kombinace nudy, ošklivosti a marnosti...
18. 3. 2023 17:55
Re: Re: Proč jsou ta masově vyráběna auta
Co mne vadi, ze dnes je problem sa dozvediet technicke info o aute aj na strankach vyrobcu
18. 3. 2023 17:23
Re: Nečítal som, ale...
Môj ideál je dnes už prakticky vymiznutý druh - kompaktné MPV. Asi preto mám už druhú "krabicu", ktorá sa na MPV najviac podobá. A je to presne o tom - nechcem sadať hlboko dolu a pozerať nákladiakom do výfukov, plus mám rád vzdušný a svetlý interiér auta - tanky s malými oknami a čiernym čalúnenám stropu, kde je tma aj za bieleho dňa, naozaj nemusím.
Tradičné SUV mi prídu zbytočne mohutné a ťažké, čo sa neprejavuje pozitívne na priestore, variabilite, ovládaní, cene, prevádzkových nákladoch ani údržbe. Ťahať kopec balastu kvôli vyššiemu posedu mi príde ako nedostatočný dôvod na kúpu. Lepšie je to pri malých crossoveroch, pokiaľ by som mal ísť do niečoho takého, možno by som si vybral napr. Captur, príde mi ešte ako vcelku vyvážený kompromis. V prípade väčšieho finančného obnosu asi niečo menšie od Mercedesu.
Nová parta crossoverov ako Austral a podobné autá ma až toľko neberú. Prídu mi ako obyčajné vozy len so zvýšeným podvozkom - okrem toho, že to nevyzerá dobre, mal by som obavu o jazdné vlastnosti - ťažisko je predsa len o dosť vyššie a jediné plus vidím max. v možnosti vyjsť na o málo vyšší obrubník ako obyčajná Octavia.