Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Mokka X v novém kabátku jako mnohem větší stylovka? Podívejte se

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Opel úspěšně přezbrojuje na techniku PSA. SUV Mokka X je takovým malým rebelem, který stále využívá základy GM. Ale ne dlouho.

Model Opel Mokka přijel s úvodní vlnou městských crossoverů v roce 2012 a o čtyři roky později se dočkal faceliftu, jenž mimo jiné pozměnil jméno na Mokka X. Když Opel pod křídly PSA přivedl na svět Crossland X, očekávalo se, že Mokka skončí, ale opak je pravdou. Vůz, jenž je stále posazen na základech GM, se loučit nechystá, naopak automobilka už od počátku minulého roku připravuje další generaci.

Náš šikovný grafik Honza se pustil do práce a ukazuje nám, jak by Mokka X nové generace mohla vypadat. Zatímco Crossland X má plnit roli levného crossoveru, z Mokky se stane větší a modernější stylovka. Není divu, že se Honza při tvorbě značně inspiroval povedeným konceptem Opel GT X Experimental, jenž má být předobrazem nové Mokky. Jen se podívejte na obdobnou světelnou techniku a atraktivní siluetu. Takový Opel by se nám líbil!

Novinka má sdílet platformu CMP s Corsou, ale třeba i sourozeneckým Peugeotem 2008. Vy už asi tušíte, že se jedná o architekturu umožňující elektrifikaci, včetně čistě elektrické verze. Odpíchneme-li se od modelu e-2008, může Mokka X dostat ústrojí s výkonem 100 kW a 50kWh akumulátor, jenž v případě francouzského konkurenta vystačí na dojezd 310 kilometrů dle WLTP. Samozřejmě se ale nezapomnělo ani na čistě spalovací varianty, které bude zastupovat přeplňovaný benzinová dvanáctistovka a jedna-pětka turbodiesel.

Druhá generace Mokky X se měla začít prodávat v roce 2020, kvůli aktuální situaci ale není vyloučeno, že se její příjezd opozdí. Pro příští rok jsou v plánu německé automobilky ještě dvě nová SUV - jedno maličké posazené pod Crosslandem X a Mokkou X, a pak druhé, v hierarchii značky umístěné nad Grandlandem X.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme