Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel už pracuje na nové generaci Mokky X. Využije platformu nové Corsy a dostane elektropohon

David Bureš
Diskuze (1)
Německý člen Skupiny PSA si i nadále uchová dvě malá SUV v nabídce. Nová Mokka X se blíží, dorazí v roce 2020.

Opel na módu malých SUV zareagoval rychle, svojí Mokku (po faceliftu Mokku X) začal prodávat už v roce 2012, tedy dávno před příchodem Hyundaie Kona, Seatu Arona nebo Citroënu C3 Aircross. Když nabídku obohatil crossover Crossland X vzešlý ze spolupráce s PSA, Opel mnohé překvapil, že v nabídce zachoval dva podobně koncipované modely obdobné velikosti. Nic se na tom nezmění ani v následujících letech.

Německá značka dobře ví, že segment malých SUV je velký, a tak vůbec nevadí být v něm zastoupen dvěma modely. V příští generaci se však Mokka X od Crosslandu X ještě více odliší. Jestliže Crossland X je koncipován jako vcelku levné auto, nová Mokka X se stane větší stylovkou.

Design se inspiruje loňským konceptem Opel GT X Experimental, a to podle některých zákulisních zpráv natolik, že by mohl být považován za jeho sériovou verzi. Bude však větší, s délkou okolo 4,3 metru.

Základem bude platforma CMP, kterou Skupina PSA vyvíjí pro malé automobily. Příští Mokka X ji bude sdílet s novými generacemi Peugeotu 208 a Opelu Corsa, které se představí ještě v letošním roce. Najdeme ji také v útrobách připravované druhé generace Peugeotu 2008.

Nová architektura umožní elektrifikaci modelu, Mokka X dokonce nabídne čistě elektrickou verzi, která bude hrát klíčovou roli pro expanzi Opelu v této oblasti. Využije prý elektromotor o výkonu 100 kW a baterie s kapacitou 50 kWh, které mu zajistí normovaný dojezd okolo 300 kilometrů. Designem se bude lišit jen minimálně, přičemž dorazí jen krátce po konvenčních verzích.

Varianty se spalovacími motory v útrobách využijí osvědčenou techniku z dílny PSA, což bude znamenat benzinový tříválec 1.2 PureTech nebo turbodiesel 1.5 BlueHDi.

Druhá generace Opelu Mokka X se začne prodávat v roce 2020. Představit by se mohla za rok, na ženevském autosalonu. Bude součástí rozsáhlé modelové obměny, v rámci níž bude Opel pokračovat v přezbrojování z dosavadní techniky ještě z dob GM na komponenty PSA. Ještě letos dorazí nová Corsa a Zafira, která se nově stane osobní verzí nové generace dodávky Vivaro. Pro rok 2021 jsou pak prý v plánu hned dvě nová SUV, jedno miniaturní, umístěné pod Crosslandem X a Mokkou X, a jedno velké, v hierarchii stojící nad Grandlandem X.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Martin911Turbo
8. 2. 2019 13:30
4x4
A o 4x4 nová Moka určitě přijde, což je škoda