Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Padesát odstínů šedi? Tohle BMW dokáže na přání řidiče měnit barvu karoserie

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Automobilka BMW na veletrhu CES 2022 představuje koncept BMW iX Flow, který umí měnit barvu karoserie. A to na přání majitele vozu.

Plynulé změny barev, tedy v rámci odstínů šedi, umožňuje speciálně vyvinutý polep karoserie, který využívá technologii E Ink. Barvu mění díky elektroforéze. Ta umožňuje na základě změny elektrického napětí vynést na povrch různé barevné pigmenty, které způsobí požadovanou změnu výsledné barvy. BMW o nápadu hovoří jako o technologii budoucnosti. A vidí několik výhod.

Schopnost změnit v podstatě kdykoli odstín karoserie samozřejmě přináší novou úroveň personalizace vnějšího designu, možnost auto odlišit od ostatních.

Podle automobilky však proměnná barva karoserie může přispět i k pohodě v interiéru a k celkové hospodárnosti vozu, a to na základě využití různé odrazivosti a absorpci slunečního záření v závislosti na barvě. Bílý povrch totiž odráží více slunečního světla než černý.

Zahřívání auta a prostoru pro cestující v důsledku silného slunečního záření a vysokých venkovních teplot tak půjde snížit změnou barvy exteriéru na světlou. Za chladnějšího počasí naopak tmavý vnější plášť pomůže vozidlu absorbovat více tepla ze slunečního záření.

V obou případech může cílená změna barvy přispět ke snížení energie potřebné pro chlazení nebo naopak vytápění vozidla, což v konečném důsledku snižuje spotřebu paliva nebo elektřiny. U čistě elektromobilů tak může změna barvy podle počasí přispět i k prodloužení dojezdu. V interiéru by tato technologie mohla například zabránit přílišnému zahřívání povrchu přístrojové desky.

Technologie E Ink je sama o sobě energeticky účinná. Na rozdíl od displejů nebo projektorů elektroforéza nepotřebuje energii k udržení zvoleného barevného stavu. Elektrický proud je potřeba jen krátkodobě pro samotnou změnu barvy.

Změna barvy na základě elektroforézy používá technologii vyvinutou společností E Ink, která je nejvíce známá z displejů používaných v elektronických čtečkách. Povrchová úprava karoserie BMW iX Flow obsahuje miliony mikrokapslí o průměru odpovídajícím tloušťce lidského vlasu. Každá z těchto mikrokapslí obsahuje záporně nabité bílé a kladně nabité černé pigmenty. Podle stimulace elektrickým magnetickým polem se přesunou na povrch těchto mikrokapslí buď bílé, nebo černé pigmenty, které dodají karoserii požadovaný odstín.

Dosažení různých barevných efektů na karoserii vozidla vychází z použití mnoha přesně umístěných segmentů „ePapíru“. Po nanesení těchto segmentů na karoserii a připojení napájení vytvářejícího elektrické pole se ještě celý povrch karoserie zahřeje a utěsní, což zajistí optimální a rovnoměrné podání zvoleného barevného odstínu.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (9)

Doporučujeme

7. 1. 2022 10:31
A lakýrníci...
...nebudou mít co žrát. :-)
Avatar - Stejsn
7. 1. 2022 08:40
Expedice Adam 84?
Karas! Kde jste se to zas vyhrtkoval?
6. 1. 2022 23:25
Design
Auto je to ošklivé a barva to už nezachrání. Netvrdím že zadarmo bych ho nechtěl, ale za ty prachy co chtějí ani omylem.
6. 1. 2022 22:17
Re: Pche na mém Peugeotu
Zadarmo? Pri kazdej zmene ti velmi radi online stiahnu z uctu stovecku
6. 1. 2022 22:02
Re: Šaškárna
Asi tak stejně jako celé iX :-[]